Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012


Έρχεται "κούρεμα" σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα

Σύμφωνα με πληροφορίες τοοικονομικό επιτελείο, υπό τις πιέσεις της τρόικας, μελετά επιπλέον «κούρεμα» σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα, γιατί τα κουκιά δεν «βγαίνουν»! Δεν αποκλείεται μάλιστα, να μπει τελικά πλαφόν 2.000 ευρώ και...


όχι 2.400 ευρώ, στις συντάξεις. Αν και στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλεπόταν ότι από τις τρεις συγκεκριμένες πηγές θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ. Η δυσκολία να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, έκανε την κυβέρνηση να «στρέψει» το βλέμμα σε συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «τσεκουρώνονται» κατά ακόμη ένα 1 δισ. ευρώ, έτσι ώστε τα συνολικά έσοδα από όλα τα παραπάνω να φτάσει τα 5 δις από τα τέσσερα που είχαν αρχικώς υπολογιστεί.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το πλαφόν στις συντάξεις να διαμορφωθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Η λίστα των μέτρων για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-14, θα παραδοθεί σήμερα, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ αύριο ο κατάλογος θα βρίσκεται στα χέρια της Τρόικας, η οποία θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί τέλος του μήνα. Τότε θα μας κουνήσουν το μαντίλι και οι επικεφαλής της τρόικας , αφήνοντας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που θα ολοκληρώσουν τη συλλογή στοιχείων για την αξιολόγηση του προγράμματος έως τις 8 Αυγούστου.

Μετά τον 15 Αύγουστο, οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν Αθήνα και, όπως εκτιμά πηγή που ξέρει τις μεθόδους και τις πρακτικές ων τροικανών, στο μεσοδιάστημα αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, των λεγόμενων «prior actions», των προκαταρκτικών ενεργειών δηλαδή που θα απαιτηθούν για να μεταφερθεί η συζήτηση στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου