Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Τα SOS της νέας περαίωσης


Τι θα συμβεί στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών αργήσει να σας στείλει το σημείωμα για την νέα περαίωση, ή όπως συνηθίζεται, είναι γεμάτο λάθη; Με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το εκκαθαριστικό σημείωμα για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων εκδίδεται από την εφορία αν δεν έχει εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περίπτωση λαθών στο σημείωμα, ο επιτηδευματίας απευθύνεται στην εφορία για διόρθωση.
Τι θα λαμβάνεται υπ όψιν;
Ο υπολογισμός του φόρου περαίωσης γίνεται βάσει των στοιχείων που έχει η ΓΓΠΣ, καθώς και των τυχόν πρόσθετων στοιχείων που θα αποστείλουν οι εφορίες βάσει των δηλώσεων που υποβλήθηκαν μέχρι 31.8.2010.
Πότε θα πληρώσουμε τον φόρο;
Ο επιτηδευματίας έχει χρονικό περιθώριο 5 ημερών για να αποδεχθεί το σημείωμα. Η βεβαίωση της οφειλής γίνεται στην εφορία.
Αν υπάρχουν πρόστιμα για κάποιες χρήσεις;
Αν η εφορία έχει εκθέσεις ελέγχου, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου, προηγείται υποχρεωτικά η έκδοση των αποφάσεων επιβολής προστίμου και ακολουθεί η αποδοχή του εκκαθαριστικού. Με την αποδοχή του εκκαθαριστικού ο επιτηδευματίας μπορεί με αίτησή του να ζητήσει περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων. Η επίλυση της διαφοράς διενεργείται ταυτόχρονα με την αποδοχή του σημειώματος ή το αργότερο εντός 10 ημερών.Αν εκκρεμούν προσωρινά φύλλα ελέγχου ή προσωρινή πράξη προσδιορισμού του φόρου ή πράξεις καταλογισμού φόρων ή τελών ή αποφάσεις επιβολής προστίμων στην εφορία ή άλλη ελεγκτική αρχή ή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων δίνεται διορία 12 ημερών για την αποδοχή του σημειώματος. Ειδικά για υποθέσεις που έχουν συζητηθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και δεν έχουν δημοσιευθεί οι αποφάσεις, παρέχεται προθεσμία 15 ημερών για έφεση και 10 ημερών για αίτηση περαίωσης. Μαζί με την αίτηση υποβάλλεται και αντίγραφο της πράξης κατάθεσης της έφεσης.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου