Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΛΕΦΤΑΔΩΝ

Οι "ωραίοι" έχουν χρέη> Λίστα με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που χρωστούν στο Δημόσιο




Λίστα με 60 γνωστές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, σε κάποια από τα οποία το Δημόσιο ήδη έχει δεσμεύσει ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, ενώ σε άλλα έχουν δεσμευτεί και κατασχεθεί τραπεζικοί λογαριασμοί, και που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 200 εκατ. ευρώ αποκάλυψε χθες το «ΘΕΜΑ». Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εταιρείες όπως η Χ.Κ. Τεγόπουλος, η Alpha Keramica, η Avelon, η Euromedica, η Ψηλορείτης Logistics, αλλά και επιχειρηματίες όπως η κυρία Κωνσταντίνα Καψή των ξενοδοχείων «Καψή», ο κ. Μπάμπης Βωβός, ο κ. Γιάννης Ραυτόπουλος της Express Service και o κ. Βασίλης Δεσποτόπουλος της ΕΛΠΑ. Επίσης περιλαμβάνεται και μια πολυεθνική, η γνωστή γαλακτοβιομηχανία Friesland.






Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο 2012 οι ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ προχώρησαν σε κατασχέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τόνισε για άλλη μια φορά ότι «οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί και αυτό έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται». Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών, καθώς και καταθέσεων) μέσα στο 2012 ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. προήλθε από τις εφορίες και τα 100 εκατ. από το ΣΔΟΕ και την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση, αν το κράτος τελικά προχωρήσει σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις-πλειστηριασμούς, τις προσόδους λαμβάνουν κατά προτεραιότητα το ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο, και ακολουθούν, εάν υπάρχει υπόλοιπο, οι τράπεζες και οι ιδιώτες πιστωτές.

Πιο αναλυτικά έχουν ζητηθεί:
- Δέσμευση καταθέσεων από τις τράπεζες, μέσα στο 2012, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση ύψους 350 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλύτεροι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φτάνει τα 320 εκατ. ευρώ.
- Κατασχέσεις, για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο, των οποίων δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα, αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.), ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και τους δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ. Συνολικά, από το 1,4 δισ. ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και οι κατασχέσεις από τις ΔΟΥ, το 1,16 δισ. αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω. «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσουν», εξηγεί ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει πως «είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.



Εταιρείες με ακίνητα που έχουν δεσμευτεί
- Χ.Κ. Τεγόπουλος: Η εταιρεία που εκδίδει την «Ελευθεροτυπία» οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,7 εκατ. ευρώ και γι’ αυτόν τον λόγο τής δεσμεύτηκε ακίνητο εκτιμώμενης αξίας 17,5 εκατ. ευρώ.
- Alpha Keramica: Η κεραμοποιία οφείλει στο Δημόσιο 576.000 ευρώ, με αποτέλεσμα αυτό να προβεί σε δέσμευση των κτιρίων της εταιρείας, αξίας 8 εκατ. ευρώ. Ιδρύθηκε το 1950 από την οικογένεια Θ. Σαπουνά, δημιουργώντας το πρώτο εργοστάσιο στην Ελασσόνα, με την επωνυμία «Τα 8 αδέλφια», ενώ σήμερα η Alpha Keramica βρίσκεται στη Λάρισα. Το αντικείμενο εργασιών της συνίσταται στην παραγωγή-επεξεργασία δομικών κεραμικών προϊόντων, καθώς και στην εμπορία τους. Η εταιρεία διαθέτει μία μονάδα παραγωγής τούβλων, δυναμικότητας 600 τόνων ημερησίως, και δύο μονάδες παραγωγής κεραμιδιών, δυναμικότητας 110.000 τεμαχίων ημερησίως.
- Avelon: Η εταιρεία η οποία παράγει και εμπορεύεται συστήματα κουζίνας και ιματιοθηκών υψηλής ποιότητας οφείλει στο Δημόσιο 207.000 ευρώ και γι’ αυτόν τον λόγο δεσμεύτηκαν κτίριά της, αξίας 6,4 εκατ. ευρώ. Διοικείται από την κυρία Αικατερίνη Ξηνταβελώνη, η οποία μάλιστα είχε συλληφθεί πριν από λίγους μήνες για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Η Avelon ιδρύθηκε πριν από 35 περίπου χρόνια και πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον σύγχρονη βιομηχανική μονάδα στο είδος της στην Ελλάδα, με 10.000 τ.μ. στεγασμένους χώρους και ιδιόκτητο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο Αττικής. Βασιζόμενη στη βιομηχανική της υποδομή, παράγει προϊόντα με υψηλή ποιότητα σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος. Διαθέτει πάνω από 35 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
- Euromedica: Η εταιρεία που διαθέτει διαγνωστικά κέντρα συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου, φέρεται να χρωστάει 369.000 ευρώ. Το Δημόσιο τής έχει δεσμεύσει ένα ακίνητο στο Νέο Ηράκλειο, αξίας άνω των 4,8 εκατ. ευρώ.
- Ψηλορείτης Logistics: Η εταιρεία, η οποία φέρεται να οφείλει πάνω από 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβάλει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 99. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και ιστορική εταιρεία, η οποία διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους για κατεψυγμένα προϊόντα κοντά στη Λαμία. Το Δημόσιο της έχει δεσμεύσει ακίνητα ανάλογης αξίας. Το ποσό που οφείλει η εταιρεία του Ν. Ι. Θεοχαράκη είναι σχεδόν μηδαμινό για τα μεγέθη της. Ανέρχεται στα 151.000 ευρώ και το Δημόσιο δέσμευσε ακίνητο στον Ασπρόπυργο, αξίας άνω των 4.800.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εξηγούν όμως (πιστοποιείται και από την εταιρεία) ότι η οφειλή έχει εξοφληθεί ήδη από τα τέλη του 2012 και ως εκ τούτου το ακίνητο έχει αποδεσμευτεί.

Φυσικά πρόσωπα που  χρωστούν εκατομμύρια
Κωνσταντίνα Καψή:
Πρόκειται για την πρώην ιδιοκτήτρια των γνωστών ξενοδοχείων «Καψή», η οποία οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο 2,4 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον λόγο η Εφορία έχει δεσμεύσει ένα ακίνητό της στην Εκάλη ισόποσης αξίας. Η κυρία Καψή ενεπλάκη στη δίνη της οικονομικής θύελλας που έχει πλήξει τον ξενοδοχειακό κλάδο. Πρώην ιδιοκτήτρια της «Capsis», ήταν η πρώτη ξενοδοχειακή αλυσίδα που δημιουργήθηκε στην Eλλάδα από τους γονείς της Θάνο και Mαρίκα Kαψή το 1965. Πριν από λίγους μήνες η Eurobank προχώρησε σε έξωση της κυρίας Nτίας Kαψή από το ξενοδοχείο «Καψής» στη Ρόδο, αλλάζοντας μάλιστα τις κλειδαριές στο ακίνητο. Oι σχέσεις της κυρίας Kαψή με την τράπεζα χρονολογούνται εδώ και μια πενταετία, όταν άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης να γίνονται πιεστικά και τα χρέη να διογκώνονται. Tο 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, η κυρία Kαψή (στην οικογένεια της οποίας ανήκε το ακίνητο του «Sofitel Capsis») πούλησε με τη μέθοδο sale and lease back το ξενοδοχείο στη Eurobank αντί 50 εκατ. ευρώ. Η κυρία Καψή υπέγραψε συμφωνία μίσθωσης του ξενοδοχείου υπό ειδικούς όρους για 25 χρόνια. Ωστόσο επί δύο χρόνια η επιχειρηματίας δεν κατέβαλλε τα μισθώματα στη Eurobank, ενώ τους τελευταίους μήνες άφησε απλήρωτους και τους 180 εργαζομένους στο «Sofitel Capsis». Ετσι τα χρέη αυξήθηκαν ραγδαία και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ιωάννης Καρούζος:
Ο επιχειρηματίας βρίσκεται στη φυλακή ήδη από τον Δεκέμβριο και οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο 27 εκατ. ευρώ, ενώ του έχουν δεσμευτεί ακίνητα αξίας 13 εκατ. ευρώ. Ο Ιωάννης Καρούζος ήταν ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Καρούζος Constructions, μιας εταιρείας που έκανε χρυσές δουλειές και το 2006 ήταν 18η στην κατάταξη των σημαντικότερων επιχειρήσεων στον κλάδο των κατασκευαστικών. Τον Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία εμφάνισε τα πρώτα σημάδια για επικείμενο λουκέτο και αντιμετώπισε ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Το ίδιο καλοκαίρι η «τρύπα» του ομίλου κυμαινόταν σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εκείνη την περίοδο ο όμιλος είχε στο χαρτοφυλάκιό του περί τα 40 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το καλοκαίρι με τις καταγγελίες του συνεταίρου του κ. Γιώργου Ζωγραφάκη και του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, ο επιχειρηματίας συνελήφθη. Συνολικά στο Δημόσιο, σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία οφείλει πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Μπάμπης Βωβός:
Πριν από λίγα χρόνια ήταν ο «βασιλιάς της λεωφόρου Κηφισίας» και το όνομά του φιγουράριζε στους χαρακτηριστικούς ουρανοξύστες του Αμαρουσίου. Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο για χρέη 207.000 ευρώ τού έχει δεσμεύσει την κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό. Είναι ένα από τα παλαιότερα σπίτια της περιοχής, το οποίο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο κοντά στο 1,5 στρέμμα. Ωστόσο την ίδια κατοικία έχει δεσμεύσει και η Alpha Bank και εκτιμάται ότι θα βγει στον πλειστηριασμό σε λίγους μήνες. Η οφειλή του επιχειρηματία στην τράπεζα όπου είναι υποθηκευμένο το σπίτι αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

Βασίλης Δεσποτόπουλος:
O επιχειρηματίας σύζυγος της κυρίας Γιάννας Δεσποτο- πούλου, προέδρου των Special Olympics, προ ημερών είχε συλληφθεί στην οικία του στη Φιλοθέη για χρέη προς το Δημόσιο ύψους περίπου 500.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εφορίας, το συνολικό του χρέος είναι κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο του έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο κ. Δεσποτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΛΠΑ, κατέχει επί σχεδόν 15 χρόνια και τη θέση του εκπροσώπου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA). Διατηρώντας τη θέση αυτή του προέδρου για πάρα πολλά χρόνια, ο κ. Δεσποτόπουλος ηγείται του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα, κρατώντας τις τύχες του σπορ, που εδώ και δεκαετίες φυτοζωεί.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου