Ανελέητος παραμένει ο πόλεμος μεταξύ των οπαδών διαφορετικού ποδοσφαιρικού φρονήματος στην Ελλάδα. Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου τον Μάρτιο του 2007 στη Λ. Λαυρίου, δεν έγινε μάθημα για τους φανατικούς που εξακολουθούν απτόητοι την επικίνδυνη δράση τους. Κοντά πέντε χρόνια μετά, οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο βίαιες και προσωπικές, όπως στην περίπτωση της πρόσφατης αιματηρής συμπλοκής στα Α. Πετράλωνα, όπου τραυματίστηκαν τρία άτομα, από τα οποία τα δύο με μαχαιριές σε θώρακα και κοιλιά.
«Από θαύμα δεν θρηνούμε ήδη κι άλλα θύματα της αθλητικής βίας», λένε στο «Εθνος της Κυριακής» οι αξιωματικοί του αρμόδιου Τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. και αποκαλύπτουν ότι οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που πραγματικά συμβαίνουν.
Στο ψαχνό
Στον βωμό του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, οι χούλιγκαν βαράνε «στο ψαχνό», αγνοώντας ανθρώπινες ζωές και νόμους. Την ίδια στιγμή, σύνδεσμοι των ομάδων που θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2008, παραμένουν ανοιχτοί και αποτελούν δεξαμενές ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. «Φρένο» στη δράση τους φιλοδοξεί να θέσει το νομοσχέδιο που πρόκειται εντός του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή.Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στις συμπλοκές μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού το 2007 είχε σοκάρει την κοινή γνώμη. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ένα νεαρό παιδί έχανε τη ζωή του άδικα, αλλά και η αποκάλυψη της δράσης των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών. Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια στα κτίρια όπου στεγάζονταν, αποκαλύφθηκε πλήθος υλικών που... παραπέμπουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Για λίγο καιρό, όλες οι πλευρές είχαν ηρεμήσει. Είτε λόγω της εξέλιξης της ανακριτικής διαδικασίας, είτε επειδή ορισμένοι είχαν συνειδητοποιήσει τα πιθανά αποτελέσματα των παράλογων πράξεών τους ή απλώς από φόβο, για λίγο καιρό, γήπεδα και γειτονιές είχαν ησυχάσει.
Οι άγριες διαθέσεις των χούλιγκαν δεν άργησαν να επανεμφανιστούν... Στην αρχή ως μεμονωμένα περιστατικά, σύντομα όμως ως οργανωμένη και αμείλικτη βία. Αυτή τη φορά, οι επιθέσεις ήταν πιο πυκνές και πιο μελετημένες. «Η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό φαινόμενο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αστυνόμος Α' Παντελής Τίγκας, επικεφαλής του Τμήματος Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας. «Πέρα από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα της εποχής, πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η αντίδραση της πολιτείας είναι μάλλον χλιαρή στους δράστες. Αυτό σίγουρα δεν τους αποθαρρύνει, στη λογική -και τι έχω να χάσω;-», τονίζει.Πράγματι, η καθυστέρηση απόδοσης Δικαιοσύνης, με τις υποθέσεις να χρονίζουν στα δικαστήρια, οι ελαφρές ποινές που επιβάλλονται και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών δεν αποτελούν ισχυρό κίνητρο συμμόρφωσης των οπαδών στο φίλαθλο πνεύμα. Το δε αρμόδιο Τμήμα της ΓΑΔΑ έχει στη διάθεσή του ελάχιστο προσωπικό για να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο θέμα -μόλις 15 άτομα απασχολούνται στην υπηρεσία, σε μια περιοχή δικαιοδοσίας όπου στεγάζονται οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Ηδη, από τις αρχές του 2011 έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση του Τμήματος, αλλά οι εξελίξεις... αργούν.«Η αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται και πολιτική βούληση. Ας ελπίσουμε ότι μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, οι νόμοι θα τηρηθούν», σημειώνει ο Π. Τίγκας. «Χρειάζεται η σύμπραξη όλων των φορέων που ασχολούνται με το θέμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Με όσα συμβαίνουν καθημερινά, το να θρηνήσουμε θύματα είναι θέμα χρόνου».
Το προφίλ της παράλογης βίας
Το προφίλ των πρωταγωνιστών των κρουσμάτων αθλητικής βίας δεν μπορεί εύκολα να καθοριστεί.
Εμμισθα -τυπικά ή άτυπα- στελέχη των ΠΑΕ, άεργοι, μπράβοι, «πόρτες» σε νυχτερινά μαγαζιά, υπέρμαχοι ακραίων ιδεολογιών, αλλά και... κανονικοί εργαζόμενοι συνθέτουν το παζλ του παραλόγου με κοινό παρονομαστή τη βία.
Η λειτουργία των συνδέσμων
Ολο κλείνουν κι όλο... ανοιχτοί μένουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων των διαφόρων ομάδων. Μετονομαζόμενοι σε λέσχες, συλλόγους και αστικά μη κερδοσκοπικά σωματεία βρίσκουν τρόπο να λειτουργήσουν, εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» του νόμου και τις ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών.Ο τρόπος λειτουργίας των συνδέσμων καθοριζόταν αρχικά από τον νόμο του 1999 και δεν προέβλεπε κανέναν έλεγχο σε αυτούς. Μετά τη δολοφονία του Φιλόπουλου, ο νόμος 3708/2008 ήρθε να αυστηροποιήσει το καθεστώς, αλλά στην ουσία δεν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του νομοσχεδίου: «Οι σύνδεσμοι είναι πηγές διαφθοράς, καθώς, όποτε γίνεται έλεγχος της αστυνομίας, σε έναν βρίσκει ναρκωτικά και όπλα. Οι σύνδεσμοι θα γίνουν λέσχες, οι οποίες θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με την ομάδα και θα ελέγχονται απόλυτα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Καμία λέσχη δεν πρόκειται να πάρει άδεια πριν από τον Αύγουστο του 2012...».
Οι κανόνες
«Το νέο σχέδιο φιλοδοξεί να άρει τις αδυναμίες του προηγούμενου νομικού καθεστώτος, το οποίο ίσχυε με τον Ν. 2725/1999. Οι κανόνες που διέπουν τις λέσχες φίλων των αθλητικών σωματείων αυστηροποιούνται, καθώς οι πάσης φύσεως σύνδεσμοι οπαδών που λειτουργούν μέχρι σήμερα θα υποχρεώνονται στο εξής να μετατραπούν σε λέσχες μέσα σε 12μηνη προθεσμία από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου και θα τελούν υπό την αποκλειστική επιστασία και υπό τον έλεγχο της αθλητικής μητρικής εταιρείας, αλλιώς, και εφόσον δεν τηρηθούν τα ανωτέρω, θα λογίζονται ως διαλυθέντα και μη νόμιμα υφιστάμενα Νομικά Πρόσωπα», εξηγεί ο δικηγόρος Θωμάς Τραυλός.
Οι βασικές τομές του νομοσχεδίου επικεντρώνονται κυρίως στην αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), η σύνθεση της οποίας θα απαρτίζεται πλέον από ειδικούς επιστήμονες και θα διευρύνονται οι αρμοδιότητές της πάνω σε ζητήματα προσυνεννοημένων αγώνων που οδηγούν σε φαινόμενα βίας και στην επαναφορά του «ιδιώνυμου», σε περιπτώσεις αθλητικής βίας.Επίσης, καθιερώνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Σημαντικό στοιχείο θεωρείται επίσης η δυνατότητα που θα παρέχεται στις ομάδες και στις διοργανώτριες Αρχές για την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα προσώπων, τα οποία, κατά την κρίση τους είναι ύποπτα για τη δημιουργία επεισοδίων.Το ζήτημα παραμένει η εφαρμογή του νόμου στην ουσία του. «Χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούμε προς έναν στόχο, με συνέπεια και ειλικρίνεια», συμπληρώνει ο Τμηματάρχης Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, Παντελής Τίγκας.
Το χρονικό του τρόμου
Τα σοβαρότερα επεισόδια από τη δολοφονία του Μ. Φιλόπουλου μέχρι σήμερα
2008
17 Ιανουαρίου: Ενας νεκρός και ένας βαριά τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός συμπλοκής έξω από καφετέρια στη Λούτσα. Νεκρός είναι ένας 24χρονος και τραυματίας ένας 26χρονος, φίλαθλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι είχαν μόλις επιστρέψει από το γήπεδο. Και οι δύο είχαν δεχθεί μαχαιριές στον θώρακα.
6 Δεκεμβρίου: Μετά το τέλος της αναμέτρησης ΠΑΟ - Ολυμπιακός στο πόλο, στο κολυμβητήριο του Χαλανδρίου περίπου 100 οπαδοί των «πρασίνων» προσέγγισαν τον πάγκο του Ολυμπιακού και επιτέθηκαν στον προπονητή και στους παίχτες. Ενας δέχθηκε χτύπημα με λοστό και υπέστη κάταγμα στο πόδι, ενώ άλλος έκανε 10 ράμματα στο κεφάλι. Στη συνέχεια, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από το κολυμβητήριο.
2009
31 Ιανουαρίου: Στο final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών στο βόλεϊ, οπαδοί συγκρούστηκαν εκτός γηπέδου εκτοξεύοντας πέτρες, σίδερα, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ τραυματίστηκαν δύο άτομα.
19 Οκτωβρίου: Οπαδοί του Ολυμπιακού έστησαν ενέδρα στο Παγκράτι σε πορεία «πρασίνων» που πήγαιναν σε αγώνα βόλεϊ στο κλειστό του Μετς, με αποτέλεσμα να γίνουν εκτεταμένες συμπλοκές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί κρατούσαν όπλα πάνω τους.
2010
29 Μαΐου: Οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ μετατρέπουν σε πεδίο μάχης τη Λαμία, πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ για το Κύπελλο Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα ο αγώνας να αναβληθεί.
7 Οκτωβρίου: Στο ημίχρονο του αγώνα Νέων Αρης - ΠΑΟΚ περίπου 50 άτομα με κράνη και κουκούλες εισήλθαν στο γήπεδο και άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Αρη.
16 Δεκεμβρίου: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γήπεδο των Ιλισίων, όπου και συναντήθηκαν, στο περιθώριο της αναμέτρησης των «ερυθρολεύκων» με τον Ηλυσιακό, για το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ. Σε διάστημα λίγων λεπτών οι γύρω χώροι μετετράπησαν σε πεδίο μάχης με εκτεταμένες συμπλοκές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 30 προσαγωγές.
2011
30 Απριλίου: Επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού σημειώθηκαν μέρα μεσημέρι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Περίπου 100 φίλοι της Ενωσης επιτέθηκαν σε σύνδεσμο του «τριφυλλιού». Παράλληλα, στου Ζωγράφου, οπαδοί πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην Πλατεία Γαρδένια.
6 Μαΐου: Oπαδοί του Ολυμπιακού «γάζωσαν» με καλάσνικοφ οπαδούς του ΠΑΟ και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Στο σημείο βρέθηκαν 12 κάλυκες διαμετρήματος 7,68 mm. Ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης ήταν και ο γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.
16 Μαΐου: Πέντε άτομα τραυματίστηκαν έπειτα από συμπλοκή οπαδών του ΠΑΟΚ και του Αρη στην Κατερίνη. Ο ένας μάλιστα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε έρευνα στις εγκαταστάσεις της λέσχης φίλων ΠΑΟΚ στην Κατερίνη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων μία μεταλλική ράβδος, 1 μαχαίρι και 3 φωτοβολίδες χειρός. Συνελήφθησαν 3 άτομα.
16 Μαΐου:Τρεις οπαδοί του Παναθηναϊκού, δύο 29χρονοι και ένας 40χρονος, συνελήφθησαν σε σύνδεσμο στα Χανιά, τον οποίο είχαν μετατρέψει σε οπλαποθήκη. Στην έρευνα βρέθηκαν τέσσερις μηχανισμοί (μολότοφ), ένα σωστικό καπνογόνο, δύο σφυριά, ένας σιδηρολοστός, ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 20 εκατ. κ. ά.
30 Μαΐου: Δύο μαχαιρωμένοι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά στην κοιλιά, είναι ο τραγικός απολογισμός σώμα με σώμα επεισοδίων μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και ΠΑΟ σε Κυψέλη και Γκύζη.
30 Αυγούστου: Περίπου 40 άτομα επιτέθηκαν σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα. Τρεις νεαροί τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στον «Ευαγγελισμό». Ο ένας έφυγε μετά τις πρώτες βοήθειες, ενώ οι άλλοι δύο, ηλικίας 27 και 35 ετών, παρέμειναν για νοσηλεία.
Οι σχέσεις με τις ΠΑΕ
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι οπαδοί των «μεγάλων» ομάδων είναι αυτοί που προκαλούν τα περισσότερα επεισόδια τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα. Πέρα από το αυτονόητο, οι διοικήσεις δεν (θα έπρεπε να) επιθυμούν τη βία για έναν επιπλέον λόγο πια: Εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάθε πρόστιμο... πονάει τα ταμεία των ΠΑΕ.Στον Ολυμπιακό, μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν στο περσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, η ομάδα όχι μόνο πλήρωσε πρόστιμο 140.000 ευρώ, αλλά και έδωσε ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που σημαίνει ότι έχασε κι άλλα χρήματα από τα εισιτήρια. Βέβαια, οι σχέσεις ΠΑΕ και οργανωμένων είναι πολύ καλές, ενώ ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μ. Κουντούρης, είναι από τους επικεφαλής της «Θύρας 7».Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πιο θολά. Η πλειοψηφία των οργανωμένων έχει τεράστια κόντρα με τον Γ. Βαρδινογιάννη, αλλά ο πρόεδρος Δ. Γόντικας προσπαθεί να βρει διαύλους επικοινωνίας μαζί τους. Πάντως, στο παιχνίδι με τη Μακάμπι δεν αποφεύχθηκαν τα έκτροπα, που θα κοστίσουν στον σύλλογο.Οσον αφορά την ΑΕΚ, τα επεισόδια στον περσινό τελικό Κυπέλου στέρησαν από τα ταμεία της ΠΑΕ γύρω στα 500.000 ευρώ. Ο πρόεδρος Στ. Αδαμίδης διατηρεί καλές σχέσεις με τους οργανωμένους, ενώ η Original αναγνώρισε το μερίδιο ευθύνης της και τόνισε πως θα περιφρουρήσει καλά τις κερκίδες της, ώστε να απομονώσει τους ταραξίες.
Στον ΠΑΟΚ η κατάσταση είναι περίπλοκη. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν έναν μεγάλο σύνδεσμο, αλλά δεκάδες μικρότερους. Ο Θ. Ζαγοράκης ποντάρει στην καλή θέληση των οπαδών και στη συναίσθηση της (οικονομικής) κατάστασης.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/
«Από θαύμα δεν θρηνούμε ήδη κι άλλα θύματα της αθλητικής βίας», λένε στο «Εθνος της Κυριακής» οι αξιωματικοί του αρμόδιου Τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. και αποκαλύπτουν ότι οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που πραγματικά συμβαίνουν.
Στο ψαχνό
Στον βωμό του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, οι χούλιγκαν βαράνε «στο ψαχνό», αγνοώντας ανθρώπινες ζωές και νόμους. Την ίδια στιγμή, σύνδεσμοι των ομάδων που θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2008, παραμένουν ανοιχτοί και αποτελούν δεξαμενές ατόμων με παραβατική συμπεριφορά. «Φρένο» στη δράση τους φιλοδοξεί να θέσει το νομοσχέδιο που πρόκειται εντός του μήνα να κατατεθεί στη Βουλή.Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στις συμπλοκές μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού το 2007 είχε σοκάρει την κοινή γνώμη. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ένα νεαρό παιδί έχανε τη ζωή του άδικα, αλλά και η αποκάλυψη της δράσης των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών. Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια στα κτίρια όπου στεγάζονταν, αποκαλύφθηκε πλήθος υλικών που... παραπέμπουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Για λίγο καιρό, όλες οι πλευρές είχαν ηρεμήσει. Είτε λόγω της εξέλιξης της ανακριτικής διαδικασίας, είτε επειδή ορισμένοι είχαν συνειδητοποιήσει τα πιθανά αποτελέσματα των παράλογων πράξεών τους ή απλώς από φόβο, για λίγο καιρό, γήπεδα και γειτονιές είχαν ησυχάσει.
Οι άγριες διαθέσεις των χούλιγκαν δεν άργησαν να επανεμφανιστούν... Στην αρχή ως μεμονωμένα περιστατικά, σύντομα όμως ως οργανωμένη και αμείλικτη βία. Αυτή τη φορά, οι επιθέσεις ήταν πιο πυκνές και πιο μελετημένες. «Η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό φαινόμενο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αστυνόμος Α' Παντελής Τίγκας, επικεφαλής του Τμήματος Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας. «Πέρα από την οικονομική κρίση και τα προβλήματα της εποχής, πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η αντίδραση της πολιτείας είναι μάλλον χλιαρή στους δράστες. Αυτό σίγουρα δεν τους αποθαρρύνει, στη λογική -και τι έχω να χάσω;-», τονίζει.Πράγματι, η καθυστέρηση απόδοσης Δικαιοσύνης, με τις υποθέσεις να χρονίζουν στα δικαστήρια, οι ελαφρές ποινές που επιβάλλονται και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών δεν αποτελούν ισχυρό κίνητρο συμμόρφωσης των οπαδών στο φίλαθλο πνεύμα. Το δε αρμόδιο Τμήμα της ΓΑΔΑ έχει στη διάθεσή του ελάχιστο προσωπικό για να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό και μεγάλο θέμα -μόλις 15 άτομα απασχολούνται στην υπηρεσία, σε μια περιοχή δικαιοδοσίας όπου στεγάζονται οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Ηδη, από τις αρχές του 2011 έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση του Τμήματος, αλλά οι εξελίξεις... αργούν.«Η αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται και πολιτική βούληση. Ας ελπίσουμε ότι μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, οι νόμοι θα τηρηθούν», σημειώνει ο Π. Τίγκας. «Χρειάζεται η σύμπραξη όλων των φορέων που ασχολούνται με το θέμα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Με όσα συμβαίνουν καθημερινά, το να θρηνήσουμε θύματα είναι θέμα χρόνου».
Το προφίλ της παράλογης βίας
Το προφίλ των πρωταγωνιστών των κρουσμάτων αθλητικής βίας δεν μπορεί εύκολα να καθοριστεί.
Εμμισθα -τυπικά ή άτυπα- στελέχη των ΠΑΕ, άεργοι, μπράβοι, «πόρτες» σε νυχτερινά μαγαζιά, υπέρμαχοι ακραίων ιδεολογιών, αλλά και... κανονικοί εργαζόμενοι συνθέτουν το παζλ του παραλόγου με κοινό παρονομαστή τη βία.
Η λειτουργία των συνδέσμων
Ολο κλείνουν κι όλο... ανοιχτοί μένουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων των διαφόρων ομάδων. Μετονομαζόμενοι σε λέσχες, συλλόγους και αστικά μη κερδοσκοπικά σωματεία βρίσκουν τρόπο να λειτουργήσουν, εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» του νόμου και τις ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών.Ο τρόπος λειτουργίας των συνδέσμων καθοριζόταν αρχικά από τον νόμο του 1999 και δεν προέβλεπε κανέναν έλεγχο σε αυτούς. Μετά τη δολοφονία του Φιλόπουλου, ο νόμος 3708/2008 ήρθε να αυστηροποιήσει το καθεστώς, αλλά στην ουσία δεν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης του νομοσχεδίου: «Οι σύνδεσμοι είναι πηγές διαφθοράς, καθώς, όποτε γίνεται έλεγχος της αστυνομίας, σε έναν βρίσκει ναρκωτικά και όπλα. Οι σύνδεσμοι θα γίνουν λέσχες, οι οποίες θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με την ομάδα και θα ελέγχονται απόλυτα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Καμία λέσχη δεν πρόκειται να πάρει άδεια πριν από τον Αύγουστο του 2012...».
Οι κανόνες
«Το νέο σχέδιο φιλοδοξεί να άρει τις αδυναμίες του προηγούμενου νομικού καθεστώτος, το οποίο ίσχυε με τον Ν. 2725/1999. Οι κανόνες που διέπουν τις λέσχες φίλων των αθλητικών σωματείων αυστηροποιούνται, καθώς οι πάσης φύσεως σύνδεσμοι οπαδών που λειτουργούν μέχρι σήμερα θα υποχρεώνονται στο εξής να μετατραπούν σε λέσχες μέσα σε 12μηνη προθεσμία από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου και θα τελούν υπό την αποκλειστική επιστασία και υπό τον έλεγχο της αθλητικής μητρικής εταιρείας, αλλιώς, και εφόσον δεν τηρηθούν τα ανωτέρω, θα λογίζονται ως διαλυθέντα και μη νόμιμα υφιστάμενα Νομικά Πρόσωπα», εξηγεί ο δικηγόρος Θωμάς Τραυλός.
Οι βασικές τομές του νομοσχεδίου επικεντρώνονται κυρίως στην αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (Δ.Ε.Α.Β.), η σύνθεση της οποίας θα απαρτίζεται πλέον από ειδικούς επιστήμονες και θα διευρύνονται οι αρμοδιότητές της πάνω σε ζητήματα προσυνεννοημένων αγώνων που οδηγούν σε φαινόμενα βίας και στην επαναφορά του «ιδιώνυμου», σε περιπτώσεις αθλητικής βίας.Επίσης, καθιερώνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Σημαντικό στοιχείο θεωρείται επίσης η δυνατότητα που θα παρέχεται στις ομάδες και στις διοργανώτριες Αρχές για την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα προσώπων, τα οποία, κατά την κρίση τους είναι ύποπτα για τη δημιουργία επεισοδίων.Το ζήτημα παραμένει η εφαρμογή του νόμου στην ουσία του. «Χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούμε προς έναν στόχο, με συνέπεια και ειλικρίνεια», συμπληρώνει ο Τμηματάρχης Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, Παντελής Τίγκας.
Το χρονικό του τρόμου
Τα σοβαρότερα επεισόδια από τη δολοφονία του Μ. Φιλόπουλου μέχρι σήμερα
2008
17 Ιανουαρίου: Ενας νεκρός και ένας βαριά τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός συμπλοκής έξω από καφετέρια στη Λούτσα. Νεκρός είναι ένας 24χρονος και τραυματίας ένας 26χρονος, φίλαθλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι είχαν μόλις επιστρέψει από το γήπεδο. Και οι δύο είχαν δεχθεί μαχαιριές στον θώρακα.
6 Δεκεμβρίου: Μετά το τέλος της αναμέτρησης ΠΑΟ - Ολυμπιακός στο πόλο, στο κολυμβητήριο του Χαλανδρίου περίπου 100 οπαδοί των «πρασίνων» προσέγγισαν τον πάγκο του Ολυμπιακού και επιτέθηκαν στον προπονητή και στους παίχτες. Ενας δέχθηκε χτύπημα με λοστό και υπέστη κάταγμα στο πόδι, ενώ άλλος έκανε 10 ράμματα στο κεφάλι. Στη συνέχεια, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και έξω από το κολυμβητήριο.
2009
31 Ιανουαρίου: Στο final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών στο βόλεϊ, οπαδοί συγκρούστηκαν εκτός γηπέδου εκτοξεύοντας πέτρες, σίδερα, ξύλα και βόμβες μολότοφ. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ τραυματίστηκαν δύο άτομα.
19 Οκτωβρίου: Οπαδοί του Ολυμπιακού έστησαν ενέδρα στο Παγκράτι σε πορεία «πρασίνων» που πήγαιναν σε αγώνα βόλεϊ στο κλειστό του Μετς, με αποτέλεσμα να γίνουν εκτεταμένες συμπλοκές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί κρατούσαν όπλα πάνω τους.
2010
29 Μαΐου: Οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ μετατρέπουν σε πεδίο μάχης τη Λαμία, πριν από την έναρξη του φάιναλ φορ για το Κύπελλο Ελλάδας στο χάντμπολ ανδρών. Τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα ο αγώνας να αναβληθεί.
7 Οκτωβρίου: Στο ημίχρονο του αγώνα Νέων Αρης - ΠΑΟΚ περίπου 50 άτομα με κράνη και κουκούλες εισήλθαν στο γήπεδο και άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο υπεύθυνος των ακαδημιών του Αρη.
16 Δεκεμβρίου: Σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γήπεδο των Ιλισίων, όπου και συναντήθηκαν, στο περιθώριο της αναμέτρησης των «ερυθρολεύκων» με τον Ηλυσιακό, για το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ. Σε διάστημα λίγων λεπτών οι γύρω χώροι μετετράπησαν σε πεδίο μάχης με εκτεταμένες συμπλοκές, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 30 προσαγωγές.
2011
30 Απριλίου: Επεισόδια μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού σημειώθηκαν μέρα μεσημέρι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Περίπου 100 φίλοι της Ενωσης επιτέθηκαν σε σύνδεσμο του «τριφυλλιού». Παράλληλα, στου Ζωγράφου, οπαδοί πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στην Πλατεία Γαρδένια.
6 Μαΐου: Oπαδοί του Ολυμπιακού «γάζωσαν» με καλάσνικοφ οπαδούς του ΠΑΟ και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Στο σημείο βρέθηκαν 12 κάλυκες διαμετρήματος 7,68 mm. Ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης ήταν και ο γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.
16 Μαΐου: Πέντε άτομα τραυματίστηκαν έπειτα από συμπλοκή οπαδών του ΠΑΟΚ και του Αρη στην Κατερίνη. Ο ένας μάλιστα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε έρευνα στις εγκαταστάσεις της λέσχης φίλων ΠΑΟΚ στην Κατερίνη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων μία μεταλλική ράβδος, 1 μαχαίρι και 3 φωτοβολίδες χειρός. Συνελήφθησαν 3 άτομα.
16 Μαΐου:Τρεις οπαδοί του Παναθηναϊκού, δύο 29χρονοι και ένας 40χρονος, συνελήφθησαν σε σύνδεσμο στα Χανιά, τον οποίο είχαν μετατρέψει σε οπλαποθήκη. Στην έρευνα βρέθηκαν τέσσερις μηχανισμοί (μολότοφ), ένα σωστικό καπνογόνο, δύο σφυριά, ένας σιδηρολοστός, ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 20 εκατ. κ. ά.
30 Μαΐου: Δύο μαχαιρωμένοι, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά στην κοιλιά, είναι ο τραγικός απολογισμός σώμα με σώμα επεισοδίων μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και ΠΑΟ σε Κυψέλη και Γκύζη.
30 Αυγούστου: Περίπου 40 άτομα επιτέθηκαν σε σύνδεσμο του Παναθηναϊκού στα Πετράλωνα. Τρεις νεαροί τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στον «Ευαγγελισμό». Ο ένας έφυγε μετά τις πρώτες βοήθειες, ενώ οι άλλοι δύο, ηλικίας 27 και 35 ετών, παρέμειναν για νοσηλεία.
Οι σχέσεις με τις ΠΑΕ
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι οπαδοί των «μεγάλων» ομάδων είναι αυτοί που προκαλούν τα περισσότερα επεισόδια τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα. Πέρα από το αυτονόητο, οι διοικήσεις δεν (θα έπρεπε να) επιθυμούν τη βία για έναν επιπλέον λόγο πια: Εν μέσω οικονομικής κρίσης, κάθε πρόστιμο... πονάει τα ταμεία των ΠΑΕ.Στον Ολυμπιακό, μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν στο περσινό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, η ομάδα όχι μόνο πλήρωσε πρόστιμο 140.000 ευρώ, αλλά και έδωσε ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που σημαίνει ότι έχασε κι άλλα χρήματα από τα εισιτήρια. Βέβαια, οι σχέσεις ΠΑΕ και οργανωμένων είναι πολύ καλές, ενώ ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Μ. Κουντούρης, είναι από τους επικεφαλής της «Θύρας 7».Στον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πιο θολά. Η πλειοψηφία των οργανωμένων έχει τεράστια κόντρα με τον Γ. Βαρδινογιάννη, αλλά ο πρόεδρος Δ. Γόντικας προσπαθεί να βρει διαύλους επικοινωνίας μαζί τους. Πάντως, στο παιχνίδι με τη Μακάμπι δεν αποφεύχθηκαν τα έκτροπα, που θα κοστίσουν στον σύλλογο.Οσον αφορά την ΑΕΚ, τα επεισόδια στον περσινό τελικό Κυπέλου στέρησαν από τα ταμεία της ΠΑΕ γύρω στα 500.000 ευρώ. Ο πρόεδρος Στ. Αδαμίδης διατηρεί καλές σχέσεις με τους οργανωμένους, ενώ η Original αναγνώρισε το μερίδιο ευθύνης της και τόνισε πως θα περιφρουρήσει καλά τις κερκίδες της, ώστε να απομονώσει τους ταραξίες.
Στον ΠΑΟΚ η κατάσταση είναι περίπλοκη. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν έναν μεγάλο σύνδεσμο, αλλά δεκάδες μικρότερους. Ο Θ. Ζαγοράκης ποντάρει στην καλή θέληση των οπαδών και στη συναίσθηση της (οικονομικής) κατάστασης.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου