Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

«Αποθέωση του αυτοδιοίκητου» είναι η λειτουργία του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου


«Αποθέωση του αυτοδιοίκητου» είναι η λειτουργία του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΟ η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών στην αίτηση των ΕΠΣ Κιλκίς και Ηρακλείου με την οποία ζητούσαν την έκπτωση των μελών του ΔΣ και το διορισμό προσωρινής διοίκησης «αποθεώνει το αυτοδιοίκητο και παραπέμπει στις διατάξεις του καταστατικού της ΕΠΟ, αποδεχόμενη τον ισχυρισμό της ΕΠΟ περί απαραδέκτου λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας, άλλως λόγω μη τήρησης από τις αιτούσες της προβλεπόμενης ειδικής διαδικασίας προσφυγής στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ (Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο)».
Με άλλα λόγια η Ελληνική Δικαιοσύνη είπε στις δύο Ενώσεις να προσφύγουν για να βρουν το «δίκιο τους» στο Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ.
 
Πάμε να δούμε πως η ίδια η ΕΠΟ «αποθεώνει το αυτοδιοίκητό της» και πως «φροντίζει» η λειτουργία του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου να είναι εναρμονισμένη με το καταστατικό της και να εξασφαλίζει αντικειμενικότητα, ανεξαρτησία, ουδετερότητα, αμεροληψία και τέλος πάντων ότι χρειάζεται για μια «δίκαιη δίκη». Διαβάζοντας το καταστατικό της ΕΠΟ του 2011 βλέπουμε ότι δύο χρόνια μετά η λειτουργία του Τακτικού Διαιτητικού Δικατηρίου δεν έχει εναρμονιστεί σε όσα προβλέπονται σε αυτό.
 
Πρώτον, ενώ στο άρθρο 41’ Ζ’ Ι προβλέπεται ότι Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο «είναι επταμελές, συγκροτούμενο από τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του, που είναι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία, δύο (2) ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς εν ενεργεία και από τέσσερα (4) μέλη που ορίζονται δύο από κάθε διάδικο μέρος», το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο έχει τριμελή σύνθεση και τα διάδικα μέρη δεν έχουν δικαίωμα να ορίζουν διαιτητές όπως προβλέπεται (βλέπε προσφυγή Παναθηναϊκού κατά της αναδιάρθρωσης στη Super League).
 
Δεύτερον, ενώ στο παράρτημα ΣΤ άρθρο 2 του Κανονισμού Εφαρμογής Καταστατικού προβλέπεται ότι «Δεν μπορούν να είναι μέλη Διαιτητικού Δικαστηρίου και της ΠΕΕΟΔ όσοι εμπίπτουν στα κωλύματα που αναφέρονται στο Παράρτημα Α (παρ. 1,2,3,4,5) του Κανονισμού Εφαρμογής Καταστατικού, καθώς και δικηγόροι ή νομικοί που τον τελευταίο χρόνο πριν την υπόδειξή τους ήταν ή εξακολουθούν να είναι μέλη ή μέτοχοι Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή που είχαν ή έχουν οποιαδήποτε σχέση εντολής με Π.Α.Ε., Επαγγελματικές Ενώσεις ή ποδοσφαιριστές ή προπονητές και διαμεσολαβητές ποδοσφαιριστών», τουλάχιστον ένα μέλος προερχόμενο από τη Super League φέρεται να εμπίπτει στα κωλύματα αφού έχει εργασιακή σχέση με το συνεταιρισμό όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.
 
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει θέμα μη εναρμόνισης εδώ και δύο χρόνια της λειτουργίας του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου που σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Τακτικής Δικαιοσύνης πρέπει να αποδίδει Δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο με το καταστατικό της ΕΠΟ.
 
Αλλά ίσως το να διατηρείται η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη «ανάπηρη» συνιστά «αποθέωση του αυτοδιοίκητου» για όσους έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου