Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:"Ο...ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ"

Και η βία είναι... "μέσα στο παιχνίδι"!
Σε οκτώ αγώνες από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου παρατηρείται το φαινόμενο της μαζικής εισβολής οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους.

Κάποιες φορές έχει οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή των αγώνων, πότε όμως σε οριστική.

Ποδοσφαιριστές και προπονητές έχουν χτυπηθεί και άλλοι γλύτωσαν επειδή τα γήπεδα είχαν κουλουάρ και πρόλαβαν να βρουν καταφύγιο στ’ αποδυτήρια.

Με όσα συμβαίνουν φέτος η βία έφυγε από τις εξέδρες (αφού πια δεν υπάρχουν αντίπαλοι οπαδοί) και "μετακόμισε" στους αγωνιστικούς χώρους.

Οι σύλλογοι παρότι έχουν την αντικειμενική ευθύνη για τη συμπεριφορά των φιλάθλων στα γήπεδα, δεν τιμωρούνται με βαρύτερες ποινές.

Ειδικότερα από την αρχή της περιόδου έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα επεισόδια:

1) Η καλή μέρα... απ' τον Αύγουστο φαίνεται
Το πρώτο κρούσμα βίας εντός αγωνιστικών χώρων έγινε στο φιλικό Καλλιθέας – ΑΕΚ τον περασμένο Αύγουστο. Με τη λήξη τους αγώνα οπαδοί της ΑΕΚ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο περικύκλωσαν τον ανεπιθύμητο Ντούσαν Μπάγεβιτς και κάποιοι από αυτούς τον χτύπησαν.

Ποινή: Μερικούς μήνες αργότερα η ΕΠΟ μας ενημέρωσε ότι η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με 25.000 ευρώ.

2) Οπαδοί κατά... πολυμετοχικότητας
Στις 18 Δεκεμβρίου περίπου 70 οπαδοί του Παναθηναϊκού εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και κυνήγησαν τους ποδοσφαιριστές που μόλις είχαν ηττηθεί με 1-0 από τον Ολυμπιακό Β.

Ποινή: Οι «πράσινοι» γι’ αυτά τα επεισόδια τιμωρήθηκαν με πρόστιμο, όμως επειδή έγιναν κι άλλα με την αστυνομία έξω από τη θύρα 34 του επιβλήθηκε συνολική ποινή -λόγω υποτροπής- δύο αγωνιστικών και πρόστιμο 71.500 ευρώ.

3) Οι αγώνες διαρκούν... 180 λεπτά
Στις 10 Ιανουαρίου στον αγώνα της Football League ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ οπαδός των γηπεδούχων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και χτύπησε τον τερματοφύλακα Βεζυρίδη. Ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι για τρίτη φορά! Οι δύο πρώτες διακοπές έγιναν διότι στο ταρτάν του σταδίου υπήρχαν φίλαθλοι του ΠΑΣ. Τελικά μετά από περίπου μια ώρα διακοπής, το ματς άρχισε και τελείωσε… κανονικά.

Ποινή: Ο ΠΑΣ τιμωρήθηκε με δύο αγωνιστικές και πρόστιμο.

4) Το ντου της πρόκρισης
Στις 2 Φεβρουαρίου στον δεύτερο προημιτελικό αγώνα κυπέλλου ΑΕΚ – Παναθηναϊκού, φίλαθλοι της γηπεδούχου λόγω της οργής τους για το σκορ που ήταν 3-1 υπέρ του ΠΑΟ εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί για λίγα λεπτά. Με τη λήξη του ματς και παρότι η ΑΕΚ κατάφερε να προκριθεί, μερίδα οπαδών της μπήκε και πάλι στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκε με την αστυνομία.

Ποινή: Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με μια αγωνιστική και πρόστιμο.

5) Διδασκαλία αρχών και ηθών σε 20''
Στις 19 Φεβρουαρίου με τη λήξη του ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού φίλαθλοι του Ολυμπιακού εισέβαλλαν μαζικά στον αγωνιστικό και κάποιοι απ΄ αυτούς επιτέθηκαν στους αντίπαλους ποδοσφαιριστές. Σύμφωνα με την έκθεση της αστυνομίας, τη δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ και την απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας 6-7 παίκτες του Παναθηναϊκού προπηλακίστηκαν και δύο – τρεις χτυπήθηκαν.

Ποινή: Ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική και πρόστιμο.

6 - 7) Οι εισβολές γίνονται μόδα
Στις 5 και στις 6 Μαρτίου υπήρξε εισβολή οπαδών στους αγώνες Άρη – Ηρακλή και Ατρόμητου – Πανιωνίου, αντίστοιχα.
Στο «Κλ. Βικελίδης» οι οπαδοί μπήκαν με τη λήξη του αγώνα και προσπάθησαν να φτάσουν τους παίκτες της ομάδας τους με άγριες διαθέσει λόγω της ήττας με 1-0. Τελικά συγκρούστηκαν με την αστυνομία που δεν τους επέτρεψε να φτάσουν από τη φυσούνα στ’ αποδυτήρια.
Στο Περιστέρι με τη λήξη του ματς οπαδοί των γηπεδούχων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να προσεγγίσουν την εξέδρα που βρίσκονταν οπαδοί του Πανιωνίου.

Ποίνες: Και οι δύο ομάδες τιμωρήθηκαν με μια αγωνιστική και πρόστιμο.

8) Σφύρα το να φύγουμε (remake)
Στις 16 Μαρτίου στον ημιτελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Σάχα, χτυπήθηκε από καπνογόνο. Οπαδοί του ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια του αγώνα (88’) εισέβαλλαν στο γήπεδο και κυνήγησαν ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι αλλά στη συνέχεια βγήκε στο γήπεδο και σφύριξε τη λήξη του για να μην τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με βαρύτερες ποινές λόγω οριστικής διακοπής.

Ποινή: Η υπόθεση θα δικαστεί στις 31 Μαρτίου και ο ΠΑΟΚ ως υπότροπος θα τιμωρηθεί τουλάχιστον με δύο αγωνιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου