Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013


Η κρίση της Κύπρου – κρίση ευρωπαϊκή

Μανώλης ΜαυρομμάτηςΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ χρηματοπιστωτική και τραπεζική κρίση, τώρα μόλις, ξεκινά. Είναι διαπιστώσεις ενός «έργου» με παρελθόν, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πέτυχε να αντιμετωπίσει στους κόλπους της, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή ακόμη και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Απλό παράδειγμα ότι, ενώ έχει περάσει ένας χρόνος από την έγκριση 700 εκ ευρώ του Μηχανισμού Στήριξης, όπως αναφέρουν πηγές στην Κομισιόν, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ελάχιστο ποσό των χρημάτων αυτών για σκοπούς εκτάκτων αναγκών, χωρών μελών την ΕΕ!
Όχι, όμως, με ευθύνη της Κομισιόν, αλλά γιατί δεν προέκυψαν, ούτε κατατέθηκαν, αιτήματα από ενδιαφερόμενους φορείς ή Υπουργεία.
•         Φυσικά, το πιο πάνω παράδειγμα, δεν λύνει το πρόβλημα.
Ούτε της Κύπρου, είτε άλλων χωρών που κινδυνεύουν να βρεθούν σε παρόμοια θέση.
Η Κύπρος, όμως, αποτελεί μια ξεχωριστή υπόθεση και περίπτωση.
Η Διεθνοποίηση, πέραν των συνόρων των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ, της βαθειάς κρίσης, είναι αναμφισβήτητο γεγονός.
•         Οι ΗΠΑ, όπως διαβάσαμε σε ξένα ΜΜΕ «δεν μπορούσαν να δεχθούν την ιδέα ύπαρξης ενός φορολογικού παραδείσου μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ένα Κράτος Μέλος της».
•         Η Ρωσία, επίσης, από την πλευρά της «καταγγέλλει την ΕΕ ότι χρησιμοποίησε την Κύπρο και την αντιμετώπισε με μεθόδους Σοβιετικής Ένωσης».
•         Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθυστέρησε και προκειμένου να πάρει συγκεκριμένη απόφαση, με όσα συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup, θα συνεδριάσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, για τις οριστικές ανακοινώσεις.
Θεωρείται φυσικό, κατά της Κριστίν Λαγκάρντ, αφού «Το 17,69% των κεφαλαίων του ΔΝΤ προέρχεται από Αμερικανική συνεισφορά».
•         Στο γενικότερο πλαίσιο των αναταράξεων που προκλήθηκαν από τις αποφάσεις του Eurogroup για την κρίση στην Κύπρο, πρέπει να προσθέσουμε εδώ και ορισμένες παραμέτρους, της εικόνας που εμφανίζεται στο διάστημα αυτό στα κράτη της Ευρωζώνης.
•         ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
1) Ακυβερνησία στην Ιταλία και κίνδυνος μεγαλύτερης ύφεσης απ’ό,τι έχουν υπολογίσει στις Βρυξέλλες.
2) Το τραπεζικό σκάνδαλο στην Ισπανία, αντιμετωπίστηκε τμηματικά από την ΕΕ, αλλά μετά τα μέτρα για τις τράπεζες της Κύπρου, ο Μαριάνο Ραχόι προχώρησε στην απόφαση να «κουρέψει» με ποσοστό 0,04% τις καταθέσεις των μεγάλων τραπεζών, προκειμένου να καλύψει 300000 δικαιούχους καταθέτες που είχαν χάσει τα χρήματά τους την εποχή του τραπεζικού «κραχ».
3) Στην Πορτογαλία, παρά τις ενισχύσεις από την ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ, και τις βελτιώσεις που έχουν δημιουργηθεί, οι αργοί ρυθμοί στις αποφάσεις, προκαλούν τριγμούς στην Κυβέρνηση του Πάσος Κέλιο, καθώς η αντιπολίτευση αντιδρά και διαμαρτύρεται για την ύφεση και τα μέτρα λιτότητας.
4)Η Ιρλανδία σύντομα θα βγει κι επίσημα στις αγορές αλλά και από το ΔΝΤ , γιατί έχει το πλεονέκτημα το μεγαλύτερο ποσοστό επενδυτών της και επιχειρήσεων να προέρχεται από Αμερικανικά κεφάλαια και μετόχους
•         Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλά παρόμοια ενδεικτικά παραδείγματα. Θα αρκεστούμε εδώ στα πιο χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να παραλείψουμε και να μην επισημάνουμε την πορεία της Ελλάδας όλο αυτό το διάστημα.
Μια στρατηγική η οποία τόσο στο εσωτερικό, κυρίως όμως στο εξωτερικό και δη την ΕΕ, αποδεικνύεται αποτελεσματική.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέκτησε μεγαλύτερο κύρος και εμπιστοσύνη, λειτουργώντας με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, έχοντας παράλληλα ανοίξει διαύλους με όλους τους ηγέτες της ΕΕ.
Έτσι, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται στο Συμβούλιο με αλληλεγγύη και κατανόηση. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να αποκτήσει συμμάχους κάθε φορά που απαιτείται στήριξη και συμπαράσταση.
Έτσι και στην περίπτωση της Κυπριακής κρίσης, όπου η ελληνική Κυβέρνηση, παρακολούθησε όλα τις δραματικές εξελίξεις από κοντά, και στάθηκε αρωγός στις δύσκολες ώρες, με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, να ανταποδίδουν την στήριξη αυτή με αναγνώριση και ευχαριστίες.
•         Η ΚΥΠΡΟΣ ασφαλώς δεν θα ξεπεράσει ανώδυνα την κρίση.
Ακούγοντας, όμως και παρακολουθώντας αυτό το διάστημα τις δηλώσεις και τις αντιδράσεις των απλών πολιτών, έχουμε την αίσθηση ότι, τα αποθέματα δυνάμεων και καρτερίας των Κυπρίων είναι ανεξάντλητα. Και όπως μέχρι σήμερα ξεπέρασαν με πόνο, είναι αλήθεια, δύσκολες στιγμές, έτσι και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι η Κύπρος θα τα καταφέρει να μείνει όρθια και να ξεπεράσει την κρίση. Ευχή όλων μας.
Άρθρο του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – Πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου