Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012


Εννέα χρόνια κάθειρξη ο Ανδρουλιδάκης

Εννέα χρόνια κάθειρξη ο Ανδρουλιδάκης
Για υπεξαίρεση 8 δισεκατομμυρίων δραχμών καταδικάστηκε ο εκδότης της εφημερίδας «Sportime» από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Γράφοντας ένα βιβλίο με γηπεδικά συνθήματα

Γράφοντας ένα βιβλίο με γηπεδικά συνθήματα
Μια κρύα χειμωνιάτικη βραδιά, ο δρόμος με κατηύθυνε προς το κοντινότερο βιβλιοπωλείο. Ήθελα να αναζητήσω κάτι συγκεκριμένο. Εκεί μέσα, στη ζέστη του μικρού και γεμάτου από βιβλία και ιδέες χώρου, εντελώς τυχαία -
και πριν προλάβω να βρω ό,τι έψαχνα- έπεσε στα χέρια μου για πρώτη φορά ένα ελληνικό οπαδικό περιοδικό. HUMBA, ο τίτλος του

Το ξεφύλλισα σχεδόν αυτόματα, μηχανικά θα έλεγα. Μου φάνηκε ‘ψαγμένο’. Έγραφε για τους οπαδούς, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Για τις κερκίδες, για τους οργανωμένους συνδέσμους. Με ματιά κοινωνιολογική. Κάπου ανάμεσα, και η βία στα γήπεδα. Μού άρεσε πολύ, το ομολογώ.

Κοντοστάθηκα για μια στιγμή. Άλλη μια ανάλυση του χουλιγκανισμού, σκέφτομαι. Αλλά, με τα συνθήματα…Τί γίνεται με αυτά;αναρωτήθηκα. Δεν είχα, βλέπετε, ως εκείνη τη στιγμή συναντήσει ποτέ κάτι ελληνικό….κάτι που να γράφει για τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ συνθήματα. Και ήξερα καλά ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Η σκέψη μου διακόπτεται. Φευγαλέα, περνούν από το μυαλό μου θραύσματα από πασίγνωστα συνθήματα. Και μαζί τους, ‘φάσεις’ από παρέες, από φίλους μου, που τα τραγουδούσαμε έτσι αθώα, μα και συνάμα εκτονωτικά. Χωρίς άμεσο, προφανή λόγο. Πόσους ανθρώπους, σκέφτηκα μεμιας, ενώνουν αυτά τα ‘τραγούδια’; Πόσες σχέσεις σφυρηλατούν; Πόσο όμορφα νιώθουμε όταν τα τραγουδάμε; Και ακόμη πιο πολύ, μετά τη νίκη της ομάδας μας; Είναι η απάντησή μας στους Άλλους, στους αντιπάλους. Αλλά και αυτοί καραδοκούν εκεί… Έχουν έτοιμες τις δικές τουςλεκτικές‘αντιδράσεις’…Ειρωνεία, βωμολοχία, σεξ…Θα τα εκτοξεύσουν.. Δεν μπορεί. Κάποτε θα κερδίσουν κι αυτοί.

Στο ‘διά ταύτα’:γιατί να μην το κάνω, λοιπόν; Γιατί όχι, να γράψω κάτι σχετικό; Και να είναι και μακροσκελές; Οι ιδέες, εξάλλου, προυπήρχαν. Απλά σαν άτακτοι ‘λίθοι’.
Δεν πειράζει, μονολόγησα. Τώρα θα ερχόταν η ώρα να τις συναρμολογήσω. Το ‘γηπεδικό παζλ’ θα φτιαχνόταν. Και ήμουν πολύ χαρούμενος που θα το έκανα. Με το περιοδικό παραμάσχαλα, κινήθηκα γοργά μέσα στην κρύα σκοτεινή βραδιά. Ανακυκλώνοντας στη σκέψη μου τις σκέψεις. Τώρα που ήρθαν,να μην φύγουν, διέταξα τη μνήμη μου.

Επόμενος σταθμός, το πληκτρολόγιό μου. Οι ιδέες, επιτέλους, άρχισαν να βρίσκουν μια πιο επίσημη θέση, στην οθόνη του υπολογιστή μου.

Η βραδινή βόλτα δεν πήγε χαμένη…

* Ο Νάσος Κατσώχης έγραψε το βιβλίο “Οπαδοί εν χορώ”, που  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις αφων Κυριακίδη α.ε. (Θεσ/νίκη) και τιμάται 7,20 ευρώ. Στην Αθήνα είναι διαθέσιμο σε Ελευθερουδάκη, Πατάκη, Ιανό, Πρωτοπορία, Πολιτεία και στη Στοά του Βιβλίου, Κεντρικό Αρσάκειο Μέγαρο, οδ. Πεσμαζόγλου.

Σφακιανάκης: «Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο»

Σφακιανάκης: «Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο»
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής κατηγορίας, Στέλιος Σφακιανάκης, μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν σε Football League και Football League 2 κάνοντας λόγο για τεράστια οικονομική δυσμένεια και ανάγκη για νομοθετικές αλλαγές σε όλες τις κατηγορίες.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Σφακιανάκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ Fm, για την αναστολή των αγώνων της Football League και της Football League 2:
Για το αν περίμενε την απεργία των ποδοσφαιριστών:
«Μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος δεν περιμέναμε να υπάρχει αναστολή, αλλά στην πορεία το βλέπαμε να έρχεται. Το ομαδικό συμβόλαιο που έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου περιλάμβανε και τις οικογένειες των παικτών, ακόμη κι εκτός παιχνιδιού. Ήταν πλήρης η κάλυψη και πλέον έχει ανασταλεί».
Για τους λόγους που παραμένουν ανασφάλιστοι οι ποδοσφαιριστές:
«Ο ΟΠΑΠ αργεί συνεχώς στις διαπραγματεύσεις και χρησιμοποιεί ένα πρόσχημα κάθε φορά. Στην αρχή τα στημένα, μετά τη βία και τώρα το νομοσχέδιο… Το καθεστώς που υπάρχει και δεν μας επιτρέπει να αναζητήσουμε ποσό σε ανταγωνιστικές εταιρείες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση. Μπορέσαμε να ασφαλίσουμε μόνο τους ποδοσφαιριστές στη διάρκεια των αγωνιστικών τριημέρων. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα πρέπει να βρούμε κάποιες πηγές εσόδων και να αποδεσμευτούμε από τον ΟΠΑΠ».
Για την εξάρτηση από τη Super League:
«Όταν χώρισε η Σούπερ Λίγκα από την ΕΠΑΕ, ο νομοθέτης προέβλεψε πως θα πρέπει σε ετήσια βάση η πρώτη να βοηθά τη δεύτερη. Εμείς έχουμε προχωρήσει στην εκχώρηση των δικαιωμάτων στη Σούπερ Λίγκα, που έπρεπε να καταβάλει ένα ποσό και δεν το έχει κάνει. Φέτος δεν έχουμε σύμβαση με τη Σούπερ Λίγκα, ούτε έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει. Ζητήσαμε όσα είχαν μας οφείλονται από πέρυσι, αλλά δεν μας τα έδωσαν λέγοντας πως δεν έχουν υπογράψει κι εκείνοι σύμβαση με τον ΟΠΑΠ και αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Έτσι εμφανίζεται μια εικόνα ότι οφείλουμε εμείς λεφτά, ενώ στην πραγματικότητα μας οφείλονται χρήματα που έχουμε εκχωρήσει».
Για την κινητοποίηση των ποδοσφαιριστών:
«Δεν είχε κανένα νόημα η αναστολή, από τη στιγμή που ο κ. Μπιτσαξής είπε στον κ. Γιαννακόπουλο ότι θα λυθεί το πρόβλημα εντός 15 ημερών. Ίσως όμως με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αναδείξουν καλύτερα το πρόβλημα που υπάρχει στο χώρο. Όταν κάνεις μια απεργία θα πρέπει να υπάρχουν κάποια επίπεδα και κάποια στάδια, να λες που στοχεύεις… Καταλαβαίνω τους παίκτες, αισθάνομαι την πίεση, αλλά υπάρχει δέσμευση από την Πολιτεία πως θα τακτοποιηθεί το ζήτημα».
Για το αν μπορούν να παραμείνουν ως επαγγελματικές οι δυο χαμηλότερες κατηγορίες:
«Η προσωπική μου άποψη είναι να γίνει η Γ’ Εθνική ερασιτεχνική, για να μην πω ότι πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς και στη Β’ Εθνική. Η Γ’ Εθνική είναι μια κατηγορία επαγγελματική μόνο εντός εισαγωγικών, αφού οι παίκτες είναι απλήρωτοι και τα γήπεδα είναι άσχημα. Δεν είναι βιώσιμη η Γ’ Εθνική ως επαγγελματική. Η τωρινή κατάσταση είναι ένα ουσιαστικό ερέθισμα για διάλογο, αλλά και αποφάσεις. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά θα πρέπει να συμβάλει η ΕΠΟ και να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τις τρεις κατηγορίες».

ΣΟΚ στην Καλαμάτα από τον τραγικό θάνατο του μαθητή....

Από   
    ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΩΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΩΛΗ
    Σοκ...Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το πρωί 18χρονος μαθητής του 6΄Γενικού Λυκείου Καλαμάτας. Ο νεαρός μαθητής, ο Τασούλης μας, αισθανόμενος ξαφνική αδιαθεσία λιποθύμησε εν ώρα του μαθήματος και μετεφέρθη στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου δυστυχώς εξέπνευσε.
    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα αιτία είναι ξαφνική ανακοπή καρδιάς. 'Απαντες στην Μεσσηνία είναι σοκαρισμένοι από το αυτό το τραγικό γεγονός και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένα αγγελούδι έχει τόσο άδικα και κρίμα από τη ζωή. Σοκαρισμένοι φυσικά και οι μαθητές του νεαρού μαθητή που πιστεύουν ότι είναι ένα ψέμα. Η οικογένεια ειδοποιήθηκε αμέσως και σίγουρα χρειάζεται δύναμη και κουράγιο από δω και πέρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση μιας και ήταν μοναχοπαίδι.
    Προσωπικά το νεαρό μαθητή τον ήξερα μιας και έμενε στην Αγία Τριάδα. Παρακολουθήσαμε πρόσφατα το ματς Μπαρτσελόνα - Ρεάλ μαζί και ο καθένας υποστήριζε την ομάδα του και κάναμε πλάκα λέγοντας ότι η ρεβάνς θα είναι δικιά μου...Αλλά τελικά δεν πρόλαβε....Εμείς να ευχηθούμε στην οικογένεια του να ζει να τον θυμάται και ας είναι ελαφρύ το χώμα.....

    Γιατί η ΕΠΟ άφησε την ΚΕΔ να εκτεθεί; (έγγραφα)

    Ημερομηνία: 31/01/2012 - 01:40
    Γιατί η ΕΠΟ άφησε την ΚΕΔ να εκτεθεί; (έγγραφα)
    Στις 20/1 η ΚΕΔ/ΕΠΟ γνωστοποίησε ότι θα στείλει στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες από ΠΑΕ και στρέφονταν κατά διαιτητών και της διαιτησίας.
    Την περασμένη Πέμπτη η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ επέστρεψε λόγω έλλειψης αρμοδιότητας τις επτά υποθέσεις που της εστάλησαν με υπογραφή του εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ, Π. Παπανικολάου, επειδή βάσει του άρθρου 31 του πειθαρχικού κώδικα για τέτοιου είδους παραπτώματα αρμόδιος για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, τον οποίο η ΕΠΟ έχει "καταργήσει".
    Η κίνηση προστασίας της διαιτησίας που πήγε να κάνει η ΚΕΔ εξελίχθηκε σε φιάσκο.
    Το SoccerPlus φέρνει στο φως απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ (αρ. 261/30-05-2011), που αφορούσε την υπόθεση Μπέου κατά Κούγια.
    Στην απόφαση η Πειθαρχική Επιτροπή αναφέρει ότι για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης για δημόσιες δηλώσεις είναι αρμόδιος μόνον ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.
    Το ίδιο αναφέρεται και σε διάταξη του πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, Ανδρέα Φάκου, στις 7/7/2011.
    Γεννιούνται επομένως δύο ερωτήματα:
    Α) Η νομική υπηρεσία ή η ΕΠΟ έχουν γνώση των δύο εγγράφων που αφορούν τη διαδικασία άσκησης πειθαρχικής δίωξης για παραπτώματα δια του τύπου ή δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις που βγάζουν τα δικαιοδοτικά όργανα;
    Β) Αν γνώριζαν, τότε γιατί δεν προστάτεψαν την ΚΕΔ και τον κ. Παπανικολάου και τους άφησαν να εκτεθούν και να νομίζουν ότι εκτός των άλλων μπορούν να ασκούν και χρέη ποδοσφαιρικού εισαγγελέα;

    "Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί"!

    Ημερομηνία: 31/01/2012 - 18:53
    "Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί"!
    Η κόντρα Ατρομήτου και Αστέρα Τρίπολης καλά κρατεί, με τους Περιστεριώτες να απαντούν στην ανακοίνωση των Αρκάδων, για τους οποίους λένε ότι δεν πρέπει να μιλούν από τη στιγμή που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ατρόμητος:
    H ΠΑΕ Ατρόμητος απαντά: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί!». Δεν δεχόμαστε μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς, από μια ομάδα η οποία ενεπλάκη στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλόνισε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο.
    Διαβάστε ακόμα:

    Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας μπορεί να γίνει “χάρτινο”!

    Ημερομηνία: 31/01/2012 - 15:38
    Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας μπορεί να γίνει “χάρτινο”!
    Η αποκάλυψη ότι η Κέρκυρα είχε δικαίωμα να κάνει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα, αλλά δεν το έπραξε για ηθικούς λόγους και η παραδοχή του Πανιωνίου, μέσω κύκλων, ότι το θέμα ισχύει, βάζει... φωτιά στη Σούπερ Λίγκα.
    Άραγε, πόσοι πρόεδροι ομάδων όσο το πρωτάθλημα πλησιάζει προς το φινάλε και έρχεται η ώρα της... κρίσης και της παραμονής, αλλά και της εξόδου στην Ευρώπη, θα σκεφτούν “ηθικά” απέναντι στους συμμετέχοντες στον συνεταιρισμό;
    Ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του Sentra 103,3 και του Βαγγέλη Μίχου, οι Κερκυραίοι εκτιμούσαν πως είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση κατά του κύρους του αγώνα με τον Πανιώνιο, ωστόσο ύστερα από ώριμη σκέψη αποφάσισαν να μην το πράξουν…
    Γιατί; Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει στην Κέρκυρα αναφέρουν ότι η ΕΠΟ κακώς έδωσε το «ΟΚ» για να εκδοθούν δελτία, καθώς ο Πανιώνιος δεν έχει διευθετήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για το 2011, που σημαίνει ότι δεν `έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει μεταγραφές, όπως και άλλες ΠΑΕ.
    Το θέμα είναι πως η Κέρκυρα μπορεί να μην έκανε την ένσταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να το πράξει κάποια άλλη ομάδα που θα αγωνιστεί με τον Πανιώνιο, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες ή τα στοιχεία που έχουν οι Φαίακες...
    Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν οι πληροφορίες της Κέρκυρας είναι σωστές, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για να έρθουν τα πάνω – κάτω στη Superleague!
    Η απάντηση του Πανιωνίου...
    H πληροφορία που έφερε την Τρίτη στο φως της δημοσιότητας ο ραδιοφωνικός σταθμός Sentra, σύμφωνα με την οποία η Κέρκυρα σκεφτόταν να κάνει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα με τον Πανιώνιο θεωρώντας ότι η ΕΠΟ κακώς εκδίδει δελτία στον Ιστορικό (λόγω χρεών), αντιμετωπίστηκε με…κυνισμό στην πλατεία.
    «Μα παραπάνω από τις μισές ομάδες του πρωταθλήματος έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη για το 2011. Ποιος, δηλαδή, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου; Αν κάποιος το επιχειρήσει, το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει ποτέ και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο μπάχαλο» είπε στη στήλη στέλεχος της ΠΑΕ.
    Λογικά, σ’ αυτήν την υπόθεση θα επικρατήσει το «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», διότι διαφορετικά το μαγαζί του πρωταθλήματος θα κλείσει.
    Θα γίνει... μπάχαλο;
    Τα συμπεράσματα, λοιπόν, είναι δύο. Το πρώτο ότι ο Πανιώνιος όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το δεύτερο και σημαντικότερο ότι στην ίδια μοίρα βρίσκονται και άλλες ομάδες.
    Αυτό από μόνο του δημιουργεί... θέμα με την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Τι θα συμβεί δηλαδή, όταν η μπάλα θα... καίει;
    Αν μια ομάδα μπορεί να σωθεί με ένα βαθμό ή ένα μηδενισμό αντιπάλου, δεν θα το κάνει προκειμένου να είναι εντάξει ηθικά απέναντι στις ομάδες του συνεταιρισμού;
    Πόσες φορές έχετε δει συμφωνίες κυρίων να τηρούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Εδώ ολόκληρο πρωτάθλημα κρίθηκε στα χαρτιά.
    Το ενδιαφέρον είναι να δούμε ποιες ομάδες έχουν το ίδιο πρόβλημα με τον Πανιώνιο.
    Kontrachannel'"ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΕΝΤΡΑ"ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6-7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
                                                       
                                                    ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ "ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΟ CONTRA"

                                                                              12-2  ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ.

                                                                  ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ.
                                                     


    ΤΑ ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ (100)

     

     
    • Μόνιμη Διεύθυνση για 'Συγκλονιστικό:Η ομάδα της Καλαμάτας στις συγκλονιστικές αναμετρήσεις της με ομάδα των Γερμανών κατακτητών στην κατοχή!' 23:03 

      Συγκλονιστικό:Η ομάδα της Καλαμάτας στις συγκλονιστικές αναμετρήσεις της με ομάδα των Γερμανών κατακτητών στην κατοχή!

       »  ΤΑ ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
      -Η ζωή στην περιφέρεια ήταν εξαιρετικά δύσκολη, την εποχή της κατοχής, αλλά οι ομάδες προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Στην Καλαμάτα ουσιαστικά η κατοχή (εκτός από δεινά) έφερε και το ποδόσφαιρο, καθώς φιλοξενούσε πολλά γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί νικούσαν συνέχεια στα παιχνίδια που έπαιζαν τους Ιταλούς και έτσι αποφάσισαν να κοντραριστούν με μια μεικτή ομάδα της περιοχής.

      Οι Καλαματιανοί τους νίκησαν με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Αλησμόνη (εκ των πιονέρων του αθλήματος στην πόλη) με τον κόσμο να έχει κρεμαστεί στα δέντρα και στους γύρω λόφους, αφού δεν υπήρχαν ουσιαστικά κερκίδες. Ο διοικητής των Γερμανών ήταν έξαλλος και όρισε αμέσως την ρεβάνς. Όταν οι παίκτες της Καλαμάτας μπήκαν στο γήπεδο, είδαν πίσω από το τέρμα ένα μυδραλιοβόλο(!) και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ηττήθηκαν με 3-2! 

      Άλλωστε υπήρχε και το τραγικό παράδειγμα του 1942 στην κατεχόμενη Ουκρανία όπου διεξήχθη ο ιστορικός αγώνας μεταξύ επίλεκτων του Χίτλερ και της Ντιναμό Κιέβου. Η Γκεστάπο είχε προειδοποιήσει τους σοβιετικούς παίκτες ότι αν διανοούντο να νικήσουν, εκείνο θα ήταν και το τελευταίο τους παιχνίδι. Αυτοί δεν καταλάβαιναν τίποτε, νίκησαν και φυσικά τουφεκίστηκαν και οι 11 φορώντας τις φανέλες της ομάδας τους της Ντιναμό (!), σε μια ενέργεια εξαιρετικού ηρωισμού και πίστης. Η θυσία τους πέρασε μεγάλα μηνύματα και έδωσε κουράγιο σε χιλιάδες συμπατριώτες τους.
      ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΣΤΗΝ ΣΥΝΈΧΕΙΑ: ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ !-

      Κι όμως, παραμονή της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Ελλάδα παιζόταν ποδόσφαιρο. Ήταν ημέρα Κυριακή και για το πρωτάθλημα των πόλεων, ο Πειραιάς κέρδιζε με 3-1 την Πάτρα (Βογιανάκος, Ντόντας και Αναματέρος πέτυχαν τα γκολ των νικητών, ο Λούης σκόραρε για τους ηττημένους) και η Αθήνα με 6-0 το Βόλο (3 γκολ ο Τζανετής κι από ένα οι Βασιλείου, Τριανταφυλλίδης, Μαρόπουλος).

      Τα ξημερώματα της επομένης, στις 3πμ, ο πρεσβευτής της Ιταλίας ονόματι Μανουέλε Γκράτσι, επισκέπτεται τον Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθμευση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

      Ωστόσο αξίζει να δούμε τι γινόταν εκείνη την εποχή στη χώρα μας, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Φυσικά το πρωτάθλημα της περιόδου 1940-41 διεκόπη στις 28/10 του ’40. Όπως είναι λογικό κάθε αθλητική δραστηριότητα σταμάτησε και τα περισσότερα γήπεδα χρησιμοποιούνταν ως νοσοκομεία ή αποθήκες. Οι περισσότερες ομάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και περιορίστηκαν στο να δίνουν φιλικά ματς με τις δυνάμεις των στρατευμάτων κατοχής. Το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου 1940 και γινόταν σε τρεις ομίλους, των Ενώσεων Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).

      Στην Αθήνα, η ΑΕΚ έκανε 3 νίκες, όσες και ο Απόλλων, αλλά δεν πρόλαβαν να παίξουν μεταξύ τους. Ο Παναθηναϊκός είχε 1 νίκη με Ατρόμητο, 1 ισοπαλία με τον Αστέρα και 1 ήττα από τον Αθηναϊκό. Στον Πειραιά, ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα τον Κεραμεικό 7-0, τον Εθνικό 2-0 και το Θησέα 4-0. Αυτά τα δύο πρωταθλήματα σταμάτησαν ουσιαστικά στις 20 Οκτωβρίου του 1940, αφού μια βδομάδα μετά αγωνίστηκαν οι μικτές της Αθήνας και του Πειραιά.

      Στη Θεσσαλονίκη έπαιξαν και στις 26/10, με τον Ηρακλή να κερδίζει 1-0 το Μέγα Αλέξανδρο και τον Άρη να επικρατεί 4-0 της ΜΕΝΤ. Άρης και ΠΑΟΚ είχαν από 2 νίκες και 1 ισοπαλία, το μεταξύ τους 2-2 στις 13/10/1940.

      Το τουρνουά των πόλεων είχε ξεκινήσει στις 16 Ιουνίου 1940 με την Ξάνθη να κερδίζει 3-2 την Καβάλα. Τον Ιούλιο του 1940 στη Θεσσαλονίκη και το Σεπτέμβριο του 1940 στην Αθήνα, έγιναν τα κύπελλα Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας, αντίστοιχα, για να επιλεχθούν άτομα για τον ελληνικό στρατό, κάτι λογικό αφού ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη και όλοι περίμεναν να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Στο πρώτο τουρνουά, ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον Άρη και 2-0 τον Ηρακλή που με τη σειρά του επικράτησε 2-1 του Άρη. Στο δεύτερο επικράτησε ο Παναθηναϊκός νικώντας 1-0 την ΑΕΚ στον ημιτελικό και 3-1 τον Εθνικό στον τελικό (στον άλλον ημιτελικό: Εθνικός-Ολυμπιακός 4-3).

      Η Ένωση Ελλήνων Αθλητών

      Δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, οι Έλληνες αθλητές οργανώνονται στην Ένωση Ελλήνων Αθλητών με στόχο τη βοήθεια των φυλακισμένων και των φυματικών αθλητών, που γέμιζαν τότε τα δωμάτια του νοσοκομείου «Σωτηρία». Χάρη στο συγκεκριμένο σωματείο διοργανώνονταν αρκετοί φιλικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αξιέπαινη ήταν και η πρωτοβουλία του Πανιωνίου όπου έδωσε φιλικό παιχνίδι και τα έσοδα πήγαν για την επισκευή του αντιτορπιλικού «Έλλη». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου επιστρατεύονται 150 μέλη των «κυανέρυθρων».

      Το ματς που μετατράπηκε σε διαδήλωση

      Την άνοιξη του 1942 ο Παναθηναϊκός προγραμματίζει να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ σε φιλικό παιχνίδι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς) η οποία έχει γεμίσει από 15.500 θεατές. Οι παίκτες των δύο ομάδων είχαν κανονίσει μεγάλο μέρος από τα έσοδα να πάνε στο νοσοκομείο της Σωτηρίας. Ωστόσο κάπου εκεί επενέβησαν οι κατακτητές Γερμανοί που όρισαν έναν Αυστριακό διαιτητή ο οποίος ήταν αξιωματικός των δυνάμεων κατοχής. Επιπλέον, δεν επιτράπηκε στους Έλληνες να πάρουν μέρος από τα έσοδα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν άρεσε τόσο στον αρχηγό του Παναθηναϊκού, τον Κρητικό, όσο και του «δικέφαλου», Κλεάνθη Μαρόπουλου. Έτσι, αποφάσισαν να μην αγωνιστούν.

      Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες του Μαρόπουλου όπου θυμάται: «Βγήκαμε στον αγωνιστικό χώρο και οι δύο ομάδες μαζί, χαιρετίσαμε τους φιλάθλους, κι αντί ν’ αρχίσουμε τον αγώνα, ανεβήκαμε στις εξέδρες κι αρχίσαμε να εξηγούμε στον κόσμο τι ακριβώς είχε γίνει. Ο κόσμος δέχτηκε τις εξηγήσεις μας. Αυτό που επακολούθησε δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Αγανακτισμένοι οι φίλαθλοι όρμησαν στον αγωνιστικό χώρο και κυριολεκτικά δεν άφησαν τίποτε όρθιο. Οι ξύλινες εξέδρες ξηλώθηκαν, τα δοκάρια ξεριζώθηκαν, συνθήματα υπέρ των ποδοσφαιριστών ακούστηκαν. Τα επεισόδια πήραν έκταση και γρήγορα σχηματίστηκε αντιφασιστική διαδήλωση που έφτασε μέχρι την Ομόνοια. Οι φίλαθλοι- διαδηλωτές διαλύθηκαν μόνο με την εμφάνιση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής».

      Κατορθώματα Ελλήνων αθλητών

      Οι αθλητές δεν ήταν απλά μέλη των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά μερικοί από αυτούς είχαν φτιάξει τις δικές τους αντιστασιακές ομάδες όπως αυτή του αθλητή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Γιώργου Ιβανόφ (από αυτόν πήρε το όνομα του το γήπεδο μπάσκετ των «κυανόλευκων»). Σε αυτή συμμετείχε και ο Μιχάλης Παπάζογλου του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ο αθλητής του «τριφυλλιού» συνελήφθη και δραπέτευσε λίγο αργότερα με τη βοήθεια των Καλαφάτη και Γιαννάτου (ιδρυτές του Παναθηναϊκού σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ αντίστοιχα). 

      Η ομάδα έδινε πληροφορίες στους Άγγλους και οργάνωνε σαμποτάζ. Κατάφεραν με συνεργάτες στο ναύσταθμο να καταστρέψουν 30 αεροπλάνα των Γερμανών και να βυθίσουν με νάρκες τρία ελαφρά πολεμικά πλοία. Το δικό του ξεχωριστό ρόλο στην αντίσταση έπαιξε και ο διευθυντής του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, Αντώνης Βρεττός, ο οποίος είχε μετατρέψει κάποιους απρόσιτους χώρους του γηπέδου σε χώρους αντίστασης όπου μαζεύονταν και άκουγαν τις ειδήσεις από «λαθραία» ραδιόφωνα. Όμως μια πράξη του Βρεττού που πέρασε στην ιστορία είναι η ύψωση της Σημαίας της Ελευθερίας στο γήπεδο της Λεωφόρου. Στις 8 Οκτωβρίου του 1944 λίγο πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, περίοδο κατά την οποία οι βασανισμοί πατριωτών είχαν ενταθεί στις φυλακές Αβέρωφ απέναντι από το γήπεδο, οι Αθηναίοι διάβασαν έκπληκτοι έξω από τη Λεωφόρο την ανακοίνωση: «Την προσεχή Κυριακή μέγας ποδοσφαιρικός αγών Παναθηναϊκού-Αγγλικής Αεροπορίας. Ζήτω η Ελευθερία».

      Θύματα του πολέμου

      Εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, την καλύτερη ομάδα φέρεται ότι την είχε η ΑΕΚ η οποία είχε κατακτήσει τα πρωταθλήματα τις χρονιές 1939 και 1940 και ο πόλεμος ανέκοψε την πορεία της. Στην «Ένωση» έπαιζαν ποδοσφαιριστές όπως ο Κλέανθος Μαρόπουλος και ο Σπύρος Κοντούλης ο οποίος και σκοτώθηκε καθοδόν για τον τοίχο της Καισαριανής. Πήδηξε από το καμιόνι όπου τον μετέφεραν μαζί με άλλους αιχμαλώτους και σκοτώθηκε από τα Γερμανικά πυρά τον Ιούνιο του 1944. 

      Η οικογένεια του ΠΑΟΚ έχασε κι αυτή έναν δικό της ποδοσφαιριστή καθώς τον Γενάρη του 1941 σκοτώθηκε στην Κλεισούρα ο Νίκος Σωτηριάδης. Τις δικές του απώλειες είχε και ο Ολυμπιακός Βόλου με τους «ερυθρόλευκους» να θρηνούν τρία παλικάρια του, τον Κυριάκο Μαυραντζούλη στην μάχη της Κλεισούρας και τους Νίκο Μαλαβέτα και Φάνη Σωτηρίου, που βρήκαν το θάνατο στη διάρκεια της κατοχής. 

      Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού πολεμούσε δίπλα στον Μίμη Πιερράκο, έναν από τους καλύτερους επιθετικούς της εποχής και πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος στα 1936, με 18 γκολ σε 10 ματς, ο οποίος χάθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 1940 στη μάχη του Πόγραδετς. Ο τάφος του άλλοτε άσου του «τριφυλλιού» βρέθηκε δέκα χρόνια αργότερα στα Ηπειρωτικά σύνορα από παλιούς του συμπαίκτες και τον έφεραν στην Αθήνα.

      Επισυνάπτεται το γράμμα με το οποίο ο διοικητής του συντάγματός ενημέρωνε την μητέρα του για το θάνατό του (Το γράμμα δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της καθώς της το έκρυψε ο αδελφός του. Ήταν άρρωστη και σε λίγο καιρό πέθανε γνωρίζοντας μόνο πως ο Μίμης αγνοείται.)

      «Σ’ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

      Β΄ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

      Αρ.Πρωτ. 858


      Προς Κυρίαν Πιερράκου
      Αθήνα

      Κυρία,
      Το Σύνταγμα με μεγάλην θλίψην λαμβάνει την τιμήν να σας αναγγείλει ότι ο προσφιλής υιός σας δεν ζη πλέον.


      Φονικόν βλήμα ανάνδρου εχθρού απεστέρησε την οικογένειάν του, το Σύνταγμα, την Πατρίδα, προσφιλούς και πολυτίμου τέκνου.


      Εις τα ψυχάς όλων ημών μένει αλησμόνητον το αγέρωχον παράστημα, η μεγαλειώδης ψυχραιμία και ο τίμιος ηρωϊσμός του εκλιπόντος υιού σας.


      Ήρωες, ωσάν τον Μίμη Πιερράκον δεν αποθνήσκουν, αλλά ζουν εις τα καρδίας όλων των Ελλήνων και ως λαμπρός φάρος καταυγάζουν την οδόν της Δόξης και της Νίκης της μεγάλης μας Πατρίδος.


      Ο Πανάγαθος Θεός ας απαλύνη την καρδίαν δεινώς τρωθείσης μητρός, αδελφών και συγγενών και ας ελαφρύνει την γην ήτις τον εδέχθη εις μνήνην αιωνίαν.

      Εν ΤΤ 212 τη 16η Δεκεμβρίου 1940

      Ο Διοικητής του Συντάγματος»

      Και η περιφέρεια στην πρώτη γραμμή

      Η ζωή στην περιφέρεια ήταν εξαιρετικά δύσκολη, την εποχή της κατοχής, αλλά οι ομάδες προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Στην Καλαμάτα ουσιαστικά η κατοχή (εκτός από δεινά) έφερε και το ποδόσφαιρο, καθώς φιλοξενούσε πολλά γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα. Οι Γερμανοί νικούσαν συνέχεια στα παιχνίδια που έπαιζαν τους Ιταλούς και έτσι αποφάσισαν να κοντραριστούν με μια μεικτή ομάδα της περιοχής.

      Οι Καλαματιανοί τους νίκησαν με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Αλησμόνη (εκ των πιονέρων του αθλήματος στην πόλη) με τον κόσμο να έχει κρεμαστεί στα δέντρα και στους γύρω λόφους, αφού δεν υπήρχαν ουσιαστικά κερκίδες. Ο διοικητής των Γερμανών ήταν έξαλλος και όρισε αμέσως την ρεβάνς. Όταν οι παίκτες της Καλαμάτας μπήκαν στο γήπεδο, είδαν πίσω από το τέρμα ένα μυδραλιοβόλο(!) και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί ηττήθηκαν με 3-2! 

      Άλλωστε υπήρχε και το τραγικό παράδειγμα του 1942 στην κατεχόμενη Ουκρανία όπου διεξήχθη ο ιστορικός αγώνας μεταξύ επίλεκτων του Χίτλερ και της Ντιναμό Κιέβου. Η Γκεστάπο είχε προειδοποιήσει τους σοβιετικούς παίκτες ότι αν διανοούντο να νικήσουν, εκείνο θα ήταν και το τελευταίο τους παιχνίδι. Αυτοί δεν καταλάβαιναν τίποτε, νίκησαν και φυσικά τουφεκίστηκαν και οι 11 φορώντας τις φανέλες της ομάδας τους της Ντιναμό (!), σε μια ενέργεια εξαιρετικού ηρωισμού και πίστης. Η θυσία τους πέρασε μεγάλα μηνύματα και έδωσε κουράγιο σε χιλιάδες συμπατριώτες τους.

      Στη Σάμο, με πάνω από 25.000 Ιταλούς στρατιώτες (αποτελούσε κομβικό σημείο) να βρίσκονται εκεί, είχε δημιουργηθεί ουσιαστικά πρωτάθλημα του νησιού με αρκετές ιταλικές ομάδες (αποτελούμενες από στρατιώτες) που έπαιζαν κυρίως κόντρα στο Βάθυλο και τον Απόλλωνα από τις ομάδες της Σάμου. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και το ποδόσφαιρο είχε δώσει το δικό του αγώνα και τον κέρδισε.


      Βy: evdomi.gr (Χρήστος Κρυσταλλίδης)sport24.grourout.blogspot.com,fanatikos.gr, pisostapalia

    Η ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ


    Αστέρας Μαγούλας - Καλαμάτα 1-1 ΤΕΛΙΚΟ

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


    Η ομαδα του ιστορικού Απόλλωνα Καλαμάτας, το 1938 ! Η ομαδα του ιστορικού Απόλλωνα Καλαμάτας, το 1938 !
    ΠΗΓΗ:WWW.SPORTSTONOTO.GR

    Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

    ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑΡΑ


    "Τελείωσαν τα παραμύθια με τους επενδυτές"

    Ημερομηνία: 30/01/2012 - 17:03
    "Τελείωσαν τα παραμύθια με τους επενδυτές"
    Μια μέρα μετά την συνάντηση του "Θεμέλιο 21", ο Γιάννης Βούρος μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό για την... μάζωξη αυτή, για την πρόταση του Ντέμη Νικολαΐδη και για το πως βλέπει την επόμενη μέρα για την ΑΕΚ.

    Οι δηλώσεις του Γιάννης Βούρου στον Sentra 103,3:
    Για την συγκέντρωση της Κυριακής (29/1): "Το γεγονός ότι έβλεπα αυτές τις σημαντικές προσωπικότητες και ίσως και μέχρι χθες εξέφραζαν διαφορετικές στάσεις, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Νομίζω ότι είναι ένα καλό πρόκριμα για την επόμενη μέρα της ΑΕΚ. Δεν θα συνέδεα τα πολιτικά με την ΑΕΚ γιατί είναι τελείως διαφορετικά τα μεγέθη".
    Για την πρόταση του Ντέμη Νικολαΐδη: "Θα "φωτογραφίσω" την πρόταση του κ. Νικολαΐδη που έχει να κάνει με την ανάληψη των όποιων και αν υπάρχουν ευθυνών. Μένει να δούμε αν αυτή θα γίνει και στην πράξη για το αν θα συναινέσουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι που δεν ήταν παρόντες. Θ' αναλάβουν τις ευθύνες τους στο ποσοστό που τους αναλογεί και το τονίζω εάν υπάρχουν".
    Για την επόμενη μέρα: "Αυτή την φορά επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν χρειαζόμαστε εντατική, αλλά είμαστε στον απινιδωτή. Τα παραμύθια των επενδυτών που έρχονται έχουν τελειώσει. Είναι απλά τα πράγματα. Μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει στον βαθμό που μπορεί την αγαπημένη του ομάδα; Το τονίζω αυτό στον βαθμό που μπορεί. Όλα αυτά μετά την συνάντηση της Τετάρτης που οι λεπτομέρειες θα είναι πιο ενδελεχείς θα υπάρξουν και ανακοινώσεις. Την Τετάρτη θα είναι το νέο προεδρείο και όποιος από εχθές θέλει να παρευρίσκεται. Δεν είμαστε και η "Φιλική Εταιρεία".
    Για το γηπεδικό: "Είναι πάρα πολύ εύκολο να πει κάποιος ότι απορρίπτει την αγορά μιας ομάδας, λέγοντας το τι αγοράζω, μόνο 26 παίκτες. για μένα ένα από τα λάθη τελευταία είναι το πώς θα βρούμε κάποιον να βάλει λεφτά και όχι το πώς θα κάνουμε πιο ελκυστικό το πακέτο. Που είναι το γήπεδο που μπορεί να σου δώσει έσοδα, διαφημίσεις. Αυτό θα είναι για μένα το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει η μετοχική σύνθεση της ΑΕΚ. Με τις όποιες δυσκολίες".
    Για το νομοσχέδιο: "Από την στιγμή που θεσμικά μπόρεσα και σήκωσα το θέμα στο κοινοβούλιο, για μένα έγινε αυτοσκοπός. Τετάρτη – Πέμπτη που περνάει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από την Βουλή θα ξέρουμε. Θα περιμένουμε να τεθεί σε νομιμότητα το θέμα της ανέγερσης το γηπέδου. Σημαντική επίσης είναι η συνάντηση της Τρίτης, των μετόχων που συμμετείχαν στην προσπάθεια του 2004. εκεί θα έχουμε κάποια νέα που ελπίζω να είναι ελπιδοφόρα, Τετάρτη θα έχουμε σύγκλιση του νέου προεδρείου και Πέμπτη το να θα ψηφιστεί ή όχι το νομοσχέδιο που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ".
    Για το πώς κρίνει την κίνηση του "Θεμέλιο 21": "Βλέπω απόλυτη ειλικρίνεια στις προθέσεις γιατί κανείς δεν θα ήθελε να λερώσει το όνομα του με αυτή την μαύρη σελίδα της ιστορίας της ΑΕΚ".

    Ισχυρή έκρηξη σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην Πάτρα!

    Ημερομηνία: 30/01/2012 - 09:46
    Ισχυρή έκρηξη σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην Πάτρα!
    Έκρηξη σημειώθηκε σε σύνδεσμο οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού, μία ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα. Το κτίριο που στεγάζει το κλαμπ βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Πάτρας, στην οδό Σαχτούρη (ανάμεσα στις οδούς Κανακάρη και Κορίνθου).
    Από την έκρηξη, η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε σχεδόν στη μισή πόλη, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο κτήριο, αλλά και στα διπλανά κτήρια και καταστήματα (έσπασαν τζαμαρίες), καθώς επίσης και σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο χώρο, με δύο από αυτά να έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.
    Οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναστατωμένοι, όπως είναι φυσικό, ενώ ένα ασθενοφόρο παρέλαβε μία ηλικιωμένη γυναίκα που διαμένει στο απέναντι κτήριο για προληπτικούς λόγους σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
    Ο σύνδεσμος των "πράσινων" οπαδών ήταν κλειστός και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν τραυματίες, ούτε από τις γύρω οικίες, παρά τις αρκετές ζημιές που έχουν προκληθεί από την ισχυρή έκρηξη.