Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ

Γράφει: Ο Αντώνης .Α. Αντωνόπουλος
               Δημοσιογράφος-Μέλος ΕΣΗΕΑ
               Α΄ Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ.

-Μετά το παιχνίδι με το Λιχτενσταϊν αν έπιανε κάποιος τον ομοσπονδιακό τεχνικό Φερνάντο Σάντος από την μύτη θα έσκαγε. Φάνηκε εξ άλλου και από αυτά που είπε στα ΜΜΕ. Μετά το ματς με την Λετονία υπογράμμισε ότι περίμενε περισσότερα από τους διεθνείς.
Να τα πάρουμε όμως με την σειρά,
Η αγωνιστική εικόνα της εθνικής δεν ήταν απλά απογοητευτική, αλλά σε κάποια σημεία εκνεύρισε τους  οπαδούς της που ήταν στο γήπεδο η την έβλεπαν από την τηλεόραση.
Οι έλληνες φίλαθλοι με αυτή την αγωνιστική εικόνα της εθνικής ομάδας ήταν σαφώς προβληματισμένοι και σε καμιά περίπτωση ικανοποιημένοι. Δεν παίξαμε με την Ισπανία, την Γαλλία ,την Γερμανία, την Αγγλία, για να φοβόμαστε και να προσπαθούμε να διασωθούμε. Με το Λιχτενστάϊν και την Λετονία παίζαμε .Και όπως είπε ο Χατζηπαναγής δημόσια αυτές οι ομάδες όταν ο «Βάσια» ήταν συμπαίκτης του Μπλαχίν στην Ολυμπιακή ομάδα της πάλε ποτέ της Σοβιετικής Ένωσης ,δεν υπήρχαν στο ποδοσφαιρικό χάρτη. Ήταν επιπέδου Γ΄ Εθνικής. Και εμείς θα πανηγυρίζουμε γιατί με την ψυχή στο στόμα τις κερδίσαμε.
Πέρα από την δυσφορία του όμως ο κ. Σάντος οφείλει να κάνει και την αυτοκριτική του. Το ίδιο ισχύει και για την ηγεσία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που εκ των πραγμάτων χρεώνεται τα όποια αρνητικά και αυτή κάνει η αποδέχεται τις επιλογές. Μένει ικανοποιημένος από παίκτες που δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους γιατί δεν αγωνίζονται με τις ομάδες τους; Κάποιοι μάλιστα φάνηκε μέσα στο γήπεδο ότι αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.
Οι επιλογές σαφώς είναι δικό του ρίσκο πάνω από όλα. Είναι όμως και υποχρεωμένος απέναντι στους έλληνες φιλάθλους να δώσει πιστικιές απαντήσεις για τις επιλογές του και κυρίως για την εικόνα της εθνικής ομάδας. 
Γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εθνική ομάδα να προκριθεί στο παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας το 2014.Αν μη τι άλλο η εθνική ομάδα θα πρέπει να συμμετέχει σε μεγάλες διοργανώσεις αγωνιζόμενη για την αξιοπρέπεια αυτού που εκφράζει.
Δεν θα ικανοποιηθεί κανείς έλληνας και ελληνίδα που αγαπούν την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γιατί εκπροσωπεί την χώρα ,να πάει στην Βραζιλία και να πάθει ότι έπαθε η αντίστοιχη εθνική ομάδα το 1994 στο παγκόσμιο κύπελλο της Αμερικής.
 Για αυτούς και άλλους λόγους ο συμπαθής κατά τα άλλα κ. Σάντος όσο έχει τα περιθώρια επαναπροσδιορισμού στις επιλογές και τις αποφάσεις του οφείλει να μην μείνει μόνο στις δηλώσεις γιατί από τους πρώτους που θα εκτεθούν θα είναι και αυτός.
Θυμίζω ότι είχε με δηλώσεις του περιγράψει τα χαρακτηριστικά των ελλήνων που θαυμάζει. Αυτά υποθέτω, εφ όσον τα πιστεύει και τα θαυμάζει, δεν νομίζω να έχει λόγους να  τα αγνοεί  την ώρα της απόφασης του για τα κριτήρια των επιλογών του. Γιατί πέρα από το σκοπό που αγιάζει τα μέσα είναι και η ουσία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου