Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στο δημοφήφισμα


Αφιέρωμα στο δημοφήφισμα

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από το Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, που καθόρισε το πολιτειακό καθεστώς της χώρας, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από ταινία επίκαιρων της εποχής, στο οποίο περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την τηλεοπτική μετάδοση του μηνύματος Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό.
Ειδικότερα, στα πλάνα διακρίνεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που προσέρχεται σε εκλογικό τμήμα της οδού Σόλωνος για να ψηφίσει, μαζί με τον δημοσιογράφο και στενό του συνεργάτη Δημήτρη Ρίζο. Στην ταινία περιλαμβάνεται η τηλεοπτική αναμετάδοση των αποτελεσμάτων από τον ηθοποιό Αλέξανδρο Αντωνόπουλο. Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος - βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος Βασιλείου, παρακολουθούν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο κέντρο Τύπου που έχει δημιουργηθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Ο Ο Κ. Καραμανλής απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο τονίζει ότι το πολιτειακό ζήτημα λύθηκε οριστικά μέσω του δημοψηφίσματος. Η κάμερα καταγράφει του πανηγυρισμούς των υποστηρικτών της αβασίλευτης δημοκρατίας στους δρόμους της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου