Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013


Η UEFA κατασκευάζει τον διαιτητή της "τελικής γραμμής"

Ημερομηνία: 01/02/2013 - 10:09
Η UEFA κατασκευάζει τον διαιτητή της "τελικής γραμμής"
Οι κορυφαίοι διαιτητές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών διαιτητών που θα σφυρίξουν στο Euro 2013 γυναικών στη Σουηδία το προσεχές καλοκαίρι, επιστρέφουν στις χώρες τους για το δεύτερο μισό της σεζόν έχοντας ακούσει λόγια ενθάρρυνσης και ένα μήνυμα να διατηρήσουν τα απαιτούμενα υψηλά στάνταρ που έχουν κάνει τους Ευρωπαίους διαιτητές αξιοσέβαστους ανά τον κόσμο.

Στο 21ο σεμινάριο της ΟΥΕΦΑ για κορυφαίους διαιτητές και το 22ο σεμινάριο νέων διεθνών διαιτητών, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη αυτή την εβδομάδα, οι κορυφαίοι διαιτητές αγώνων ανδρών ενώθηκαν με τους νεοεισερχόμενους στην λίστα διεθνών της ΦΙΦΑ και, για πρώτη φορά, την ελίτ γυναικών διαιτητών και παρακολούθησαν το χειμερινό συνέδριο της ΟΥΕΦΑ , γεγονός που αντικατοπτρίζει τα τεράστια βήματα προς τα εμπρός που έχουν γίνει στο γυναικείο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου στην Ιταλία, οι διαιτητές υποβλήθηκαν σε τεστ φυσικής κατάστασης και ιατρικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια ενός εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν ομαδικές συζητήσεις, παρακολούθησαν παρουσιάσεις από τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και ακολούθησαν προβολές βίντεο όπου αναλύονταν ειδικά προετοιμασμένες λήψεις από αγώνες της ΟΥΕΦΑ σχετικά με παρελθούσες και τρέχουσες αγωνιστικές περιόδους.

Το συνέδριο κατατόπισε τους διαιτητές για τις υποχρεώσεις τους, σε συλλογικό επίπεδο αγώνων ΟΥΕΦΑ αλλά και παιχνιδιών εθνικών ομάδων, κατά τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα όσους-ες θα εμπλακούν στην τελική φάση του πολυαναμενόμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών τον Ιούλιο.

Για πρώτη φορά άνδρες και γυναίκες μαζί

Η ευκαιρία για τις γυναίκες διαιτητές να συναντήσουν τους άνδρες συναδέλφους τους ήταν μία ευπρόσδεκτη καινοτομία και αυτό σχολιάστηκε θετικά από την Καταλίν Κούλτσαρ από την Ουγγαρία, η οποία θα είναι μέλος του γκρουπ των διαιτητών στο EURO 2013 γυναικών το καλοκαίρι. «Έχουμε όλοι εκτιμήσει αυτή την ευκαιρία», είπε στο UEFA.com και συμπλήρωσε: «Είναι μια νέα πρόκληση για μας να είμαστε εδώ. Είναι εξαιρετικό να είμαστε μαζί με τους άνδρες διαιτητές και να μοιραζόμαστε εμπειρίες μαζί τους.

Εκτιμούμε τη βοήθεια που μας δίνεται από τον Βέρνερ Χέλσεν (ειδικός φυσικής κατάστασης διαιτητών ΟΥΕΦΑ) και την ομάδα του. Χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια. Όταν ξεκινάς τη διαιτησία, δεν είναι εύκολο να μάθεις από μόνος σου πώς να προπονείσαι σωστά -χρειάζεται ένας προπονητής να βοηθήσει σε αυτό».

Μερικοί συναρπαστικοί μήνες έρχονται για την Κούλτσαρ και η εμπειρία της στη Ρώμη θα την διατηρήσει αναμφίβολα έτοιμη να ανταποκριθεί: «Είμαι στην ομάδα επιλογής για το EURO 2013, οπότε ο στόχος μου φέτος είναι να αποδώσω καλά σε αυτή την διοργάνωση. Ανυπομονώ για το EURO και είχα την καλύτερη δυνατόν αρχή στις προετοιμασίες για τη χρονιά αυτή».

Ο Γερμανός διαιτητής ανδρών Φέλιξ Μπριχ, ένας έμπειρος ρέφερι στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, επανέλαβε την ομόφωνη άποψη των συναδέλφων του ότι η πορεία του χειμερινού συνεδρίου διαιτητών της ΟΥΕΦΑ ήταν ένας ιδανικός, τονωτικός τρόπος για να γίνει μία αναδρομή του πρώτου μέρους της σεζόν και να σχεδιάσουν τις προσεχείς υποχρεώσεις τους. «Συναντιόμαστε κάθε εξάμηνο και αυτό μας παρέχει μεγάλο κίνητρο για τα επερχόμενα παιχνίδια.

Ξαναθυμόμαστε επίσης τα κύρια θέματα της διαιτησίας. Μου αρέσει να έρχομαι σε επαφή με τους συναδέλφους μου, και να προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα ματς. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μοιραστεί κανείς εμπειρίες με διαιτητές από το παρόν και το παρελθόν».

Προετοιμάζονται οι διαιτητές "τελικών γραμμών" 

Η ΟΥΕΦΑ προετοιμάζει, επίσης, επιπλέον βοηθούς διαιτητές (τελικών γραμμών) για μεγάλες διοργανώσεις, αφότου το πλάνο αυτό (των επιπλέον βοηθών) εισήχθη στους Κανονισμούς Παιχνιδιού το περασμένο καλοκαίρι. Έχει αποδειχτεί η σημασία του, με τους επιπλέον βοηθούς στην γραμμή του τέρματος για να βοηθούν τους διαιτητές να λαμβάνουν αποφάσεις εντός περιοχής σε ιδιαίτερες φάσεις.

Ένα συναρπαστικό χαρακτηριστικό των δραστηριοτήτων της Ρώμης ήταν μια συνεδρία πρακτικής, όπου οι διαιτητές έδειξαν τις συγκεκριμένες προπονητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των επιπρόσθετων βοηθών (τελικής γραμμής) ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους.

«Ήταν ενδιαφέρον να σταθεί κανείς δίπλα στο τέρμα για να δει την οπτική γωνία των πρόσθετων βοηθών διαιτητών», είπε χαρακτηριστικά ο Μπριχ και πρόσθεσε: «Ήταν καλό για μένα να αλλάξει η προοπτική μου, η οπτική μου γωνία, είμαι σίγουρος ότι αυτό θα βοηθήσει στους αγώνες. Ποτέ δεν είχα έρθει σε αυτή τη θέση σε ένα παιχνίδι ή, ακόμα και σε μια προπόνηση.

Είχα ακούσει μόνο μερικά πράγματα γι' αυτό και ήταν σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε το παιχνίδι από διαφορετική οπτική γωνία».
Ο επικεφαλής αξιωματούχος διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ευχήθηκε στους παριστάμενους κάθε επιτυχία στα ανοιξιάτικα άνοιξη και καλοκαιρινά μεγάλα ραντεβού: «Είμαστε ευτυχείς που έχετε εργαστεί σκληρά», είπε ο Ιταλός άλλοτε σταρ-διαιτητής και πρόσθεσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις των γυναικών διαιτητών.

Η παρουσία των γυναικών διαιτητών είναι ένα ορόσημο για την ΟΥΕΦΑ. Είμαστε τώρα μπροστά στο πιο σημαντικό μέρος της περιόδου. Η αφοσίωσή σας ήταν εξαιρετική. Είστε επαγγελματίες, βρίσκεστε στην κορυφή του ποδοσφαίρου. Πρέπει να είστε υπερήφανοι και θα πρέπει επίσης να είστε υπεύθυνοι, η ΟΥΕΦΑ είναι πάντα έτοιμη να σας στηρίξει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου