Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012


Η USADA αφαιρεί τους τίτλους του Λανς Άρμστρονγκ!

Άδοξο τέλος για έναν μέχρι χθες θρύλο του παγκόσμιου αθλητισμού... Η USADA (οργανισμός αντιντόπινγκ των ΗΠΑ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αφαιρεί από τον Λανς Άρμστρονγκ και τους επτά τίτλους που είχε κατακτήσει στον....


ποδηλατικό γύρο Γαλλίας (Tour De France) λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ενώ παράλληλα του απαγορεύει να αγωνιστεί ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο! 

O Άρμστρονγκ χάνει και το χάλκινο μετάλλιο που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς του 2000, ενώ αποκλείεται εφ'όρου ζωής από το άθλημα, είτε ως αθλητής, είτε ως προπονητής.

Σημειώνεται ότι ενώ ο Αμερικανός ποδηλάτης δεν είχε βρεθεί ποτέ θετικός σε έλεγχο, εντούτοις η USADA είχε εξασφαλίσει τις καταθέσεις 10 μαρτύρων ότι έκανε απαγορευμένες μεταγγίσεις αίματος και ότι χρησιμοποιούσε την ουσία ΕΡΟ. Μεταξύ των ανθρώπων που θα κατέθεταν είναι και ο συναθλητής του Τζορτζ Xινκάπι. 

Η USADA έχει επίσης στη διάθεσή της e-mail του Φλόϊντ Λάντις όπου περιγράφει με λεπτομέρεια το πολύπλοκο πρόγραμμα ντόπινγκ της ομάδας του Άρμστρονγκ. Ο Λάντις ήταν μέλος της ομάδας Άρμστρονγκ που είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο αντιντόπινγκ με αποτέλεσμα να χάσει τον τίτλο του Tour De France που είχε κερδίσει το 2006.

Ο 40χρονος πλέον Άρμστρονγκ δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προσβάλει την απόφαση. «Η απόφασή μου δε συνιστά αναγνώριση της ενοχής μου, αλλά επιλογή να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου και στο Ίδρυμά μου για τους καρκινοπαθείς» τόνισε.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για όλους μας που αγαπάμε το άθλημα και τους ήρωες μας του αθλητισμού» δήλωσε από την πλευρά ο διευθύνων σύμβουλος της USADA Tράβις Τάιγκαρτ. «(Η υπόθεση αυτή) είναι ένα αποκαρδιωτικό παράδειγμα ότι αν δεν ελεγχθεί η λογική ‘νίκη με κάθε μέσο’, θα κατισχύσει της δίκαιης, ασφαλούς και έντιμης άμιλλας» πρόσθεσε.

Η απόφαση του αμερικανικού οργανισμού ουσιαστικά διαγράφει δια παντός την ένδοξη καριέρα του φημισμένου αμερικανού ποδηλάτη που έδωσε και κέρδισε τη μάχη με την επάρατη νόσο (είχε διαγνωστεί με προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο στους όρχεις). 

Ο Άρμστρονγκ ανήγγειλε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό αθλητισμό μετά την έβδομη διαδοχική νίκη του στο γύρο της Γαλλίας το 2005, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2008 ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει για να λάβει μέρος στον Γύρο της Γαλλίας του 2009 για να κερδίσει και έτσι να βοηθήσει τις αντικαρκινικές οργανώσεις που υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου