Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Ήταν όλοι εκεί..... «Μια Ελλάδα Ελευσίνα»
Το βιβλίο του Βαγγέλη Κουκούλογλου
2013-09-24

Στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας έγινε η παρουσίαση του βιβλίου και η έκθεση φωτογραφίας του συνάδελφου αθλητικογράφου Βαγγέλη Κουκούλογλου "ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑ.
Εκδότης και ευγενικός χορηγός ήταν ο Δήμος Ελευσίνας, που αγκάλιασε και στήριξε αυτό το μεγάλο οδοιπορικό με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του τόπου.
Αρκετός κόσμος έδωσε το παρών παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και άνθρωποι του τότε παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Ενα ταξίδι νοσταλγίας στις αλάνες, στις γειτονιές και στις ομάδες της καρδιάς της.
Ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και οι αντιδήμαρχοι Λινάρδος και Καμπάνης
Ανέστης Τσακίρογλου (α) με τον συγγραφέα Βαγγέλη Κουκούλογλου (μ)

Ο συνάδελφος και συγγραφέας Βαγγέλης Κουκούλογλου είναι νοσταλγός μιας άλλης ρομαντικής εποχής του ποδοσφαίρου μας.
Το έχει αποδείξει και παλαιότερα με τις ραδιοφωνικές εκπομπές του (είχε βραβευτεί για το "Δράμα της Καλαμαριάς") αλλά και παλαιότερα με το βιβλίο του "Σήματα και Χρώματα" σε μια πρωτότυπη έκδοση όπου μας μάθαινε πως προέκυψε για κάθε ομάδα το σήμα της, αλλά και το χρώμα της. Ακόμα τους δρόμους της προσφυγιάς, την βιογραφία του αξέχαστου Αλκέτα Παναγούλια, τον δικό μας συνοικισμό, και στην ψυχή και στην καρδιά,την ιστορία της Λαμπερής,κ.α.
Στο  βιβλίο παρουσιάζονται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό:
- 83 μικρές ανεξάρτητες ομάδες.
- Χιλιάδες ονόματα ποδοσφαιριστών και παιδιών που απόλαυσαν το παιχνίδι και τη χαρά της απόδρασης στις αλάνες και στις γειτονιές.
- Ειδικό ένθετο γενεών του Πανελευσινιακού και του Ηρακλή από την ίδρυσή τους, ως τις τελευταίες μέρες της αλάνας.
- Μεγάλοι μπαλαδόροι της Ελευσίνας, που ξεκίνησαν από τις αλάνες και στη διαδρομή τους τίμησαν και τη φανέλα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και των Εθνικών Ομάδων.
- Μεγάλοι παίκτες με σπουδαία ρεκόρ στην ιστορία του Πανελευσινιακού.
- Υπέροχες φωτογραφίες από παιδιά της αλάνας που αγάπησαν το ποδόσφαιρο και λάτρεψαν το στίβο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, τον Προσκοπισμό κ.λ.π.
- Η καθημερινότητα της ζωής εκείνης της εποχής και η συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης διαφόρων θρύλων, επίσης με μοναδικές φωτογραφίες.
- Οι αλησμόνητοι μικροπωλητές και άλλα πολλά.
Στα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια της αλάνας και της γειτονιάς στην Ελευσίνα, εκτός από τον μεγάλο Πανελευσινιακό και τον ιστορικό Ηρακλή, άνθισαν και σκόρπισαν τα αρώματά τους, περισσότερα από 80 μικρά ανεξάρτητα ποδοσφαιρικά σωματεία.
Ομάδες της ψυχής και της καρδιάς των παιδιών, που έδωσαν νόημα και περιεχόμενο στη ζωή τους  και στη ζωή των κατοίκων της πόλης σε δύσκολους καιρούς.
Ευχαριστεί ο Βαγγέλης Κουκούλογλου
Τσακίρογλου - Καλυμνάκης - Κουκούλογλου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Αντώνης Αντωνόπουλος με τον Ανέστη Τσακίρογλου
Ο Βαγγέλης Κουκούλογλου με τον συντάκτη του NOVA TV Γιώργο Λιώρη
Την εκδήλωση παρουσίασε ο τέως πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης και ομιλητές ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου Βαγγέλης Κουκούλογλου, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Λινάρδος, ο κ.Καμπάνης, ο Χρήστος Καραμπάς, Βασίλης Μαμαλούκος, Γιώργος Νημάς. Ενώ χαιρετισμό απέυθηναν οι κ.κ Καρμπώνης, Τζικιτζέλας, Κάπουας, Καλιτζάκης, ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Αντώνης Αντωνόπουλος.
Τίμησαν με την παρουσία του οι κ.κ Βασίλης Τόλης, Γιώργος Κοντούλης, Μαυραγάνης, απο τα ΕΛ.ΠΕ η κ.Πουλοπούλου, και οι συνάδελφοι κ.κ Αρκουλής, Παλαμιδάκης, Παπαζήσης, Λιώρης κ.α.
***Στο τέλος της εκδήλωσης ακούστηκαν αξέχαστα τραγούδια μεγάλων δημιουργών απο την φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας. Ενώ παίχτηκε το ''ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ''.
Ο μεγάλος τραγουδοποιός Μανώλης Μητσιάς παιδί της αλάνας και της γειτονιάς και αυτός, που έκανε διάσημη την Ελευσίνα με το υπέροχο τραγούδι του Δήμου Μούτση.
***Ο συγγραφέας του βιβλίου θα τιμηθεί απο τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών στη ετήσια εκδήλωση στις 21 Οκτωβρίου.
Ρεπορτάζ: Ανέστης Τσακίρογλου
Φωτο: Γιάννης Καλυμνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου