Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

FIFPro: Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί κινδυνεύετε να μείνετε απλήρωτοι!

FIFPro: Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί κινδυνεύετε να μείνετε απλήρωτοι!
Ακόμα ένα "χαστούκι" ήρθε να αναδείξει το εργασιακό καθεστώς σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, με τον διεθνή οργανισμό FIFPro που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε παγκόσμιο επίπεδο.
H FIFPro συμβουλεύει όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να είναι πολύ επιφυλακτικοί προτού υπογράψουν συμβόλαιο με νέο σύλλογο.  Η FIFPro δίνει αρνητική εισήγηση στους παίκτες  που επιθυμούν να υπογράψουν με συλλόγους στην Κύπρο, της Ελλάδα ή την Τουρκία, ειδικά σε εκείνους που δεν αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίωση που υπάρχει στο επίσημη ιστοσελίδα της παγκόσμιας ένωσης των ποδοσφαιριστών η κατάσταση περιγράφεται ως εξής: «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οι σύλλογοι ξεκινούν την αναζήτηση νέου αίμματος και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αναζητούν αλλαγή συλλόγων. Οι σύλλογοι κάνουν το πιθανότερο δυνατό ώστε να κερδίσουν τους παίκτες, προσφέροντάς τους υπέρογκους μισθούς, ένα σπίτι πολυτελείας, φιλόδοξα σχέδια, μπόνους για την υπογραφή συμβολαίου, μπόνους ή ποσοστό από το κέρδος σε μελλοντική μεταγραφή.
Δυστυχώς, η FIFPro ανακάλυψε πως πολλοί σύλλογοι δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους.
Γενικά, μετά από λίγους μήνες, ο σύλλογος καταλήγει να ξεμένει από οικονομικούς πόρους, έτσι ο παίκτης χρειάζεται να περιμένει μήνες να πληρωθεί τους μισθούς του. Πολύ συχνά δεν πληρώνεται ποτέ. Κάποιοι παίκτες εξαναγκάζονται να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους επειδή ο σύλλογος δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει το ενοίκιο και τα μπόνους δεν αναφέρονται ξανά.
Ενας παίκτης που τα έχει χάσει όλα μένει χωρίς άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες μέσω της προσφυγής στο όργανο Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών (FIA DRC), προκειμένου να πάρουν εκείνα που δικαιούνται:  Τον μισθό του. Μερικές φορές αυτό είναι αδύνατο να γίνει επειδή εν τω μεταξύ ο σύλλογος έχει κυρήξει πτώχευση».
Στη συνέχεια η FIFPro συμβουλεύει τους ποδοσφαιριστές ότι προτού υπογράψουν ένα συμβόλαιο, θα πρέπει να βρουν πληροφορίες από τα εθνικά σωματεία ποδοσφαιριστών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον σύλλογο και τη χώρα.
H FIFPro κυρίως επιθυμεί να προειδοποιήσει παίκτες και σωματεία σχετικά με την κακή συμπεριφορά συλλόγων στρην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Η Κύπρος εδώ και χρόνια διατηρεί την πρώτη θέση, με ευρεία διαφορά, σύμφωνα με τον αριθμό προσφυγών στο FIFA DRC, ενώ Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύ κοντά μεταξύ τους στη δεύτερη θέση. Στις τρεις αυτές χώρες, ο αριθμός των προσφυγών αυξάνεται κάθε χρόνο.

Οι μοναδικές εξαιρέσεις αφορούν τους συλλόγους εκείνους που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Αυτοί οι σύλλογοι αποδέχονται το σύστημα αδειοδότησης της UEFA, το οποίο μειώνει τους κινδύνους.
Η FIFPro έμαθε πως η FIFA πρόσφατα προέκτεινε τα νομικά τμήματα, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόποθα μπορεί να επιλύει ταχύτερα πολλές προσφυγές. H FIFPro είναι ευχαριστημένη που η FIFA δείχνει διατεθημένη να αφιερώσει περισσότερες πηγές για την επίλυση τέτοιων θεμάτων.

Όμως, ταυτόχρονα, η FIFPro είναι επιφυλακτική για τις απαιτήσεις της απόφασης: Εναν τεράστιο αριθμό από άλυτες υποθέσεις προσφυγών απαιτούν την εμπλοκή νέων δικηγόρων.
Ο αριθμός των υποθέσεων που χειρίζεται το FIFA DRC είναι μόνο ένα μικρό μέρος των πραγματικών προβλημάτων. Το FIFA DRC χειρίζεται μόνο αντιδικίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να προσφύγουν στη FIFA και οι εναλλακτικές επιλογές τους είναι πολύ περιορισμένες σε διεθνή επίπεδο. 

Από την άλλη, πολλά προβλήματα λύνονται από την παρέμβαση, για παράδειγμα, των εθνικών σωματείων ποδοσφαιριστών.

Μην πηγαίνετε σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία
Το WCS, η ολλανδική ένωση των παικτών με συμβόλαιο, έχει συμβουλεύσει τους ποδοσφαιριστές να μην πηγαίνουν στην Κύπρο, την Ελλάδα ή την Τουρκία. «Μην το κάνετε!» ήταν η προειδοποίηση του διευθυντή, Λούις Εβεραρντ, στους παίκτες. Κατά την άποψη του, τουλάχιστον το 50% των ποδοσφαιριστών από την Ολλανδία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε αυτές τις χώρες με τη μη πληρωμή των μισθών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου