Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γιατί ο Τούρκος έχει… μύτη

 
* «ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ» ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΠΟ ΑΚΡΗ Σ’ ΑΚΡΗ- ΚΑΝΟΥΝ «ΔΙΚΗ» ΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Μετά τις βραχονησίδες στο ανατολικό και κεντρικό Αιγαίο- ποιος ξεχνάει τα Ίμια και τους Καλόγερους- μετά το «γκριζάρισμα» της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το Καστελόριζο στα νοτιοανατολικά σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, τώρα οι Τούρκοι έβαλαν στο μάτι βραχονησίδα στο βόρειο Αιγαίο. 

Ολοκληρώνουν έτσι την τακτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης του ανατολικού Αιγαίου από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Η επίμαχη βραχονησίδα είναι η Ζουράφα ή Λαδοξέρα, βορειοανατολικά της Σαμοθράκης. Τι τους τράβηξε την προσοχή; Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε είναι ότι οι Τούρκοι έχουν… μύτη! Στο νησάκι υπάρχει μια ουσία με χαρακτηριστική μυρωδιά από πετρέλαιο. Είναι επιπλέον σημαντικό και για έναν άλλο λόγο, καθώς παίζει ρόλο στον καθορισμό της ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες.

Τι έκαναν οι γείτονες μας αυτή την φορά; Έστειλαν τρία ψαράδικα δίπλα από την Ζουράφα και όπως ήταν αναμενόμενο επενέβη το Λιμενικό καθώς βρίσκονταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Τότε, όπως καταγράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Έθνος», το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατήγγειλε «παρενόχληση» των αλιευτικών από τα σκάφη του Λιμενικού. Στην ιστορία ενεπλάκη και το ΥΠΕΞ, από το οποίο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ζήτησε να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα. Έτσι μετατρέπει και επίσημα την αμφισβήτηση σε διεκδίκηση. Θα δούμε αυτή τη φορά καμιά δυναμική (λέμε τώρα...) απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου