Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013



«ΣΤΟΝ ΙΣΚΙΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ»ΤΗΣ ΡΕΝΑΣ
ΒΕΝΙΕΡΗ-ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ



 

Η Ρένα με την Φίλη της Γιώτα Βέη που α καπέλα μάγεψε το βράδυ της παρουσίασης του βιβλίου,και ο  σύντροφος της ζωής της Μανώλης Μαυρομμάτης.


Γράφει: Ο Αντώνης Αντωνόπουλος

Γνωρίζω πολλά χρόνια την συγγραφέα. Ένα  άνθρωπο απλό, καλοσυνάτο, ήρεμο με καλό λόγο για όλους, και με διαχρονική την αγάπη και την νοσταλγία για την τέχνη που υπηρέτησε με πίστη και κυρίως αξιοπρέπεια. Η κ. Ρένα Βενιέρη μέσα από 18 πράξεις θεατρικής ζωής δεν περιγράφει μόνο τον προσωπικό οδοιπορικό της στη ζωή ,αλλά κάνει πραγματική κατάθεση ψυχής και ευγνωμοσύνης για τα ιερά τέρατα της τέχνης που συνάντησε και συνεργάστηκε μαζί τους.
Προ ολίγων ημερών είχα ταξίδι αστραπή στο Βόλο για να αποχαιρετήσω τον αείμνηστο Απόστολο Τσουκαλά συνάδελφο Αθλητικό συντάκτη. Την ιδία ημέρα που η αγαπημένη Ρένα παρουσίαζε το βιβλίο της στο  «Ίδρυμα Θεοχαράκη» το απόγευμα. Έκανα ταξίδι αστραπή και βρέθηκα σε μια βραδιά που τα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου που τίμησαν την Ρένα συν αυτά που περιγράφει στο βιβλίο της χωρίς υπερβολή είναι ο σύχρονος πνευματικός πλούτος της χώρας μας.
Η Ρένα Βενιέρη-Μαυρομμάτη γράφει ολιγόλογα και σεμνά όπως όλη η μέχρι τώρα ζωή της στο σημείωμα συγγραφέα «Η ζωή του Ηθοποιού δεν είναι μία. Αυτό είναι το θείο δώρο που λάβαμε. Κάθε αναγέννηση μας οφείλεται, στους συγγραφείς, ζωντανούς η πεθαμένους ,στους σκηνοθέτες, στους σκηνογράφους, στους μουσικούς, στους τεχνικούς μα κυρίως στους ηθοποιούς. Το ότι έζησα τόσες ζωές ήταν που με έκανε να θέλω να τους πω ευχαριστώ με λίγες απλές λέξεις, μα με τη ζέστη της καρδιάς μου και το αφιέρωμα του νου μου, στην ύπαρξη τους. Διαβάστε λοιπόν ,αυτές τις απλές λέξεις παρακαλώ…»
Η Ρένα Βενιέρη –Μαυρομμάτη ως επαγγελματίας ηθοποιός πρωτόπαιξε τις «Εκκλησιάζουσες» με τον θίασο της Άννας Συνοδινού, στο ελεύθερο θέατρο συνεργάστηκε με τους θιάσους των Γιάννη Γκιωνάκη, Διονύση Παπαγιαννόπουλου, Μίμη Φωτόπουλου, Λάμπρου Κωνσταντάρα και Μάνου Κατράκη.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

Το ευρύ κοινό γνώρισε, απόλαυσε και εκτιμά διαχρονικά τον συνάδελφο δημοσιογράφο Μανώλη Μαυρομμάτη μέσα από την πλούσια και λαμπρή καριέρα του. Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν και μια άλλη εξ ίσου πολύ ταλαντούχα πτυχή του δικού μας «Μανόλο»,αυτή του σκηνοθέτη. Με την Ρένα ο Μανώλης δημιούργησε την «Ελεύθερη Λαϊκή Σκηνή»και ανέβασαν έργα όπως «Δόξα και θάνατος του Χουακίμ Μουριέττα» του Παμπλο Νερούντα, το «Αχ αυτές οι Γυναίκες» του Σ. Μωμ, ,το «Ελεύθερη» του Τ. Ουίλιαμς. Έλαβε μέρος σε πολλά θεατρικά έργα του ραδιόφωνου και της τηλεόρασης, όπως και στην μακροβιότερη εκπομπή λόγου και τέχνης «Βυζαντινός Πολιτισμός»σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρομμάτη. Ως σεναριογράφος η Ρενα Βενιέρη Μαυρομμάτη έγραψε ταινίες μικρού μήκους το «Μαύρο χρονικό» και το «Εν καιρώ Ειρήνης» που παίχτηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως και τα ντονιμαντέρ «Η Κρήτη του Καζαντάκη»και «Λαϊκή Αρχιτεκτονική και Σύγχρονη Ελλάδα» σε σκηνοθεσία επίσης του Μανώλη Μαυρομμάτη.
Η αγαπημένη Ρένα με την τόσο πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία αφιερώθηκε και καμάρωνε τον άντρα σήμερα μονάκριβο γιό της Μιχάλη Μαυρομμάτη. Είναι αναγκαίο Ρένα μου μετά τις ευχές μου για καλή επιτυχία στο βιβλίο ,και άλλες πολλές θεατρικές πράξεις ζωής. Γιατί είμαι σίγουρος πως υπάρχουν μέσα σου άλλες τόσες. Να έχεις υγεία και φυλαχτό τον πλούτο που έχεις μέσα σου.

ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ


ΟΙ «ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ» ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ


















Γράφει ο Αντώνης Αντωνόπουλος


Είχα δεχθεί ένα μήνυμα λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ. Δεν το άφησα όμως έτσι μίλησα με τον φίλο και συνάδελφο Περικλή Στέλλα  δεσμεύθηκα να ετοιμάσω ότι χρειάζεται για μια παρουσίαση στην Αθήνα, και παράλληλα αναζήτησα και βρήκα το βιβλίο του «ΘΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ»από τις εκδόσεις «Τραυλός»Στο εξώφυλλο του βιβλίου θα σας εντυπωσιάσουν τα βαρύγδουπα ονόματα «Ντιέγκο Μαραντόνα, Κίγκαν, Μαικλ Οουεν, Μπερντ Σούστερ, Ντιντιέ Ντεσαν, Βασίλης Χατζηπαναγής, Γιώργος Κούδας, Νίκος Γκάλης, Ντούσαν Ιβκοβιτς ,Μπάνε Πρελεβιτς, Κώστας Κεντέρης ,Παναγιώτης Φασούλας, Αγκνε Σιμονσον, Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιώργος Παντελάκης, Βασίλης Καραπιάλης. Αλλα τόσα βαριά ονόματα στο περιεχόμενο. Σε ένα βιβλίο που ο αγαπητός Περικλής με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και με ιδιαίτερο χρώμα περιγράφει ένα οδοιπορικό κατάθεσης ψυχής, της ψυχούλας του στο δύσβατο μετερίζι της αθλητικής δημοσιογραφίας. Σε ένα βιβλίο απόσταγμα των στιγμών που έζησε, των συνομιλιών που έκανε ,των αντιδράσεων που εισέπραξε και των συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν στις συναντήσεις του με ιερά τέρατα του παγκόσμιου αθλητισμού. Το βιβλίο του Περικλή δεν θα ταξιδέψει μόνο εσάς, αλλά και πολλούς από εμάς που κάποια από αυτά τα ονόματα δεν έλαχε να τα συναρτήσουμε στο διάβα αυτού του ταξιδιού.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στους γονείς και την σύντροφο της ζωής του με την πρέπουσα ευαισθησία που χαρακτηρίζει τον Περικλή. Από καρδιάς θα του ευχηθώ το καλύτερο ταξίδι στο βιβλίο και σε αυτόν να έχει υγεία και στις επόμενες «Θαμμένες στιγμές»θα είμαι εκεί πρώτα ο μεγαλοδύναμος.

Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Από χθες το μεσημέρι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει στη δημόσια ατμόσφαιρα της Ελλάδας. Η καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης 18 εκατομμυρίων ευρώ έχει προκαλέσει...
ισχυρό σοκ καθώς είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που δημόσιος παράγοντας που διαδραμάτισε ως βουλευτής και ως δήμαρχος σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας οδηγείται στη φυλακή με τόσο βαριά ποινή.
Μετά την χθεσινή καταδίκη, που ας σημειωθεί ότι είναι για τα 18 από 51 εκατομμύρια της μαύρης τρύπας που βρέθηκε στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, πανικός έχει πέσει στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς άρχοντες καθώς σε πάρα πολλούς Δήμους και Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται σε εξέλιξη διαχειριστικοί έλεγχοι.
Πολλοί φοβούνται ότι τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα δουν το φως της δημοσιότητας μεγάλα σκάνδαλα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς όλοι συζητούσαν για τη μεγάλη διαφθορά που υπήρχε στο χώρο αυτόν αλλά κανένας δεν προχωρούσε περισσότερο. Τώρα όμως που φάνηκε ότι στη σημερινή πραγματικότητα της κρίσης που ανέτρεψε όλες της λογικές της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών της μεταπολιτευτικής περιόδου, κανένας από τους διαχειριστές δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Είναι πλέον φανερό ότι το πανηγύρι τελείωσε.
Οι πολίτες που έχουν υποστεί τη μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους που έχει φέρει πολλούς στα όρια της φτώχειας απαιτεί παραδειγματική τιμωρία για όλους όσους έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Μετά την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου, έρχεται και η ώρα να πάρει την άγουσα προς τα δικαστήρια και η άλλη μεγάλη υπόθεση που έχει συνταράξει την βόρεια Ελλάδα. Η υπόθεση Ψωμιάδη.
Και έπονται και άλλες, όπως η εκδίκαση της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου που αναμένεται να αρχίσει σύντομα. Και εκεί τα 18 εκατομμύρια του Παπαγεωργόπουλου είναι ψίχουλα. Είναι φανερό ότι η χθεσινή ημέρα αποτελεί σταθμό στα δημόσια πράγματα της χώρας. Αν συνδυαστεί μάλιστα και με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας που συζητείται σε όλα τα κόμματα για να προταθεί στην προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος φαίνεται ότι η ασυλία των τρωκτικών έχει πλέον τελειώσει.

Ο δικαστής που επέβαλε ισόβια στον Β. Παπαγεωργόπουλο και οι ατάκες που θα μείνουν στην ιστορία

Ο δικαστής που επέβαλε ισόβια στον Β. Παπαγεωργόπουλο και οι ατάκες που θα μείνουν στην ιστορία
 
Ξέρεις Poker? Aπέδειξε το ΕΔΩ λαμβάνοντας μέρος στο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΚΕΡ! Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Πρόκειται για μια απόφαση σταθμό στα δικαστικά χρονικά. Η επιβολή ισόβιας κάθειρξης έχει προκαλέσει σοκ στον πολιτικό και όχι μονο κόσμο της χώρας. Ποιός είναι όμως ο δικαστής που έφερε εις πέρας την υπόθεση και ο οποίος κατα αυτούς που τον γνωρίζουν καλά δεν φάνηκε λεπτό να «μασάει» τα λόγια του...
Η εφημερίδα Μακεδονία σε εκτένές της άρθρο από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε σκιαγραφήσει το προφίλ του 58χρονου δικαστή από τα Φάρσαλα.
Τον κ. Γιώργο Αποστολάκη χαρακτηρίζουν τρία στοιχεία: η άνεση-κάποιες φορές σε υπερβολικό βαθμό, τα αστεία του-κάποιες φορές στα όρια της παρεξήγησης αλλά και η σκληρότητά του-ακόμα και σε συνεδέλφους του.
Οι ατάκες που θα μείνουν
Έφερε νέα γλωσσικά «ήθη» στη δικαστική αίθουσα καθώς δεν πρόκειται να ξεχαστούν εύκολα οι εκφράσεις που χρησιμοποιούσε κατα τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Από το «μπάχαλο» ή και τη «Βαβέλ» για τα οικονομικά του δήμου μέχρι φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα». Στο ίδιο πνεύμα και οι χαρακτηρισμοί για διάδικους, όπως «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης», όταν είδε παλιά φωτογραφία του.
Από την πρώτη στιγμή, αναζητούσε κάθε λεπτομέρεια
Δεν υπάρχει πάντως άνθρωπος από τους νομικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης που δεν τονίζει την αντικειμενικότητά του καθώς και την νομική του επάρκεια. Στη δίκη της υπεξαίρεσης αναζητούσε κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, καθώς γνώριζε πως η καριέρα του θα περιλάβει και τη συγκεκριμένη απόφαση.
Είχε δείξει πως αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη δίκη για τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι τυχαία η φράση του ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει υπεξαίρεση μεγαλύτερη των 21 εκατ. ευρώ», εννοώντας τον αντίκτυπο της απόφασης στον κόσμο της πόλης. Και αισθανόταν περισσότερο ισχυρός, γνωρίζοντας πως δίπλα του κάθονταν δύο επίσης γνωστοί για τη νομική αρτιότητά τους δικαστές, οι εφέτες Ολυμπία Κωτσίδου και Χρήστος Δημητριάδης.
Από τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ο πρωτοεμφανιζόμενος στη Θεσσαλονίκη πρόεδρος εφετών έδειξε ότι δεν θα διστάσει να επικρίνει συναδέλφους του, είτε βρίσκονται στον ίδιο βαθμό είτε είναι και ανώτεροι. Χαρακτηριστική είναι η φράση του στην τέταρτη ημέρα της δίκης, όταν έγινε λόγος για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. «Ο Άρειος Πάγος δεν ήλεγχε τίποτε, σας το λέω εγώ. Τώρα άρχισε να γίνεται κάτι», είπε.
Στο δρόμο για την Προεδρεία του Αρείου Πάγου
Ο 58χρονος δικαστής, όπως ερμηνεύουν έγκυροι νομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την πολυετή θητεία του, λειτουργεί με τον τρόπο αυτό, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απολύτως ασφαλή λόγω της άρτιας νομικής -και όχι μόνο- κατάρτισής του. Θεωρείται ότι ο δρόμος για τον Άρειο Πάγο λόγω της νομικής πληρότητάς του είναι βέβαιος και αρκετοί συνάδελφοί του τον κατατάσσουν στους βασικούς διεκδικητές της θέσης του προέδρου.
Αιχμές κατά ανακριτών και συνηγόρων
Οι βολές συνεχίστηκαν κυρίως προς τους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και τους δικαστές του συμβουλίου εφετών, οι οποίοι έκριναν την παραπομπή της και συνέταξαν το παραπεμπτικό βούλευμα. Η πρώτη αιχμή για την ανάκριση ακούστηκε στην 26η μέρα της δίκης, όταν είπε πως «έγιναν φοβερές παραλείψεις στην ανάκριση».
Ακολούθησε ουσιαστικά μία επίθεση, με αφορμή την ευθεία αμφισβήτηση της έκθεσης που συνέταξε η επιθεωρήτρια αναφορικά με το ύψος του ποσού της υπεξαίρεσης. «Καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο συμβούλιο εφετών. «Όποιος έγραψε το κατηγορητήριο δεν καταλάβαινε τι έγραφε», είπε και αργότερα συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην επιθεωρήτρια: «Κάνατε μεγάλο λάθος, παρασύρατε ή μάλλον άλλοι έχουν την ευθύνη και δεν ντρέπομαι να το πω».
Το ίδιο αυστηρός όμως ήταν και με μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».
Πάντως έχει γίνει αποδεκτό πως χρησιμοποιεί μία τεχνική, ώστε κανείς να μην μπορεί να εκτιμήσει την εικόνα που έχει σχηματίσει ο δικαστής για την υπόθεση. «Καταφέρνει και αλλάζει την πορεία του καραβιού, ανάλογα με το πού γέρνει», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης. Επίσης όλοι επιβεβαιώνουν ότι ψάχνει σε όλο της το βάθος την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά όλη τη δικογραφία.
Πηγή : aniwthoi.net


k

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013



Ο άνθρωπος που λατρεύτηκε σαν θεός…


 
Η επιστροφή του Ντιέγκο στη Νάπολη, τη Δευτέρα, για να ρυθμίσει τις φορολογικές του εκκρεμότητες έγινε δεκτή από τον κόσμο με πανηγυρισμούς.
Τον υποδέχθηκαν όπως του έπρεπε, σαν ήρωα και θρύλο! Και το… άξιζε!
Η Νάπολη, μια ομάδα μεσαίας δυναμικότητας στο ιταλικό πρωτάθλημα, έκανε το «μπαμ» το 1984, όταν ο πρόεδρος Corrado Ferlaino πλήρωσε ένα πόσο-ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής για να φέρει τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στην πόλη της Νότιας Ιταλίας.
Ο αργεντίνος σταρ θα έπαιρνε ολόκληρη την ομάδα στην πλάτη του και θα την οδηγούσε σε δύο τίτλους στο Καμπιονάτο μέσα σε τρία χρόνια, με τον πρώτο να έρχεται το 1987. Στις δύο δεκαετίες που προηγήθηκαν μάλιστα της μεταγραφής του Μαραντόνα στη Νάπολη, η ομάδα μετρούσε μια χούφτα τίτλων, όπως τις δύο κατακτήσεις του κυπέλλου Coppa Italia το 1962 και το 1976.
Οι οπαδοί διψούσαν για επιτυχίες και η ομάδα για σταθερότητα στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, φιλοδοξίες που κάλυψε αμφότερες ο μεγάλος Μαραντόνα.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_1024.jpeg
Ήταν λοιπόν καλοκαίρι του 1984 όταν ο Ferlaino έκανε τη διαφορά στο ρόστερ φέρνοντας τον 24χρονο σουπερστάρ στη Νάπολη. Η μεταγραφή-ρεκόρ από την Μπαρτσελόνα στοίχισε 8 εκατομμύρια ευρώ (το ’84!), ποσό αστρονομικό που έπρεπε να χορηγηθεί μέσα από δάνεια. Με τη βοήθεια του ντόπιου πολιτικού Vincezo Scoti, ο οποίος χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, η Νάπολη εξασφάλισε το πολυπόθητο τραπεζικό δάνειο και η έλευση του Αργεντίνου στην ομάδα έγινε πραγματικότητα.
Καταλυτικό γεγονός αναμφίβολα για την τύχη της ομάδας, με 75.000 οπαδούς να σχηματίζουν ουρές για ώρες για να αποκτήσουν το προνόμιο να δουν πρώτοι τον Ντιεγκίτο να κάνει τα μαγικά του με την μπάλα. Ο σωτήρας είχε φτάσει στην ομάδα. Τοπική εφημερίδα σχολίασε μάλιστα τη μεταγραφή του Μαραντόνα ως εξής: «Παρά την έλλειψη δημάρχου, σπιτιών, σχολείων, λεωφορείων και υγειονομικών υπηρεσιών, τίποτα από αυτά δεν μετράει πια επειδή έχουμε τον Μαραντόνα»!
Οι φίλαθλοι υποδέχτηκαν το γεγονός με τη δέουσα λαμπρότητα, με δεκάδες χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας να εξαφανίζονται κυριολεκτικά από τα ταμεία πριν από την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν. Παρά το γεγονός βέβαια ότι η «σεζόν σημαδεύτηκε και καθορίστηκε από τα γκολ, τις ασίστ και την ενέργεια του Μαραντόνα», όπως σχολίασε ο τοπικός Τύπος, η Νάπολη τερμάτισε 8η στο Καμπιονάτο.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_1194.jpeg
Την επόμενη αγωνιστική χρονιά, ’85-’86, η Νάπολη θα τερμάτιζε 3η: οι βάσεις για την αλλαγή του κλίματος είχαν τεθεί, με την ταυτόχρονη αλλαγή του προπονητή. Ο κόουτς και παλιός παίκτης της Νάπολης, Ottavio Bianchi, ήρθε για να μείνει και να κάνει τη διαφορά. Και για την ιστορία του πράγματος, ο Μαραντόνα σκόραρε 31 γκολ σε 60 αγώνες στα δύο πρώτα χρόνια του στη Νάπολη.
Ο νέος προπονητής άφησε ελεύθερο τον Μαραντόνα μέσα στο γήπεδο, μακριά από τακτικισμούς και θέσεις, για να «εκφραστεί με τον τρόπο που ξέρει», όπως σχολίασε ο Bianchi, για να συνεχίσει: «Πρέπει να του επιτρέψουμε να δείξει την κλάση του, τα χαρακτηριστικά του. Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε έναν τσιμεντένιο κλοιό γύρω του για να του επιτρέψουμε να δείξει την ποιότητά του».
Απαλλαγμένος από τα καθήκοντά του ως μέσου, ο Μαραντόνα αφέθηκε ελεύθερος στην επίθεση. Ήταν η προπονητική προσέγγιση που χρειαζόταν ο σουπερστάρ, που έγινε αυτομάτως η αιχμή του επιθετικού δόρατος της Νάπολης.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_1290.jpeg
Το καλοκαίρι του 1986 ήταν η καθοριστική στιγμή τόσο για τον παίκτη όσο και την ομάδα: το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό! Πριν φύγει από την Ιταλία για τα καθήκοντά του στην εθνική της Αργεντινής, ο Μαραντόνα, ο προπονητής Bianchi και ο πρόεδρος Ferlaino κατέληξαν σε μια μικρή λίστα μεταγραφών ντόπιων παικτών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν το ταλέντο και τη δημιουργικότητα του Αργεντίνου.
Κατόπιν ο Ντιεγκίτο οδήγησε την Αργεντινή στον τίτλο, με 5 γκολ και 5 ασίστ, την ίδια στιγμή που έγραψε το όνομά του στην ποδοσφαιρική ιστορία με χρυσά γράμματα, μέσα από τα δύο περίφημα γκολ που σκόραρε κόντρα στην Αγγλία στα προημιτελικά: το ένα ονομάστηκε το «Γκολ του Αιώνα» και το άλλο το «Χέρι του Θεού»!
Η επόμενη αγωνιστική σεζόν, ’86-’87, ανήκε στη Νάπολη και το αστέρι της: με 17 γκολ σε 41 αγώνες, ο Μαραντόνα οδήγησε την ομάδα του στον πρώτο τίτλο της Serie A, κάνοντας ταυτόχρονα τη Νάπολη τη μόνη ομάδα του ιταλικού Νότου που σήκωνε ποτέ κούπα!
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_1378.jpeg
Οι πανηγυρισμοί του κόσμου ήταν πρωτοφανείς στα χρονικά της πόλης, με υπαίθρια πάρτι και 24ωρες φεστιβαλικές εκδηλώσεις που κράτησαν μια ολόκληρη εβδομάδα! Ο κόσμος είχε έρθει τα πάνω κάτω. Οι Ναπολιτάνοι επιδόθηκαν σε εικονικές κηδείες της Γιουβέντους και της Μίλαν, καίγοντας τα φέρετρά τους και τραγουδώντας: «Μάιος 1987: Μια νέα αυτοκρατορία γεννήθηκε».
Και η συμβολική της αριθμολογίας: η Νάπολη έπρεπε να περιμένει 61 χρόνια για να πάρει πρωτάθλημα, νούμερο που κληρώθηκε στη δημοτική λοταρία την επόμενη εβδομάδα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Την προηγούμενη μάλιστα εβδομάδα του Μαΐου, όταν η Νάπολη σήκωνε την κούπα, κληρώθηκε ο αριθμός 43, το νούμερο της φανέλας του Μαραντόνα!
Τέτοιες ήταν οι επιπτώσεις της κατάκτησης του πρωταθλήματος στην πόλη και η λατρεία που είχαν οι Ναπολιτάνοι στον Μαραντόνα, που τα παιδιά που γεννιόταν έκτοτε ονομάζονταν «Ντιέγκο» προς τιμήν του.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_1466.jpeg
Η κατάκτηση του Καμπιονάτο το 1987 δεν ήταν ωστόσο το τελευταίο κομμάτι του παζλ της ναπολιτάνικης επιτυχίας: θα ακολουθούσε το «νταμπλ», με την κατάκτηση του κυπέλλου Coppa Italia με νίκη 4-0 κόντρα στην Αταλάντα…
Τι έγινε κατόπιν; Τα 21 γκολ του Μαραντόνα στους 39 αγώνες της επόμενης σεζόν, ’87-’88, θα ξαναέβαζαν την ομάδα σε τροχιά τίτλου, η Μίλαν θα της «έκλεβε» ωστόσο το πρωτάθλημα. Το ’88-’89, η Νάπολη θα τερμάτιζε δεύτερη, πίσω από την Ίντερ, θα κατακτούσε όμως το Κύπελλο UEFA 1989.
Το «ειδύλλιο» του Μαραντόνα με τους Ναπολιτάνους θα γινόταν κομματάκι πικρόχολο την επόμενη χρονιά, όταν τα «έσπασε» με τον πρόεδρο Ferlaino, γεγονός που δεν τον εμπόδισε βέβαια να χαρίσει στην ομάδα άλλο ένα πρωτάθλημα, τη σεζόν ’89-’90, με 18 γκολ σε 36 ματς.
Ο Μαραντόνα έφυγε από τη Νάπολη το 1992 μέσα σε ένα σύννεφο κοκαΐνης, κηλιδωμένος από μικροσκάνδαλα και ιστορίες για σκανδαλοθηρικές εφημερίδες. Εγκατέλειψε ωστόσο την ομάδα ως το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό αστέρι όλων των εποχών!



Από τους στίβους στη φυλακή

14:12 - 27 Φεβ 2013 - Κανένα σχόλιο
1055 Views
 
 
Σε δραματικούς τόνους απολογήθηκε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου.
Με τη φράση «θα πέσω από τον Λευκό Πύργο αν βρείτε χρήματά μου στο εξωτερικό» έκανε λόγο για κατασκευασμένα στοιχεία και μεθοδεύσεις σε βάρος του και ισχυρίστηκε ότι η μοναδική μεταβολή των περιουσιακών του στοιχείων είναι ένα σπίτι που αγόρασε.
Το σκάνδαλο υπεξαίρεσης Ηταν η στιγμή που ο Παπαγεωργόπουλος κατάλαβε ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει. Στο δικαστήριο βρισκόταν κατηγορούμενος για το μεγαλύτερο σκάνδαλο υπεξαίρεσης που γνώρισε ποτέ η πόλη και ακόμη και αν τις επόμενες ημέρες αποδειχτεί η αθωότητά του, το «παραμύθι για μικρά παιδιά» -όπως χαρακτηρίζει την υπόθεση που τον αφορά- θα είναι πάντα γραμμένο στο βιογραφικό του. Ακριβώς δίπλα σ’ αυτό του μεγαλύτερου Ελληνα ρέκορντμαν, του σπουδαιότερου Ελληνα σπρίντερ της δεκαετίας του ’70, του σημαιοφόρου αθλητή της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, αλλά και του «πιο ωραίου» αθλητή της γενιάς του. Λέει σε μια συνέντευξή του ο Πέτρος Γαλακτόπουλος: «Είχα προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόντρεαλ του ’76, αλλά όταν είπα πως ήθελα να κρατήσω τη σημαία στην παρέλαση δεν μου την έδωσαν. Ηθελαν να την πάρει ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τους είπα: “Γιατί; Επειδή είναι πιο ωραίος; Τότε βάλτε τον Κούρκουλο να παλέψει!”».
Ο Γαλακτόπουλος είχε δίκιο για την εμφάνιση του νεαρού σπρίντερ. Ηταν πραγματικά πολύ όμορφος. Δεν είχε δίκιο, όμως, για τις αθλητικές του επιδόσεις.
Ο Παπαγεωργόπουλος ήταν από τους καλύτερους αθλητές της γενιάς του και όσοι ασχολούνται με τον στίβο θυμούνται πολύ καλά την ενδιαφέρουσα κόντρα του με τον μεγάλο Ρώσο Βαλερί Μπορζόφ. «Ο Μπορζόφ και ο Βασίλης ήταν οι δύο πιο γρήγοροι Ευρωπαίοι. Ο Μπορζόφ ήταν το νούμερο 1 και ο Βασίλης ήταν αυτός που τον κυνηγούσε. Στις σημερινές συνθήκες, οι δύο αυτοί αθλητές θα ήταν πιο γρήγοροι από τους μαύρους που βλέπουμε στους αγώνες. Εκείνη την εποχή είχαν ξεπεράσει και τους Αμερικάνους», λέει ο φίλος και παλιός συναθλητής του Παπαγεωργόπουλου, Γιώργος Ραμπότας. «Σε ένα meeting που ο Βασίλης φαινόταν ότι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, ο Μπορζόφ φοβήθηκε, προφασίστηκε μια δικαιολογία και δεν έτρεξε μαζί του», συμπληρώνει.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/fetcher_1105.jpeg
Στη Βίλα Μπιάνκα λίγο προτού υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας για να του παραδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης
Κορίτσια, ο… Παπαγεωργόπουλος Ο Ραμπότας και ο Παπαγεωργόπουλος μαζί με τον παλιό αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Σταμάτη Καραμανλή και τον Θανάση Μήλιο ήταν η τετράδα που έκανε τα κορίτσια να σχηματίζουν ουρές έξω από το Καυτανζόγλειο Στάδιο για να τους δουν να τρέχουν με την ιστορική ομάδα του Αετού. «Σταματούσαν τα τρένα. Ο κόσμος έτρεχε να τον χαιρετήσει. Και βέβαια όλες ήμασταν ερωτευμένες μαζί του», λέει Θεσσαλονικιά γιατρός που τον έβλεπε αργότερα και στο πανεπιστήμιο. «Την εποχή εκείνη ο στίβος είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Τρέχαμε σε γήπεδα που είχαν 30-40 χιλιάδες κόσμο. Το αγώνισμα του Βασίλη, τα 100 μέτρα, ήταν από τότε το πιο δημοφιλές. Σκέψου ότι είχαμε κι έναν παγκόσμιο αθλητή και καταλαβαίνεις πώς έκαναν οι Θεσσαλονικείς τότε για τον Παπαγεωργόπουλο», συμπληρώνει ο Ραμπότας.
Η ιστορία του στίβου θα είχε γράψει με ακόμη πιο μεγάλα γράμματα το όνομα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αν δεν είχε εκείνη την ατυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου που του στέρησε ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Λίγο πριν τους προκριματικούς, ένας σοβαρός τραυματισμός δεν τον άφησε να αγωνιστεί στους τελικούς. Θα ήταν «ο Ελληνας ενάντια στον Ρώσο», αλλά οι γιατροί ήταν πολύ σαφείς στις προειδοποιήσεις τους. «Αν τυχόν τρέξεις και νιώσεις πόνο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξανατρέξεις ποτέ. Ισως και να μην ξαναπερπατήσεις ποτέ», του είπαν. Ο Παπαγεωργόπουλος δεν έτρεξε. Και ήταν μόνο 25 ετών. (Για την ιστορία, στην κούρσα του τελικού κέρδισε ο Μπορζόφ.) «Ετσι τελείωσε η παγκόσμια καριέρα του Παπαγεωργόπουλου. Στους επόμενους Ολυμπιακούς συμμετείχε μόνο ως σημαιοφόρος της εθνικής μας ομάδας», θυμάται ο αθλητικογράφος Περικλής Στέλλας.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/image5744.jpeg
Οι τέσσερις κολλητοί της ομάδας του Αετού: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Θανάσης Μήλιος, Γιώργος Ραμπότας, Σταμάτης Καραμανλής
Ωστόσο ο Παπαγεωργόπουλος ξαναέτρεξε. Είχε αποφασίσει να μην ακούσει τις απειλές των γιατρών. Δειλά και χωρίς να το πει σε κανέναν άρχισε να κάνει χαλαρές προπονήσεις και κρυφά να φορτώνει στο μικρό Φιατάκι του τους κολλητούς του από την ομάδα του Αετού και ξεκινούσε από το σπίτι του στην οδό Παπάφη για την Καβάλα όπου βρισκόταν το πρώτο και μοναδικό γήπεδο με πλαστικό δάπεδο – γι’ αυτό ίσως αργότερα, ως υφυπουργός Αθλητισμού, φρόντισε να φτιαχτούν όλα τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης.
Ο αστικός μύθος λέει, λοιπόν, ότι μία απ’ αυτές τις προπονήσεις έγινε γνωστή στους φιλάθλους της Καβάλας που συγκεντρώθηκαν στο στάδιο, τουλάχιστον 200 άτομα, για να δουν από κοντά τον σούπερ σταρ της ταχύτητας με το ρεκόρ των 10 δευτερολέπτων, με χρονόμετρο χειρός (το κράτησε 22 ολόκληρα χρόνια). Γνωρίζοντας για τον σοβαρό τραυματισμό του και τις προειδοποιήσεις των γιατρών, οι Καβαλιώτες φίλαθλοι ήθελαν να δουν από κοντά αν θα κατάφερνε να τρέξει, αν μετά το Μόναχο ήταν ίδιος όπως τον έβλεπαν στην ασπρόμαυρη τηλεόραση. Τη στιγμή, λένε, που έδεσε τα κορδόνια στα παπούτσια του και ετοιμάστηκε να πάει στην εκκίνηση δεν ακουγόταν ούτε ψίθυρος. Ενα ολόκληρο στάδιο είχε μείνει παγωμένο να παρακολουθεί με αγωνία και να καταγράφει τις κινήσεις του. Ηταν σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος. Αν κατάφερνε να τρέξει, αυτό σήμαινε ότι ήταν καλά. Αν σταματούσε, αυτό σήμαινε ότι πονούσε. Κι αν πονούσε, κινδύνευε με παραλυσία. Ο Παπαγεωργόπουλος άρχισε να τρέχει, στην αρχή αργά, σαν σε ζέσταμα, και αμέσως μετά γρήγορα με την εκρηκτικότητα που μόνο εκείνος είχε. Δεν πονούσε. Ηταν καλά. Ναι, μπορούσε να ξανατρέξει! Το στάδιο πανηγύρισε. Αλλά δεν ήταν ίδιος μετά το Μόναχο. Κι αν ακόμη δεν το έβλεπαν οι φίλαθλοι που τον λάτρευαν, το έβλεπε εκείνος και μέσα του ήξερε ότι αυτό ήταν το τέλος μιας μεγάλης παγκόσμιας καριέρας. Ας είναι. Οπως και να το κάνεις, ήταν ένα ωραίο όνειρο.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/image5745.jpeg
Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έτρεχε στα ίσια με τα ιερά τέρατα του παγκόσμιου στίβου
Η Οδοντιατρική και ο έρωτας Στο μεταξύ ο Παπαγεωργόπουλος ήταν φοιτητής στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Γιος ενός αυστηρού συνταγματάρχη που του είχε μάθει την πειθαρχία και το μέτρο, ήξερε πως όποιο κι αν ήταν το παρόν του στον αθλητισμό έπρεπε να εξασφαλίσει το μέλλον του. Μπήκε με εξετάσεις -δεν υπήρχαν τότε προνόμια για τους πρωταθλητές-, και βγήκε με ένα πτυχίο και έναν αρραβώνα. Με την Ελένη Σωτηριάδου, συμφοιτήτριά του, από ποντιακή οικογένεια της Θεσσαλονίκης, «ένα καλό και όμορφο κορίτσι και πολύ καλή φοιτήτρια», λένε άνθρωποι που τους θυμούνται από τη σχολή. Με την Ελένη έκαναν στην αρχή παρέα σαν φίλοι, για να αποφασίσουν λίγο πριν την αποφοίτησή τους ότι είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον. Δεν έκαναν λάθος.
Αγαπημένοι και δεμένοι μέχρι και σήμερα, απέδειξαν ότι η σχέση τους δεν ήταν ένας φοιτητικός έρωτας. Αυτές τις μέρες, κατά τη διάρκεια της δίκης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και των δύο υπαλλήλων του δήμου με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, η Ελένη Παπαγεωργοπούλου είναι πάντα στην πρώτη σειρά των καθισμάτων της δικαστικής αίθουσας, πίσω ακριβώς από τους δικηγόρους του συζύγου της. «Δεν έχει λείψει λεπτό. Παρακολουθεί τα πάντα και στα διαλείμματα μιλάνε πιάνοντας ο ένας το χέρι του άλλου», περιγράφει δημοσιογράφος που παρακολουθεί τη δίκη. Μάλιστα, όταν είχαν ξεκινήσει οι πρώτες αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα στον δήμο και ο Παπαγεωργόπουλος χάλασε τις σχέσεις του με τον μέχρι τότε πολύ στενό του συνεργάτη και συγκατηγορούμενό του σήμερα Μιχάλη Λεμούσια, έδωσε στη γυναίκα του τη θέση της γενικής γραμματέως του δήμου. Της είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/image5746.jpeg
Η ομάδα του Αετού στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης
 
Αμέσως μετά τον γάμο τους άνοιξαν μαζί ιατρείο, νοίκιασαν σπίτι στο μεγαλοαστικό Πανόραμα, εκείνος πέταξε τις φόρμες και τα παπούτσια με τις τάπες (οι εταιρείες αθλητικών ειδών της εποχής έδιναν μάχη για να φορέσει τα προϊόντα τους και μάλιστα εκείνος φρόντιζε να εφοδιάζει όλη την ομάδα) και τα αντικατέστησε με καλοραμμένα κοστούμια. Εκείνη, από την άλλη, ασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία και την κοσμική ζωή της Θεσσαλονίκης. Τα βράδια μαζεύονταν σε κοντινά σπίτια με φίλους και τα πρωινά δούλευαν στο ιατρείο τους. Η αστική τάξη της Θεσσαλονίκης είχε υποδεχτεί με ενθουσιασμό τα καινούρια μέλη της. Αλλωστε αυτή η τάξη ήταν που θα στήριζε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στη νέα του ιδιότητα ως πολιτικού από το 1978, που ζήτησε για πρώτη φορά την ψήφο των συμπολιτών του ως δημοτικός σύμβουλος, μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του 2006 για την τρίτη και τελευταία τετραετία του ως δήμαρχος. Κάτι λιγότερο από 30 χρόνια.
Ο «ατσαλάκωτος»  Τόσα χρειάστηκαν για να αλλάξει το παρατσούκλι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Από το «φτερωτός γιατρός» που τον συνόδευε στην αρχή της καριέρας του και έκανε τις κυρίες της Θεσσαλονίκης να καρδιοχτυπούν και να κοκκινίζουν κάθε φορά που τους έλεγε εγκάρδια «τι μου κάνετε;» (ήταν ο τυπικός χαιρετισμός του), ο Παπαγεωργόπουλος έφτασε να αποκαλείται ειρωνικά «Λουδοβίκος» και «ατσαλάκωτος».
«Αν γκουγκλάρεις τη λέξη “ατσαλάκωτος”, θα σου βγάλει το όνομα του Παπαγεωργόπουλου. Νομίζεις ότι και τσουνάμι να γίνει και η πόλη να πέσει στο κεφάλι του, το σακάκι του θα είναι πάντα ίσιο και το μαλλί του καλογυαλισμένο.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/image5747.jpeg
Με τη σύζυγό του Ελένη Σωτηριάδου είναι μαζί από τα χρόνια της Οδοντιατρικής
Σαν να έχει καταπιεί μπαστούνι είναι», λέει παλιός δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης. «Νόμιζε ότι το να είσαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν τόσο μεγάλο αξίωμα που έπρεπε να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Καταρχάς μιλούσε για τον εαυτό του λέγοντας “ο δήμαρχος”, δεν έλεγε “εγώ”. Και πίστευε ότι έπρεπε να είναι πριγκιπική η συμπεριφορά του λες και ήταν κανένας ηγεμόνας», συμπληρώνει ένας άλλος. «Πήγαινε παντού με τον οδηγό του και καθόταν πάντα στο πίσω κάθισμα. Δεν είχε οδηγήσει ποτέ. Μου φαίνεται και ποδήλατο να είχε θα έβαζε άλλον να κάνει πετάλι», λέει τρίτος.
Λέγεται ότι πριν φτάσει από το σπίτι του στο Πανόραμα μέχρι το γραφείο του στο δημαρχείο έκανε πάντα μια στάση στο αγαπημένο του μπαρμπέρικο για να του φτιάξουν τα μαλλιά και ότι όταν δεν προλάβανε πήγαινε ο μπαρμπέρης στο δημαρχείο για ένα γρήγορο grooming σε μαλλιά και γένια, ενώ σε πολλές εκδηλώσεις έστελνε υπάλληλο του δήμου να του κρατάει τη θέση και θεωρούσε ότι ανήκε σε μια ανώτερη τάξη. «Πώς ήταν ο Ψωμιάδης το παιδί του λαού που πήγαινε παντού με το μηχανάκι; Ε, ο Παπαγεωργόπουλος ήταν το ακριβώς αντίθετο. Δεν νομίζω ότι περπάτησε ποτέ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Λες και φοβόταν μη λερώσει τα παπούτσια του», σημειώνει παράγοντας του αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη.
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/image5748.jpeg
Με τη Φέι Ντάναγουεϊ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Λένε επίσης ότι η δημοτική τηλεόραση TV 100 λειτουργούσε και ως το προσωπικό του τηλεοπτικό συνεργείο, καταγράφοντας όλες τις δραστηριότητές του και όλες τις λαμπερές κοσμικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο δήμος επί των ημερών του. Τα αθλητικά βραβεία που δίνονταν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, για παράδειγμα, ήταν περίπου τα Οσκαρ της Θεσσαλονίκης. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φορέσουν οι κοσμικές Θεσσαλονικιές μακριά φορέματα από τις διάσημες μοδίστρες της πόλης, να κατέβουν τα τζιπ από το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο και φυσικά να φωτογραφηθεί ο λαμπερός πρώτος πολίτης της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο και η περίφημη «Γιορτή των Αγγέλων», το άναμμα δηλαδή του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πλατείας Αριστοτέλους. Επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου τα Χριστούγεννα στην πλατεία δεν είχαν να ζηλέψουν σε τίποτα την Πρωτοχρονιά στην Times Square της Νέας Υόρκης.
 
Καλεσμένοι του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ήταν ο Σάκης Ρουβάς, που πέταξε πάνω από το κοινό δεμένος από ένα σκοινί, η Δέσποινα Βανδή, που τραγούδησε φορώντας το διάσημο κόκκινο φουστάνι της, ενώ τους παγωμένους Θεσσαλονικείς διασκέδασε και η Λετονή νικήτρια της Eurovision το 2002, μετάκληση για την οποία ο δήμαρχος κατηγορήθηκε ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση. «Ζούσε για τη γιορτή των Χριστουγέννων. Εκεί τα έδινε όλα. Το έδειχναν και τα μεγάλα κανάλια και όχι μόνο η TV 100, και εκείνος φαινόταν ο σούπερ αγαπητός και πετυχημένος δήμαρχος», σχολιάζει δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε δώσει οδηγίες ωστε τα δελτία ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης να ξεκινούν πάντα με μια είδηση που αφορούσε «τον δήμαρχο και το έργο» του, ενώ κάθε  Παρασκευή προβαλλόταν μια ειδική εκπομπή όπου υποτίθεται ότι απαντούσε ζωντανά σε ερωτήματα των δημοτών. «Του έλεγαν τις ερωτήσεις από πριν, τρέχανε οι υπηρεσίες να τον ενημερώσουν και έβγαινε εκείνος στην εκπομπή τάχα ότι ήξερε το θέμα και θα το έλυνε προσωπικά. Και μιλάμε για θέματα όπως μια λακκούβα σε ένα στενό», συμπληρώνει. Κάτι τέτοια, όπως η απόφασή του να στείλει με καράβι τη δημαρχιακή λιμουζίνα και τον οδηγό του στη Ρόδο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ώστε να έχει όλα του τα κομφόρ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, το τζάκι που κοσμούσε το 300 τ.μ. γραφείο του στο καινούριο δημαρχιακό μέγαρο, η ψυχρή του στάση απέναντι στους ψηφοφόρους του, το σνομπ ύφος του, ακόμη και η εμμονή του στην υγιεινή ζωή (σήμερα στα 66 του έχει τα ίδια κιλά που είχε στα 25 του) ήταν που του έδωσαν τους ειρωνικούς χαρακτηρισμούς «πρίγκιπας» και «άρχοντας».
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/image5749.jpeg
Με τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, τον Μάιο του 1998. Δίπλα του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με τον οποίο οι σχέσεις του ήταν ψυχρές
http://www.trelokouneli.gr/wp-content/uploads/2013/02/image5750.jpeg
Προεκλογική συγκέντρωση. Θεωρείται καλός ομιλητής και πειστικός στον λόγο του

Το… παλάτι του Γκαγκάτση

Βασίλης Γκαγκάτσης
Γράφει ο INSIDER
Το τελευταίο διάστηµα, και στο περιθώριο της κρίσης που πλήττει βάναυσα την Ελλάδα, µια εκπληκτική υπόθεση εξελίσσεται στο διεθνές real estate, µε την αµέριστη συνδροµή του ∆ιαδικτύου. Ο τίτλος: «Πώς να πουλήσετε µια εξοχική βίλα αξίας… 50.000 ευρώ έναντι 1.500.000 ευρώ». Ο λόγος για την… Protasis, που τάραξε τα νερά στο παγκόσµιο real estate.
Το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ είναι αυτό που, σε ανύποπτο χρόνο, τόνιζε, κάτω από την πίεση µερικών ΜΜΕ, εις επήκοον πολλών, ο ευτυχής, πλην «αγανακτισµένος» από τους κακούς διαβολείς, ιδιοκτήτης της βίλας, κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, ότι κόστισε η κατασκευή.
Αυτό το «κωλόσπιτο», κατά την προσφιλή ρήση του µακαρίτη του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, αναδεικνύεται σε µέκκα των απανταχού επενδυτών, απελευθερωµένο µάλιστα από έπιπλα, τα οποία κακές γλώσσες λένε ότι µεταφέρθηκαν από την Εύβοια στο Μαρκόπουλο, όπου οικοδοµήθηκε νέα κατοικία. Οι ίδιες κακές γλώσσες επαναλαµβάνουν ότι δύο-τρία (µεταξύ των οποίων και ένα γραφείο) «µεταφέρθηκαν» από τα γραφεία της ΕΠΟ στη βίλα. Το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα να αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο της οµοσπονδίας είναι λεπτοµέρεια…
Τα δεδοµένα έχουν ως εξής: γενικός γραµµατέας επί τέσσερα χρόνια και πρόεδρος για άλλα τέσσερα στην ΕΠΟ, ο κ. Γκαγκάτσης αγοράζει οικόπεδο στα «κακοτράχαλα βουνά» της Εύβοιας. «Μετά από τόσα χρόνια στη µάχιµη δικηγορία», όπως δηλώνει σε κάθε του συνέντευξη, από το 2003 έως το 2008, «αξιώθηκα να φτιάξω ένα σπιτάκι»! Κτίζει βίλα µε τα στοιχεία που η ανακοίνωση πώλησης καταγράφει µε γλαφυρότητα, την επιπλώνει µε όλα τα κοµφόρ έναντι πενήντα χιλιάδων ευρώ, άντε εκατό το πολύ, την πλαισιώνει µε πισίνα, η κατασκευή της οποίας πληρώθηκε το 2004 σχεδόν ντούκου, και οκτώ χρόνια µετά, εν µέσω πρωτοφανούς οικονοµικής κρίσης, µε τις τιµές στα ακίνητα να έχουν κατρακυλήσει, ανακοινώνει, µέσω µεσιτικού γραφείου, ότι την πουλάει ένα εκατοµµύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.
Ποια γεγονότα εξελίχθηκαν εντός ή γύρω από την οµοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια που ο κ. Γκαγκάτσης προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του;
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια, στη θητεία του ως γενικού γραµµατέα, πολλοί θυµούνται την προσοχή του στις τηλεοπτικές συµβάσεις, αλλά και την προσωπική του επίβλεψη ακόµα και για… ταπεινά έργα. Η εξυπνάδα του, όµως, τον αντάµειψε όταν απέκτησε την ιδιότητα του προέδρου. Μιλάµε για την περίοδο προετοιµασίας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004, οπότε τα έργα, κάθε είδους και κόστους, απογειώθηκαν.
Η απογείωση αυτή έφερε κατασκευαστική άνθηση, η ταχύτητα ήταν το πρώτο ζητούµενο, συνεργάτες ειδικοί στις µελέτες υπήρχαν και όλα κύλησαν όπως έπρεπε. Ο Αγιος Κοσµάς, η Φλώρινα και η Ξάνθη ένιωσαν τη στοργή της οµάδας του προέδρου, επειδή ο ίδιος µπορούσε να «διευκολύνει» την κυβέρνηση στις επιδιώξεις της. Κάποιοι κακεντρεχείς επεσήµαναν τότε ότι το γκαζόν της βίλας µοιάζει αρκετά µε τους χλοοτάπητες που µπήκαν σε πολλά γηπεδάκια ενώσεων -λες κι ο κατασκευαστής ήταν ο ίδιος, πράγµα µάλλον απίθανο. Εκείνο τον καιρό, φυσικά, εκτοξεύθηκαν και οι τιµές των τηλεοπτικών δικαιωµάτων της Εθνικής Οµάδας.  Την ίδια περίοδο, άνοιξε και ένα «µικρό θέµα» µε εισιτήρια της τελικής φάσης µιας διοργάνωσης, που «χάθηκαν» µε µαγικό σχεδόν τρόπο και βρέθηκαν από την Ιβηρική Χερσόνησο σε νησιωτικό κράτος της Μεσογείου, να κυκλοφορούν προς πώληση σε τιµή που δεν έγινε ποτέ γνωστή. Οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των αγώνων στην Ιβηρική, δεν κατέληξαν πουθενά. Κάτι δίκες εξελίχθηκαν αργότερα µε τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα, που δεν «κατάλαβαν» τη µαγεία της απώλειας των εισιτηρίων και ήθελαν ντε και καλά να διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη.
Σε σχεδόν όλες τις δίκες η οµοσπονδία έχασε και πλήρωσε ή προχώρησε σε συµβιβασµό, αλλά ποιος ασχολείται τώρα µε… κωλόχαρτα!
Οι µέρες και τα έργα ενός αµφιλεγόµενου
Οι πολλαπλές δραστηριότητες ενίοτε οδηγούν και σε λάθη. «Τηλεοπτικά δικαιώµατα Κυπέλλου της περιόδου 2004-2007» λέγεται το σίριαλ που έχει και ολίγη από Παπανδρέου, βρέθηκε υπό δικαστική διερεύνηση, αλλά τα αποτελέσµατα ήταν µάλλον πενιχρά. Παρά την κλήση και το πέρασµα από τον ανακριτή ενός ατζέντη που είχε πάρει τη δουλειά, ακόµα παραµένουµε στο σκοτάδι.
Λέγεται, χωρίς βεβαίως να υιοθετείται, ότι νεόκοποι φίλοι του προέδρου, που… ξέρουν από τηλεοπτικές συχνότητες και έχουν στη δούλεψή τους δηµοσιογράφους µε καλές προσβάσεις, µπλόκαραν την υπόθεση, λόγω «εκλογών».
Τελευταία εξέλιξη της περιόδου Γκαγκάτση κάποιο «Σύστηµα Κάρτας Υγείας», µια σύµβαση που υπογράφτηκε τον Σεπτέµβριο του 2005. Ευγενής η ιδέα, φιλόδοξη η πρόταση, καταπληκτικό το σχέδιο, αλλά µια µικρή λεπτοµέρεια δεν προσέχθηκε όσο έπρεπε. Το νοµοθετικό πλαίσιο που ίσχυε την περίοδο εκείνη απαγόρευε ρητά «την αντιποίηση από ιδιώτη του ιατρικού επαγγέλµατος», άρα αυτή η Κάρτα ήταν αδύνατο να εφαρµοστεί χωρίς να κινδυνεύει κόσµος να πάει φυλακή. Επειδή ωστόσο ο πρόεδρος Γκαγκάτσης διακατεχόταν από… αισιοδοξία, την ίδια εποχή, και παρά την έλλειψη της σχετικής νοµοθεσίας, δόθηκε και πακτωλός χρηµάτων ώστε να λειτουργήσουν στις ενώσεις τοπικά ιατρεία, µε µηχανήµατα, αλλά χωρίς γιατρούς!
Στον «καισαρισµό» του προέδρου απέδωσαν πολλοί τότε την επιµονή του να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που ελάχιστοι ήθελαν, κανείς δεν το οµολογούσε, επειδή καταλάβαινε ότι θα συγκεντρώσει την µήνιν του προέδρου, και όλοι το κοιτούσαν µε µισό µάτι.
Πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε αυτή η ιστορία το επιβεβαίωσαν οι οικονοµικοί εισαγγελείς Πεπόνης και Μουζακίτης, το Σ∆ΟΕ και οι ανακοινώσεις των τελευταίων ηµερών.
Τι άλλο ερµηνεύουν όλα τα παραπάνω; Την τεράστια επιθυµία να επανέλθει ο πρόεδρος στις πρόσφατες εκλογές στον προεδρικό θώκο, επειδή «πώς αλλιώς θα ζήσει;».
Μια επιθυµία που δηµιούργησε το χειρότερο κλίµα που υπήρξε ποτέ σε εκλογές της οµοσπονδίας, µε επιθέσεις προσωπικές και οικογενειακές, µε απειλές και οσµή µπράβων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών. Είχε προηγηθεί µια περιοδεία του προέδρου σε σχεδόν όλα τα πολιτικά κόµµατα, από τα οποία ζητήθηκε βοήθεια, αλλά εισπράχθηκε το απόλυτο µηδέν και σε κάποιες περιπτώσεις µε βαριές εκφράσεις για την πιθανότητα να συνδυαστεί το όνοµα του αρχηγού του πολιτικού κόµµατος µε τον πρόεδρο. Ακόµη και µετά το συντριπτικό αποτέλεσµα των εκλογών, εκείνος ταξιδεύει και «απειλεί» τοπικές ενώσεις µε σύντοµη πτώση, που θα οδηγήσει στη θεαµατική επάνοδό του. Το τι έχει «εισπράξει» είναι γνωστό…
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ∆ΙΑΦΟΡΑ
Ανεξάρτητα από τις… κακόβουλες διαδόσεις, η βίλα του κ. Βασίλη Γκαγκάτση είναι υπαρκτή, η ανακοίνωση της πώλησης δηµοσιοποιηµένη και το ποσό ικανό να καλύψει τους κόπους µιας ζωής. Εκκρεµούν, βεβαίως, κάποιες λεπτοµέρειες, που συνδέουν άµεσα το κόστος πώλησης της βίλας, το (σχετικό µε το ύψος του προσδοκώµενου κέρδους) κόστος κατασκευής και τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου τις κρίσιµες περιόδους.
Αυτός ο συνδυασµός µπορεί και να δικαιώσει τον πρόεδρο για τη φανταστική επιλογή του να επενδύσει στα «κακοτράχαλα βουνά».
Να προχωρήσει, λοιπόν, κάποιος στον έλεγχο αυτό, για να σταµατήσουν οι κακές γλώσσες να λένε διάφορα και να αποδοθεί ένας έντιµος φορολογούµενος πολίτης, τα δηλωµένα εισοδήµατα του οποίου αντιστοιχούν (;) στις επενδύσεις του, καθαρός στην κοινωνία.
Αυτή την ευκαιρία της Πολιτείας υπάρχει κανείς που δεν επιθυµεί να τη δει να εξελίσσεται σύµφωνα µε τη νοµοθεσία; Τέλος, καλό είναι κάποιοι παλιόφιλοι του προέδρου να µη στεναχωριούνται για τις δικαστικές περιπέτειές του. Ανθρωποι όπως ο κ. Κουκοδήµος π.χ. (υποστηρικτής και θαυµαστής των καινοτόµων ιδεών για την αξιοποίηση του Αγίου Κοσµά…) ή ο κ. Καράογλου (που δήλωνε ότι o αθλητισµός έχει ανάγκη από τέτοιους ανθρώπους…) ή ακόµα και ο κ. ∆ιονύσης Ψωµιάδης (που έχει να λέει για την ευφυΐα του τωρινού φίλου του, µολονότι ο ίδιος δεν κατάφερε να του µάθει πέντε λέξεις στα αγγλικά τον καιρό που του έκανε φροντιστήριο…) δεν έχουν φιλοξενηθεί στη βίλα. Μπορούν ωστόσο να θαυµάσουν τις σχετικές φωτογραφίες, αφού ένα τέτοιο ακίνητο είναι απίθανο να το αποκτήσουν και δύσκολο και να το φανταστούν οι φανατικοί τους υποστηρικτές.
Πηγή : εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ


Ονόματα που καίνε στη λίστα Νικολούδη

Oνόματα υπεράνω υποψίας περιλαμβάνονται στη γνωστή πλέον και ως «λίστα Νικολούδη» και αφορά τις 335 περιπτώσεις που ο έλεγχος του «Πόθεν Εσχες» έδειξε «μαύρο χρήμα» και φοροδιαφυγή.
Ονόματα που καίνε στη λίστα Νικολούδη
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και τα οποία ήδη ο επικεφαλής της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης έχει προωθήσει ήδη τον σχετικό κατάλογο στις αρμόδιες Αρχές.
Ο κατάλογος τον οποίο αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής» αποτυπώνει τον «Χάρτη» της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνονται ως υπόλογοι 335 πρόσωπα, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, δημοτικές αρχές, εισηγητές επενδυτικών σχεδίων, επιβλέποντες μηχανικοί, μέλη Αρχών και Επιτροπών, περιφερειάρχες, Ιατροί διευθυντές ΕΣΥ, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ κ.ά.
Τα «Πόθεν Εσχες» των συγκεκριμένων πολιτών παρουσιάζουν μεγάλα «κενά» που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των αρμόδιων αρχών, που τα εντόπισαν ύστερα από έλεγχο των 30.000 συνολικά δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα που καίνε και πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας:
  • Δημοσιογράφος, συνεργάτης του πρακτορείου «Ρόιτερ», που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη… διαφάνεια.
  • Επικεφαλής ασφαλιστικού οργανισμού.
  • Δημοσιογράφος της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης, με έντονα «αριστερό» προφίλ.
  • Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την «αντιμνημονιακή σημαία».
  • Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι.
  • Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού.
  • Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρώην πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας.
  • Προβεβλημένος εφοπλιστής που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα.
Οπως ανέφερε στην Εκθεση Πεπραγμένων της Γ΄ Μονάδας (έτος 2012), «βασική επιδίωξη των στοχευμένων ελέγχων ήταν κατά πρώτο να ελεγχθούν πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη παράνομη δραστηριότητά τους ή πρόσωπα τα οποία είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής η τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και τέλος πρόσωπα τα οποία είχαν προκαλέσει με τον τρόπο ζωής ή τη συναλλακτική τους δραστηριότητα και τέλος πρόσωπα τα οποία είχαν απασχολήσει την Α΄Μοναδα της Αρχής, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί εγκληματική δραστηριότητά τους.
Κατά δεύτερο λόγο οι έλεγχοι περιέλαβαν όλες τις κατηγορίες υπόχρεων, κυρίως κατηγορίες που δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ κατά το παρελθόν, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα σε όλους ότι μελλοντικά ουδείς θα παραμείνει ανεξέλεγκτος.
Για τα ευρήματα που περιλαμβάνονται στην Εκθεση θα πρέπει τώρα να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι περιλαμβάνονται στη «λίστα Νικολούδη» θα κληθούν να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την περιουσιακή κατάστασή τους, θα ελεγχθούν οι μισθολογικές καταστάσεις τους, οι καταθέσεις τους σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, εμβάσματα, κινητή και ακίνητη περιουσία, μετοχές ή ομόλογα, καθώς και η οικονομική κατάσταση συγγενικών προσώπων τους.
ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ «ΥΠΕΡΤΥΧΕΡΟΥΣ»
Επιχειρηματίες της Πάτρας που έδειχναν ιδιαίτερα «υπερτυχεροί» στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών της Εφορίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι επιχειρούσαν μέσω των δελτίων να δικαιολογήσουν «μαύρο χρήμα» ή να καλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ένας από αυτούς εμφανίζεται μέσα σε έναν χρόνο να έχει κερδίσει 300 δελτία. Τα ποσά που έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ξεκινούν από 50.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και το 1,5 εκατ. ευρώ.
Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
Στα… αζήτητα 497 υποθέσεις φοροδιαφυγής
Ο Π. Νικολούδης εξαπέλυσε χθες από τη Βουλή μύδρους κατά των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής τους οποίους χαρακτήρισε διάτρητους και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτους, αποκαλύπτοντας ότι 497 υποθέσεις «δεμένης» φοροδιαφυγής που διαπίστωσε η Αρχή βρίσκονται στα «αζήτητα» του ΣΔΟΕ. Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Νικολούδης, αφού παρουσίασε την έκθεση της Αρχής με τα 335 ονόματα, αναφερόμενος στον έλεγχο των 497 υποθέσεων είπε με έμφαση ότι «τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, εγώ θα τις κοιτούσα άμεσα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αφού πρόκειται για χρήματα που είναι… έτοιμα να τα βρεις και να τα πάρεις». «Εμείς τους δίνουμε κουταλιά έτοιμη και δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν» τόνισε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα μία υπόθεση που έστειλε προς έλεγχο σε μία ΔΟΥ όπου ο φορολογούμενος δήλωνε εισόδημα 7.500 ευρώ και είχε καταθέσεις 350.000 ευρώ. «Με ρωτούσαν τι να κάνουμε; Επεσα από τα σύννεφα…» δήλωσε με έκπληξη.
Ενα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τις ΔΟΥ, όπως είπε, είναι ότι οι αναφορές για τις μεγάλες επιχειρήσεις μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόταση πάντως της Αρχής είναι τα ποσά που δεσμεύονται να μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, χαρακτηριστικό του «φαύλου κύκλου» που επικρατεί είναι ότι το ΣΔΟΕ που έχει τον μηχανισμό δεν μπορεί εκ του νόμου να βεβαιώσει τους φόρους, ενώ οι ΔΟΥ που μπορούν να το κάνουν δεν έχουν τον μηχανισμό ή δεν θέλουν να προχωρήσουν. «Ο ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει» σημείωσε διότι, όπως εξήγησε, «το φορολογικό σύστημα της χώρας δεν είναι ούτε σταθερό ούτε δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό, ούτε απλό». Παραδέχθηκε δε ότι η Αρχή δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αφού όπως είπε «δεν είμαστε σούπερμαν».
Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το ύψος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας φτάνει στο 5% του ΑΕΠ (περίπου 11 δισ. ευρώ), οι βεβαιωμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το 2012 αντιστοιχούν μόλις σε 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δεσμεύτηκαν τα 97,9 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται, για… ψίχουλα μπροστά στον τεράστιο όγκο της φοροδιαφυγής» παρατήρησε.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Νικολούδη λίγο πριν από το πέρας της ενημέρωσης ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2012, σε σύσκεψη που κλήθηκε -εκτός υπουργείου- με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τη συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων καταθετών, του δόθηκε χέρι με χέρι από ένα στέλεχος του υπουργείου CD, η λεγόμενη λίστα Λίχτενσταϊν που περιείχε 17 ονόματα καταθετών.
Πηγή Έθνος

Πέθανε ο Μεσσήνιος δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με βαθιά οδύνη ανακοινώνει ότι ο παλαίμαχος δημοσιογράφος της Εθνικής Αντίστασης, μέλος της ΕΣΗΕΑ και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44, καθώς και εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ επί πολλά χρόνια στη Διοίκηση του ΤΣΠΕΑΘ, Γιώργος Τσαπόγας , άφησε την τελευταία του πνοή χθες στο σπίτι του, σε ηλικία 90 ετών.

Μια σπάνια τιμητική διάκριση προτάσσουμε για τον Γιώργο Τσαπόγα πριν από τα στοιχεία της δημοσιογραφικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής του δράσης:
«11/5/1992. Σύμφωνα με βεβαιωτικά στοιχεία με τις ειδικές σφραγίδες του κοσμοδρομίου του Μπαϊνακούρ, ο Ρώσος Αστροναύτης 1 ης κατηγορίας Γενάντι Στρεκάλωφ κατά την πτήση του με το διαστημικό σταθμό «ΜΥΡ» (Ειρήνη), έκανε ειδική αναφορά στο πρόσωπο του συναδέλφου δημοσιογράφου Γιώργου Τσαπόγα, σε ένδειξη τιμής προς την Ελληνική Εθνική Αντίσταση και το Κίνημα Ειρήνης, των οποίων ο συνάδελφος είναι στέλεχος».
Ο Γιώργος Τσαπόγας γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Χατζή Μεσσηνίας.
Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Γιώργος Τσαπόγας στην επαγγελματική του σταδιοδρομία εργάστηκε στις εφημερίδες «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ», στο περιοδικό «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», ως οικονομικός συντάκτης.
Επί σειρά ετών ήταν ο αρχισυντάκτης και αρθρογράφος του περιοδικού «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και συνέβαλε αποτελεσματικά με τις δημοσιογραφικές του έρευνες και τις αναλύσεις του σε αποκαλύψεις για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, που συνδέονται με τον ορυκτό πλούτο και τα πετρέλαια του Αιγαίου.
Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος τύπου της ΔΕΗ, του ΟΠΕ και του ΕΒΕΑ, καθώς και των εντύπων «ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ», «ΔΕΛΤΙΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» και στη «ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ». Είχε συγγράψει οικονομικές μελέτες, άρθρα, αναλύσεις και ιδιαίτερες μελέτες για τη βιομηχανία, τον τουρισμό και το εξωτερικό εμπόριο.
Στην κοινωνική και συνδικαλιστική του δραστηριότητα υπήρξε μέλος της Γραμματείας Επιτροπής Ειρήνης, μέλος της Γραμματείας «Έκκληση της Ακρόπολης», μέλος της Γραμματείας «Δεκαετία Πολιτιστικής Ανάπτυξης» της ΟΥΝΕΣΚΟ. Διακρίσεις: Είχε τιμηθεί με ειδική διάκριση από την έδρα του ΟΗΕ για την προβολή των αρχών και των αποφάσεών του και έλαβε το μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης και το Δίπλωμα Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.
Στη συγγραφική του δραστηριότητα εξέδωσε τα κάτωθι βιβλία: «Μακρονησιού Παραλειπόμενα», «Το πρώτο ηλεκτρονικό λαμπιόνι άναψε το 1888», «Έπεα πτερόεντα», «Από τον Λίβανο στη Βάρκιζα και την Υποταγή», «Νίκου Ζαχαριάδη, ο Αληθινός Παλαμάς», «Ελλήνων Φιλοσόφων Γνωμικά».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται το μονάκριβο γιο του και συνάδελφο Κώστα Τσαπόγα και τη σύζυγό του Ίρκα και αποχαιρετά τον μεγάλο αγωνιστή της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας, που σε όλη του τη ζωή διακρίθηκε για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τον τόπο με ευθύνη, αρετή, ήθος και αγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με την επιθυμία του, δεν θα υπάρξει εξόδιος ακολουθία, αλλά θα αποτεφρωθεί.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ σε ...κελί για 2.3 εκατ.Έλληνες υπόσχεται ο Θεοχάρης !

Ξεπερνούν τα 55 δις ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών φορολογουμένων προς το Δημόσιο.
Σε 2,3 εκατ. υπολογίζονται οι φορολογούμενοι που έχουν οφειλή έως3.000 ευρώ, ενώ 107.270φορολογούμενοι έχουν χρέος που ξεπερνά τις 3000 ευρώ! 
Εσύ... σε ποια από τις παρακάτω κατηγορίες ανήκεις;;;;
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
2.300.000 φορολογούμενοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, με συνολικές οφειλές 1,1 δισ. ευρώ.
100.000 φορολογούμενοι χρωστούν από 3.000 έως 300.000 ευρώ, με συνολικές οφειλές 3 δισ. ευρώ.
5.770 φορολογούμενοι έχουν χρέη από 300.000 έως 1.000.000 ευρώ.
1.500 φορολογούμενοι έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ και συνολικές οφειλές35 δισ. ευρώ.
Οι ποινές περιγράφονται στο άρθρο 3 του νόμου 3943/2011, σύμφωνα με το οποίο , όποιος δεν καταβάλλει χρέη προς το Δημόσιο βεβαιωμένα σε εφορίες και τελωνεία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:
Έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων υπερβαίνει, το ποσό των 5.000 ευρώ.
Τουλάχιστον έξι μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ.
Τουλάχιστον ενός έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.
Τουλάχιστον τριών ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Εντολή σύλληψης, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, δίνεται στις περιπτώσεις όπου το χρέος ξεπερνά τις 150.000 ευρώ από κάθε είδους φόρο ή τις 75.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για ΦΠΑ ή για άλλον παρακρατούμενο φόρο.
Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.
Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.
Μετά από όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη μια νέα δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, πως ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστά στην εφορία... το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι μεταφορικά πολύ καυτό! Το μόνο καθησυχαστικό στην υπόθεση "Διακοπές στο κελί" είναι ότι ο στόχος του υπουργείου οικονομικών δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές αλλά τα κρατικά ταμεία!!star.gr

Οι Έλληνες κήρυξαν… στάση πληρωμών για τα δάνεια

Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά που έχουν δάνειο (84%) εμφανίζουν δυσκολία και αδυναμία στην αποπληρωμή του!
Τα στοιχεία από την έρευνα της Public Issue για το 2012 είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά, καθώς καταδεικνύουν ότι τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν λάβει κάποιο δάνειο από τράπεζα, ενώ η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά.
Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια είναι στεγαστικά σε ποσοστό (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά (10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά(78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής.
Σε σχέση με το παρελθόν, το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο: ήταν 60% το 2009 και 65% το 2008. Η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων ανέρχεται στο 86% στα στεγαστικά, σε 86% στα καταναλωτικά, στο 79% στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, στο 90% στα επαγγελματικά και στο 82% στα επισκευαστικά.
Το 29% των νοικοκυριών έχουν πραγματοποιήσει διακανονισμό των οφειλών τους τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο το 2% από τα νοικοκυριά δεν είχε αποτέλεσμα όταν επεδίωξε κάποια ευνοϊκή ρύθμιση.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ποσοστό των νοικοκυριών με δάνειο έχει μειωθεί κατά 8%: από 49% το 2008, και 43% το 2009, σε 41% το 2012.

Στη φυλακή οδηγούνται Β. Παπαγεωργόπουλος, Μ. Λεμούσιας και Π. Σαξώνης

Στη φυλακή οδηγούνται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια - και ισόβια με επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη ο τελευταίος - από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον κεντρικό Δήμο.
Για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, στους οποίους επιβλήθηκε κάθειρξη 15 και 10 ετών αντίστοιχα, το Δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής.
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: "Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις".
Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: "Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί".