Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Βασίλης Χατζηπαναγής: Ο Έλληνας Μαραντόνα

Βασίλης Χατζηπαναγής – Ο Έλληνας ΜαραντόναΤον καιρό του τον αποκαλούσαν Νουρέγιεφ καθώς δεν υπήρχαν συγκρίσιμα μεγέθη...
στο χώρο της ντρίπλας. Οδήγησε τον Ηρακλή στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1976, ανακηρύχθηκε το 2003 από την ΕΠΟ κορυφαίος ποδοσφαιριστής στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία πενήντα χρόνια και το 1984 κλήθηκε στη μικτή κόσμου να παίξει δίπλα στον Μπέκενμπάουερ και τον Κέβιν Κήγκαν.
Κάθε Κυριακή οι φίλαθλοι του Ηρακλή μαζεύονταν για να τον δουν να ντριμπλάρει μέσα σε… τηλεφωνικό θάλαμο. Βλέποντας κανείς τα βίντεο των αγώνων του, νομίζει ότι βλέπει τον Μαραντόνα να ντριμπλάρει στο Μουντιάλ του Μεξικού. Υπήρξε άτυχος που δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει στην Ευρώπη, καθώς την εποχή του δεν είχε ακόμη εκδικαστεί η υπόθεση Μπόσμαν. Όταν όμως βγήκε ο Μαραντόνα, τότε ξαφνικά αποκτήθηκε μέτρο σύγκρισης. Και ιδού τι έλεγε γι’ αυτόν ο ισπανικός Τύπος…Γεννημένος στις 26 Οκτωβρίου 1954 στην Τασκένδη, ο Βασίλης Χατζηπαναγής η ζωή του ήταν πολυτάραχη  έφυγε από τον τόπο γέννησης του πρώτα για να παίξει σε σοβιετικές ομάδες και μετά για να έρθει στην Ελλάδα.



xatzipanagis14111
 Ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε πάντα την εύνοια και τη στήριξη των φιλάθλων κι ήταν ο αγαπημένος του κόσμου. To 1976 ήταν η χρονιά που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας με τον Ηρακλή. Ο αγώνας διεξήχθη στις 9 Ιουνίου 1976 στη Νέα ΦιλαδέλφειαΈτσι χρειάστηκε να προηγηθεί ο Ηρακλής με 2-0, να ισοφαριστεί από τον Ολυμπιακό, να ξαναπροηγηθεί στην παράταση με 4-2 και να ξαναισοφαριστεί και πάλι για να φτάσουμε τελικά στα πέναλτι και να κερδίσει με 6-5 ο Ηρακλής.  Ειχε και ευκαιρίες  να πάει στο εξωτερικό (τον ζητούσαν Άρσεναλ και Λάτσιο) αλλά δεν τον άφησε ο Ηρακλής (τότε δεν υπήρχε ελεύθερη διακίνηση ποδοσφαριστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών).Μία άλλη σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν η πρόσκληση του στη Μικτή Κόσμου το 1984. Ο αγώνας διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο γήπεδο Giants ενώπιον 40.000 θεατών με τους 15.000 από αυτούς να είναι ομογενείς. Να σημειώσουμε ότι στον αγώνα μπήκε στο 65’ σαν αλλαγή στον Κήγκαν και στα highlight ήταν μία μπαλιά στο Θωμά Μαύρο (που επίσης είχε προσκληθεί) που η κεφαλιά του βρήκε στο δοκάρι.Οι αναφορές στο Χατζηπαναγή δεν τελειώνουν. Ακόμη και σήμερα στηρίζει την ομάδα παραχωρώντας γήπεδα στη Θέρμη για προπονήσεις (και δυστυχώς μένει απλήρωτος ως φαίνεται), αλλά και ξένες εφημερίδες όπως η Guardian τον ανακαλύπτουν και κάνουν αφιερώματα γι’ αυτόν (2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου