Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Προσοχή στον ιό των 100 ευρώ


«Νάρκες» στους Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου τοποθετεί στο Ιντερνετ ομάδα χάκερ, η οποία μπλοκάρει τους υπολογιστές με κακόβουλο λογισμικό που φέρει το λογότυπο τις ΕΛ.ΑΣ. και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητώντας από τον χρήστη το ποσό των 100 ευρώ προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τον «χτυπημένο» υπολογιστή.
Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί τα τελευταία δύο χρόνια τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς δεκάδες Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου έχουν πέσει θύματα αυτής τις ομάδας χάκερ και έχουν πληρώσει, μέσω προπληρωμένης κάρτας, το ποσό των 100 ευρώ. Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκδίδει επίσημο δελτίο Τύπου προκειμένου να ενημερώσει το κοινό γι' αυτή την απάτη που έχει στηθεί κατά πάσα πιθανότητα από Ουκρανούς χάκερ.
Σύμφωνα με τη Δίωξη, οι απατεώνες εισβάλλουν στον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη και αφού τον εξερευνήσουν, στη συνέχεια τον μπλοκάρουν. Μόλις γίνει το μπλοκάρισμα, ο χρήστης το μόνο που μπορεί να δει στην οθόνη του είναι μια σελίδα που φέρει το λογότυπο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οποιες κινήσεις κι αν κάνει το θύμα των απατεώνων, ο υπολογιστής είναι μπλοκαρισμένος και εμφανίζει μόνο τη συγκεκριμένη σελίδα, ενώ στην περίπτωση επανεκκίνησης του υπολογιστή το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται πλήρως σε όλα τα συστήματα.
Τι γράφουν
Η έκπληξη για τον χρήστη του Διαδικτύου, στην περίπτωση που πέσει θύμα των χάκερ, είναι μεγάλη, καθώς όλα τα συστήματα της συσκευής απενεργοποιούνται και από τη μια άκρη της οθόνης στην άλλη εμφανίζεται μήνυμα με το λογότυπο τις ΕΛ.ΑΣ. και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σε αυτή τη σελίδα έκπληκτος ο πολίτης διαβάζει πως ο υπολογιστής του έχει μπλοκαριστεί από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς «έμπαινε» δήθεν σε ιστοσελίδες με σκληρό παιδικό πορνό. Μάλιστα με έντονα γράμματα αναφέρεται πως ο υπολογιστής θα ξεμπλοκαριστεί μόνο αν ο ιδιοκτήτης του προμηθευτεί μια προπληρωμένη κάρτα και αποστείλει το ποσό των 100 ευρώ -το «πρόστιμο» δηλαδή- στον λογαριασμό που του γράφουν, ώστε να δώσει ο... εισαγγελέας την άδεια για το «ξεκλείδωμα» του υπολογιστή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», οι απατεώνες, που «χτυπούν» από μακριά, έχουν πρώτα καταφέρει να εισβάλουν στη συσκευή δουλεύοντας επί ημέρες τον υπολογιστή που έχουν βάλει στο μάτι. Ετσι γνωρίζουν σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνει ο χρήστης, βλέπουν τα αρχεία του και τις επαφές του και στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, αποφασίζουν το μπλοκάρισμα του υπολογιστή, την ώρα που ο ανυποψίαστος πολίτης σερφάρει στο Διαδίκτυο.
Στην οθόνη του υπολογιστή που, όπως προαναφέραμε, καλύπτεται από μήνυμα δήθεν της Δίωξης, υπάρχει ένα «παράθυρο», στο οποίο αναγράφονται οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο χρήστης για να ξεμπλοκάρει η συσκευή του. Βέβαια η κίνηση είναι μία και μοναδική: η αγορά της προπληρωμένης κάρτας. Μάλιστα οι θρασύτατοι χάκερ αναγράφουν ακόμα και από πού μπορεί ο χρήστης να προμηθευτεί αυτή την κάρτα και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει, ώστε να τους αποστείλει τα χρήματα, «διότι σε διαφορετική περίπτωση είναι δυνατόν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης, ακόμα και πέντε ετών», όπως γράφουν χαρακτηριστικά στο μήνυμα!
Πολύ κοντά στα ίχνη των δραστών οι Αρχές
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εδώ και δύο χρόνια έχει πραγματοποιήσει έρευνες που έχουν αποδώσει καρπούς. Εχει εντοπίσει τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα τριών Ουκρανών χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι έχουν «τοποθετήσει» το κακόβουλο λογισμικό σε αρκετούς Ελληνες πολίτες, οι οποίοι μάλιστα έχουν πέσει στην παγίδα και πλήρωσαν τα 100 ευρώ. Οι αστυνομικοί της Δίωξης κατάφεραν να μπλοκάρουν έναν από τους υπολογιστές των απατεώνων, οι οποίοι όμως γρήγορα άλλαξαν σύστημα και τεχνική, και προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα των ερευνών. Ηδη από τη Δίωξη έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο στην ΙΝΤΕΡΠΟΛ, με τη σημείωση να διαβιβαστεί άμεσα στην ουκρανική Αστυνομία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ουκρανοί αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένα άτομα και να τους αποδώσουν κατηγορίες περί απάτης, πλην όμως όλα δείχνουν πως το κόλπο έχει βρει μιμητές, επίσης από την Ουκρανία.
Τι να κάνετε και τι όχι αν συμβεί και σε εσάς
Στο δελτίο Τύπου που έχει εκδώσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρει πως είναι αυτονόητο ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν ζητάει χρήματα μέσω Διαδικτύου και βέβαια δεν μπλοκάρει υπολογιστές, εάν πρώτα δεν έχει πραγματοποιήσει τη σύλληψη του χρήστη για διάφορα αδικήματα. Συγκεκριμένα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμβουλεύει: «...Οι χρήστες του Διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να μην προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού. Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους».Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου