Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013


Καταπέλτης για τον Πιστόριους η εισαγγελία, στο φως στοιχεία του δράματος

Καταπέλτης για τον Πιστόριους η εισαγγελία, στο φως στοιχεία του δράματος
Κόλαφος είναι για τον Όσκαρ Πιστόριους η εισήγηση της εισαγγελίας στην υπόθεση της δολοφονίας της συντρόφου του, με την οποία βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως επίσημες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες γύρω από το τραγικό περιστατικό: Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι άκουγαν «ασταμάτητα φωνές» πριν τους πυροβολισμούς, ο αθλητής κατείχε παράνομα πυρομαχικά και ο εισαγγελέας έκανε λόγο, βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, για δολοφονία εκ προμελέτης.
Στο σπίτι βρέθηκαν επίσης βελόνες και δύο δοχεία τεστοστερόνης, όπως και στοιχεία για τραπεζικές καταθέσεις του Πιστόριους στο εξωτερικό.
Ο συνήγορος του Πιστόριους υποστήριξε πως τα κουτιά με τεστοστερόνη που η αστυνομία ανακοίνωσε πως βρήκε, μαζί με σύριγγες, στο υπνοδωμάτιο του Πιστόριους, περιέχουν στην πραγματικότητα «ένα φάρμακο φυτικής προέλευσης, έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί και το έχει χρησιμοποιήσει παλαιότερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο Κρεγκ Σπενς, δήλωσε πως ο Πιστόριους είχε υποβληθεί σε δύο ελέγχους αντιντόπινγκ στη διάρκεια των Παραολυμπιακών του Λονδίνου το 2012 και πως τα δύο τεστ αποδείχθηκαν αρνητικά.
Σύμφωνα με την υπεράσπιση, η νεκροψία δεν αποκάλυψε κανένα ίχνος σωματικής βίας στη σορό της Ρίβα Στέενκαμπ, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται την Τετάρτη η ακρόαση για το εάν ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος. Η ακρόαση γίνεται σε τεταμένο κλίμα ενώ ο αθλητής για δεύτερη φορά ξέσπασε σε δάκρυα ενώ άκουγε τα όσα έλεγαν εισαγγελέας και αστυνομικοί.
Την Τρίτη, πρώτη ημέρα της ακρόασης, ο 26χρονος είχε υποστηρίξει ότι τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου νόμιζε πως η σύντροφός του κοιμόταν στο υπνοδωμάτιο και εκείνος λανθασμένα θεώρησε πως άνοιξε πυρ εναντίον διαρρήκτη.
Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ όμως αντέκρουσε την Τετάρτη τους ισχυρισμούς του, εκθέτοντας στοιχεία που κατά την άποψή του στοιχειοθετούν το προμελετημένο του εγκλήματος. Ανέφερε πως οι πράξεις και οι τηλεφωνικές κλήσεις που είχε κάνει ο Πιστόριους τη μοιραία νύχτα ενισχύουν την κατηγορία για πρόθεση, και είπε ότι οι τέσσερις πυροβολισμοί στην τουαλέτα, από απόσταση περίπου 1,5 μέτρου, ήταν σχεδιασμένοι.
«Εάν οπλιστώ, περπατήσω για μερικά μέτρα και δολοφονήσω κάποιον, τότε αυτό είναι προμελετημένο» είπε ο Τζ.Νελ. Ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι οι μαρτυρίες μιλούν για «ασταμάτητες φωνές» στο σπίτι του Πιστόριους πριν το περιστατικό. Έπειτα, υποστήριξε, ακούστηκε ένας πυροβολισμός, μετά γυναικεία φωνή, και έπειτα κι άλλοι πυροβολισμοί.
Ο αστυνομικός Χίλτον Μπόδα, που πήγε στο σπίτι του Πιστόριους όταν κλήθηκε η αστυνομία, ανέφερε ότι βρήκε την Στέενκαμπ νεκρή, ντυμένη με σορτσάκι και μπλουζάκι, και καλυμμένη με πετσέτες.
Στο σώμα της υπήρχαν τραύματα εισόδου από σφαίρες σε τρία σημεία, στο δεξί μέρος του κεφαλιού πάνω από το αυτί της, ένα στο δεξί της χέρι και ένα στο γοφό της. Οι σφαίρες είχαν διαπεράσει τα ρούχα της (άρα ήταν ντυμένη την ώρα του περιστατικού) και η κοπέλα πυροβολήθηκε στο μπάνιο. Η πόρτα του μπάνιου είχε ζημιές από σφαίρες.
Ο Μπόδα ανέφερε επίσης ότι ο Πιστόριους θα πρέπει να θεωρηθεί ύποπτος φυγής και να μην επιτραπεί η απελευθέρωσή του μέχρι τη δίκη. Το αιτιολόγησε λέγοντας ότι στο σπίτι βρέθηκε στικάκι με πληροφορίες για τραπεζικό λογαριασμό του αθλητή στο εξωτερικό.
Επίσης, όπως ανέφερε η αστυνομία, στο σπίτι του αθλητή βρέθηκαν σφαίρες σε ασφαλισμένο κιβώτιο που δεν είχαν δηλωθεί. Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι θα επιδιώξει τη δίωξη του Πιστόριους και για παράνομη κατοχή πυρομαχικών.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου