Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013


Η «Θεματική Βραδιά» της ΕΤ1 για την παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου

Αφιερωμένη στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι η αποψινή «Θεματική Βραδιά», που θα μεταδοθεί από την ΕΤ1.
Στο πλαίσιο της Θεματικής Βραδιάς, θα προβληθεί στις 20.30 το ντοκιμαντέρ  του Σταύρου Στρατηγάκου «ΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ», το οποίο διατρέχει ιστορικά την πορεία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις απαρχές του το 1928, μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης το 1966. Στην κάμερα μιλούν ο πρώην διευθυντής της ΕΡΤ Γιώργος Κάρτερ, οι πρώην εργαζόμενοι στο ΕΙΡ Βασίλης Κροντηρας, Ερση Αστεριάδη, Ιωάννα Ρουμάνη, Φραγκίσκη Καρόρη, Νίκος Χάκκας, Τάκης Νατσούλης, Αντώνης Λάβδας, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Μουρκάκος, η ηθοποιός Μάρω Κοντού, η τραγουδίστρια Στέλλα Γκρέκα και οι συνθέτες Μίμης Πλέσσας και Γιώργος Παπαδάκης.
Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, στις 22.20 ακολουθεί συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης. Ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, η συγγραφέας και δημοσιογράφος κυρία Μαριλένα Πολιτοπούλου και ο δημοσιογράφος κ. Μάκης Προβατάς, επιχειρούν να ανιχνεύσουν  το ρόλο του ραδιοφώνου στην καθημερινή μας ζωή, καθώς επίσης  και το πόσο έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του μέσου στο πέρασμα του χρόνου, ιδίως με την παρουσία της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στην πιο λαμπρή περίοδο του ελληνικού ραδιοφώνου, που φέρει την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι
Η «Θεματική Βραδιά» θα κλείσει στις 23.00 με την προβολή του επεισοδίου της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» με τίτλο «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ – ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ».
To ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην πολύτιμη συνεισφορά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η παρουσία του στη δημόσια ραδιοφωνία αποτέλεσε σημείο αναφοράς και στάθηκε η πιο ποιοτική και δημιουργική περίοδος του Τρίτου Προγράμματος, που έφερε τον υπότιτλο «Παιδεία – Τέχνη – Ενημέρωση».
Ο Γιώργος Κουρουπός, ο Νίκος Κυπουργός, ο Αντώνης Κοντογεωργίου, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Ειρήνη Λεβίδη, ο Δημήτρης Μαυρίκιος κ.α. θυμούνται με συγκίνηση τις πρώτες μέρες του Τρίτου υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι, την οργάνωση του με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, καθώς και την καινούργια ταυτότητα του σταθμού. Μιλούν για το πολυποίκιλο περιεχόμενο του νέου προγράμματος, τις ποιοτικές παραγωγές στη μουσική και το ραδιοφωνικό θέατρο, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, την ανάδειξη νέων ταλέντων, το διαφορετικό τρόπο ακρόασης, τη θερμή ανταπόκριση του κοινού.
Παράλληλα, περιγράφουν στοιχεία της προσωπικότητάς του, περιστατικά από τη συνεργασία τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην παιδική ραδιοφωνική σειρά «Εδώ Λιλιπούπολη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου