Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα 16 Ιουλίου 2011...

301 Μάχη των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ιψώ της Φρυγίας....
Ο Αντίγονος και ο γιος του Δημήτριος ο Πολιορκητής ηττώνται από τις ενωμένες δυνάμεις των Σέλευκου, Πτολεμαίου, Κάσσανδρου και Λυσίμαχου.
1099 Ο επικεφαλής της Α΄ Σταυροφορίας Γοδεφρείδος ντε Μπουγιόν κυριεύει την Ιερουσαλήμ, που την καθιστά πρωτεύουσα της επικράτειάς του. Μουσουλμάνοι, εβραίοι, ακόμα και μερικοί χριστιανοί σφαγιάζονται αδιακρίτως.
1904 Πεθαίνει ο Ρώσος συγγραφέας Αντον Τσέχοφ. Το 1884 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή. Το 1890 ταξίδεψε στο νησί Σαχαλίνη, που ήταν τόπος εξορίας. Μελέτησε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των καταδίκων, που αποτύπωσε στην πραγματεία 'Η νήσος Σαχαλίνη'. Περίφημα τα διηγήματα και τα θεατρικά του έργα, όπως 'Γλάρος', 'Θείος Βάνιας', 'Τρεις αδερφές', 'Βυσσινόκηπος'.
1930 Γεννιέται ο Γάλλος γλωσσολόγος και φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά. Η θεωρία του περί της 'αποδόμησης' των κειμένων, αν και διαφιλονικούμενη, κατέχει εξέχουσα θέση στην κριτική της λογοτεχνίας.
1945 Η πρώτη ατομική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας πραγματοποιείται στην έρημο Ζορνάδα ντελ Μουέρτο, περίπου 100 μίλια μακριά από το Λος Αλαμος.
1965 Ιουλιανά. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Η συνάντησή τους στα Ανάκτορα διαρκεί μόλις 10 λεπτά. Ο Κωνσταντίνος αρνείται να υπογράψει διάταγμα για την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τον πρωθυπουργό, που δηλώνει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του την επομένη. Ο ανυπομονών βασιλιάς ορκίζει αμέσως τον πρώτο αποστάτη πρωθυπουργό, Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα.
1974 Η χούντα της Αθήνας οργανώνει αμερικανονατοϊκής έμπνευσης πραξικόπημα στην Κύπρο. Ο Μακάριος ανατρέπεται και μόλις διαφεύγει τη δολοφονία. Ορκίζεται Πρόεδρος ο Σαμψών. Αρχίζει η κυπριακή τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου