Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012


ΟΙ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΕΝ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοψίνη
(από την Καθημερινή)
Δύο χρόνια μετά τις «μεταρρυθμιστικές» παρεμβάσεις Λοβέρδου - Κουτρουμάνη στο ασφαλιστικό, ένα χρόνο μετά τις πρώτες περικοπές στις κύριες συντάξεις, εννέα μήνες μετά την πρώτη μείωση στις επικουρικές και τρεις μήνες μετά...
τις επιπλέον απομειώσεις ξανά στην επικουρική σύνταξη, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι σε χειρότερη κατάσταση. Ομολογείται εκ των έσω: από τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά Ταμεία και τους φορείς κοινωνικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Τίποτε και κανένα μέτρο -ακόμη κι αν όπως φαίνεται στα παραδείγματα, υπάρχουν συντάξεις που έχουν μειωθεί κατά 1.000 ή και περισσότερα ευρώ- δεν μπορεί να συγκρατήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανεργίας, της ύφεσης και του «κουρέματος» που υπέστησαν τα αποθεματικά.

Εκκρεμούν πάνω από 160.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων και 53.000 για εφάπαξ.

Ο συγχρονισμός όλων αυτών των παραγόντων σε συνδυασμό με τα οργανωτικά προβλήματα που επιδεινώνονται από τις αυξανόμενες συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού συν την προχειρότητα στα εγχειρήματα του ΕΟΠΥΥ και της σύστασης του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, κάνουν το μείγμα εκρηκτικό. Οι συνέπειες από τη νέα κρίση του ασφαλιστικού δεν εγγράφονται πλέον αναλογιστικά, άλλα στην καθημερινότητα του πολίτη: είτε με το μειωμένο ποσό κύριων συντάξεων (από 140 έως 1.000 ευρώ) είτε με τις πρόσφατες περικοπές στις επικουρικές (από 7,5% έως και 46%) είτε ακόμη με τις οδυνηρές καθυστερήσεις που φτάνουν έως και τους 18 μήνες για κύρια σύνταξη (στα μεγάλα Ταμεία) ή ακόμη και τα 3 χρόνια σε επικουρικά όπως το ΤΕΑΥΕΚ. «Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι εκκρεμούν πάνω από 160.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριες και επικουρικές) και 53.000 για καταβολή εφάπαξ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΠΚΟΠ κ. Θανάσης Καποτάς από το βήμα του συνεδρίου της ομοσπονδίας.
Αλλά οι πιο σοβαρές εξ όλων αυτών είναι οι συνέπειες που εκδηλώνονται στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων, μετά και το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ, την ώρα που αρχίζει να αποτελεί κοινή συνείδηση ότι ούτε το εφάπαξ των Ταμείων θα γλιτώσει από μία «διόρθωση» προς τα κάτω. Αλλωστε, ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1.1.2010 είδαν μείωση στο εφάπαξ από 15% έως 25%, ενώ σε επανεξέταση των βοηθημάτων αναμένεται να προχωρήσουν ακόμη και τα ΝΠΙΔ. «Με τα οργανωτικά κενά να αγγίζουν το 40% η κατάσταση που επικρατεί σήμερα μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με δύο λέξεις: οργανωτικό χάος και κατάρρευση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ.
Με το μέλλον αβέβαιο, όταν ήδη έχει εξαντληθεί πάνω από το 50% της κρατικής επιχορήγησης για ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, με την ανασφάλιστη εργασία να συνεχίζει ανενόχλητη τη διάβρωση των ασφαλιστικών φορέων και τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε ποσοστό άνω του 50% να αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές, αντιλαμβάνεται κανείς ότι λύσεις, όπως η χθεσινή ανακοίνωση παράτασης της πληρωμής οφειλών στα Ταμεία μέχρι 16 Ιουλίου, δεν σηματοδοτούν παρά την αμηχανία του κράτους να διασώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα ή ό,τι απέμεινε από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου