Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ

Επικές ομιλίες και άλλα κόλπα στον Αστέρα!

Επικές ομιλίες και άλλα κόλπα στον Αστέρα!
Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ & ΝΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΑΚΗ
Εκτός από τις αναλύσεις, τις τακτικές, το διάβασμα των αντιπάλων, την προετοιμασία πριν από τους αγώνες, στο ποδόσφαιρο μετρά η ψυχολογία και κυρίως τα τρικ ή τα ερεθίσματα που δίνονται στους παίκτες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην περίπτωση του Αστέρα Τρίπολης, που έτρωγε... σίδερα, βγάζοντας τρομερή θέληση και απίστευτο πάθος για διάκριση, δεν έπαιξαν ρόλο μόνο η ποιότητα, τα τρεξίματα και το άψογο αγωνιστικό πλάνο που τηρήθηκε κατά γράμμα.
Τη διαφορά έκαναν το «φτιάξιμο» και η πώρωση των ποδοσφαιριστών με τις επικές ομιλίες του Σάκη Τσιώλη, του Γιάννη Καϋμενάκη, αλλά και το οπτικοακουστικό εντυπωσιακό υλικό, διά χειρός Βαγγέλη Τσιώλη.
«Δύο βήματα από την κούπα»
Ολες τις ημέρες που προηγήθηκαν μετά τον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ ο Σάκης Τσιώλης απέφευγε να μιλά στους παίκτες του για τη ρεβάνς, την κρισιμότητα και το μέγεθος της επιτυχίας που θα πρόσφερε η ανατροπή του σκορ της Τούμπας. Δεν ήθελε να τους φορτώσει με έξτρα άγχος και περίμενε το κατάλληλο τάιμινγκ για να τους πει δύο λόγια. Αυτό έγινε λίγες ώρες πριν από το ματς, με τον Καρδιτσιώτη τεχνικό να λέει: «Είμαστε δύο βήματα από την κούπα. Πιστεύω ότι και το νιώθετε και το ξέρετε. Κανείς δεν θυμάται τις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά. Ολοι όμως θυμούνται αυτές που έπαιξαν στον τελικό. Θεωρώ ότι το αξίζετε να είστε εσείς στον τελικό της 11ης Μαΐου και είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρετε».
Επικές ομιλίες και άλλα κόλπα στον Αστέρα!
«Θα αλλάξει η ζωή σας...»
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Γιάννης Καϋμενάκης, μιλώντας με δυναμικό ύφος. «Η δική μου ζωή δεν θα αλλάξει αν δεν πάτε στον τελικό. Η δική σας όμως θα αλλάξει. Είστε καλύτεροι από τον αντίπαλο. Τους έχετε. Το αποδείξατε σε όλα τα παιχνίδια που αντιμετωπίσατε τον ΠΑΟΚ, ακόμα και όταν δεν τον κερδίσατε. Κάντε όλη την Ελλάδα να ασχολείται μαζί σας. Δεν υπάρχει κανένα άγχος. Μόνο πίστη ότι ο Αστέρας θα είναι στον τελικό. Στο τέλος του αγώνα εμείς θα πανηγυρίζουμε».
Το μήνυμα μέσω του 400άρη Ρέντμοντ!
Επικές ομιλίες και άλλα κόλπα στον Αστέρα!
Η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του Αστέρα χαλυβδώθηκε και μέσα από εικόνες που παρακολούθησαν πριν από τις δύο αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο. Ο αναλυτής της ομάδας Βαγγέλης Τσιώλης έγινε και... σκηνοθέτης, με το αποτέλεσμα να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές των παικτών.
Προχθές ήθελε να στείλει μηνύματα για τον Φορμίκα, αλλά έκρινε πως η εικόνα του λαβωμένου Αργεντινού δεν θα βοηθούσε. Επέλεξε λοιπόν έναν έμμεσο τρόπο. Πρόβαλε ένα τρίλεπτο που περίκλειε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδειξε τον Ντέρεκ Ρέντμοντ να συγκλονίζει στην κούρσα των 400 μ. στη Βαρκελώνη το 1992 κι ας ακυρώθηκε... Τότε που ο Βρετανός είχε πάρει θέση στον βατήρα ως το ακλόνητο φαβορί, όμως πριν από την τελική ευθεία ένας μυς έσπασε. Μία προσπάθεια πολλών ετών προδόθηκε από μία θλάση. Ο Ρέντμοντ ωστόσο δεν εγκατέλειψε. Προσπάθησε κουτσαίνοντας να τερματίσει. Κάπου εκεί ένας άνδρας πήδηξε από την κερκίδα, προσπέρασε τους σεκιούριτι και τον αγκάλιασε. Ηταν ο πατέρας του. Ο αθλητής προχώρησε υποβασταζόμενος και στο τέλος τερμάτισε μόνος του, γνωρίζοντας το standing ovation. Ο Βαγγέλης Τσιώλης λοιπόν πέρασε τα μηνύματά του με αυτό το βίντεο. Οτι δηλαδή «δεν εγκαταλείπουμε όταν κάποιος βρεθεί σε δύσκολη θέση και πρέπει να λειτουργούμε με αίσθημα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης».
Οι πολυεθνικές ευχές
Επικές ομιλίες και άλλα κόλπα στον Αστέρα!
Πριν από τον πρώτο ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα είχε προηγηθεί άλλη ειδική προβολή. Ενα πολυεθνικό βίντεο με τις ευχές συγγενικών προσώπων. Τα ονόματα των ποδοσφαιριστών και ο τόπος καταγωγής τους (ακόμη και τα χωριά τους) περνούσαν από την οθόνη. Μουσική επένδυση, διάφορα εφέ, μα πάνω απ' όλα εικόνα και λόγια από αγαπημένα πρόσωπα των παικτών. Από Ελλάδα, Ισπανία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, από την άλλη άκρη του κόσμου... Το μεγάλο στοίχημα επιτεύχθηκε μέσω Skype για τον Βαγγέλη Τσιώλη. Ηταν ένα βίντεο που είχε στόχο την ψυχολογική ανάταση, με τους παίκτες να ακούν οικεία κι αγαπημένα πρόσωπα λίγο πριν αγωνιστούν.
Οι 30.000 ευρώ που έγιναν 50.000
Κατά την είσοδο του Γιάννη Καϋμενάκη στα αποδυτήρια επικράτησε πανικός, αφού όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα περίμενε να ακούσει από τα χείλη του το μαγικό νούμερο, το οποίο και θα αντιστοιχούσε στο πριμ της πρόκρισης επί του ΠΑΟΚ. Ο εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα είπε 30.000 ευρώ και γνώρισε την αποθέωση. Ωστόσο, οι παίκτες δεν αρκέστηκαν στο ποσό που προσέφερε ο Καϋμενάκης και παρότρυναν τον Δημήτρη Μπάκο να συμβάλει και αυτός. Ο έτερος μεγαλομέτοχος δεν τους χάλασε το χατήρι και είπε χαμογελώντας: «Εντάξει, και άλλες 20.000 ευρώ από εμένα». Η λέξη... χαμός είναι λίγη για να περιγράψει τι ακριβώς συνέβη μετά την υπόσχεση του Μπάκου.
Επικές ομιλίες και άλλα κόλπα στον Αστέρα!
Οσον αφορά το μπόνους κατάκτησης, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το ύψος του, αλλά άπαντες γνωρίζουν ότι οι οικονομικές επιβραβεύσεις γίνονται έπειτα από τους αγώνες.
Δάκρυσε ο Φορμίκα
Η ώρα ήταν προχωρημένη, αλλά έξι ποδοσφαιριστές του Αστέρα, μετά τον θρίαμβο επί του ΠΑΟΚ, έσπευσαν να επισκεφτούν τον Λαουτάρο Φορμίκα στο νοσοκομείο για να του αφιερώσουν την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Ο συγκινημένος Αργεντινός δάκρυσε αντικρίζοντας τους συμπατριώτες του Εμάνουελ Περόνε, Πάμπλο ντε Μπλάσις, Λεάντρο Αλβάρες, Σεμπάστιαν Σέτι, Χούαν Πάμπλο Κάφα και τον φίλο του (από τη Βενεζουέλα) Πολ Ουρτάδο οι οποίοι εμφανίστηκαν στο δωμάτιό του με τα ποδοσφαιρικά τους ρούχα.
Επικές ομιλίες και άλλα κόλπα στον Αστέρα!
Τα... ίχνη του είναι παντού
Ο Φερνάντο Ουσέρο είναι ο ορισμός του μέσου box to box και είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν και πολλοί παίκτες με τα χαρακτηριστικά του στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ο σύγχρονος κεντρικός μέσος όμως δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο ευθύνης του (στον άξονα από περιοχή σε περιοχή). Πραγματικά είνα παντού, καθώς όπως αποδεικνύει και ειδικό σύστημα ανάλυσης των ιχνηλασιών των ποδοσφαιριστών κινείται σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Τρέχει ακατάπαυστα και πρεσάρει ασταμάτητα. Ο Ισπανός χαφ έχει ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια στον Αστέρα (ως το καλοκαίρι του 2014) αλλά έχει κάνει απόσβεση όντας εργαλείο πολυτελείας (κόβει, φτιάχνει και σκοράρει).
Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες παίζει με πρόβλημα στο γόνατο (χονδροπάθεια) και έπειτα από πολλές εξετάσεις και ιατρικές γνώμες αποφασίστηκε να μην υποβληθεί σε επέμβαση (σημειωτέον, στη δύση του 2012 είχε κάνει και αρθροσκόπηση). Θεωρητικά ακολουθεί συντηρητική αγωγή και πρόγραμμα, αλλά όσοι τον ζουν από κοντά ξέρουν πως παίζει στα κόκκινα. Προπόνηση και αγώνας είναι ακριβώς το ίδιο γι' αυτόν. Οι μηχανές δουλεύουν πάντοτε στο φουλ και δεν υπάρχει καμία οικονομία δυνάμεων.
Ως χαρακτήρας ο 29χρονος ποδοσφαιριστής δεν ανοίγεται εύκολα και είναι χαμηλών τόνων. Δύσκολα χαρίζει ακόμα και το χαμόγελό του. Πάντως, οι συμπαίκτες του τον θεωρούν ηγέτη και τον χαρακτηρίζουν μαχητή που δεν τα παρατά ποτέ.
Η ιστορία του πρώτου γκολ
Το κλασικό δεξί φτερό και εκφραστής αρκετών επιθετικών προσπαθειών ο Τσίμο Ναβάρο αποχώρησε από το ματς λόγω τραυματισμού. Η επιλογή του Σάκη Τσιώλη να βάλει στη θέση του Ισπανού τον Καλαντζή και κυρίως η απόφασή του να μετατρέψει το σύστημα σε 4-1-3-2 έφερε το πρώτο γκολ, το οποίο σημείωσε ο Φερνάντο Ουσέρο. Οι Καλαντζής, Περόνε έπαιξαν (ανοιχτά) στην επίθεση, οι Ράγιος, Ντε Μπλάσις μετατέθηκαν στις πλευρές, ο Κοντοές έπαιξε μόνος του ως κόφτης και ο σκόρερ πήρε την εντολή να αγωνιστεί ως κεντρικός μέσος. Πέραν της ικανότητάς του να πατά περιοχή, η τακτική ήταν αυτή που του επέτρεψε να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
Η 1η της Πελοποννήσου, η 6η της περιφέρειας
Δέκα χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αρκαδίας, ο Αστέρας Τρίπολης έγινε η πρώτη ομάδα της Πελοποννήσου που προκρίθηκε σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας! Αυτό και μόνο καταδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας.
Από το συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας πέντε σύλλογοι (πλην του Αστέρα) είχαν πλησιάσει στην πηγή κατά το παρελθόν με την πορεία τους όμως να ανακόπτεται στα ημιτελικά της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης (δύο φορές η Παναχαϊκή και ο Παναιγιάλειος και από μία οι Καλαμάτα, Κόρινθος και Αχιλλέας Πάτρας). Κατά τ' άλλα, οι Αρκάδες φιλοδοξούν να γίνουν η τέταρτη ομάδα της περιφέρειας που θα σηκώσει την κούπα του Κυπελλούχου, μετά την Καστοριά, τη Λάρισα (τα κατάφερε δις, την πρώτη το 1985 με τον Σάκη Τσιώλη ποδοσφαιριστή) και τον ΟΦΗ. Συνολικά, δε, ο Αστέρας είναι ο έκτος σύλλογος -εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης- που θα συμμετάσχει σε τελικό Κυπέλλου.
ΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΣΕΖΟΝ/ΖΕΥΓΑΡΙ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
2011-12/Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπ./0-0, 2-2
2008-09/Αστέρας Τρίπ. - Ολυμπιακός/2-2, 1-2
1999-00/Καλαμάτα - Ιωνικός/0-2, 2-4
1996-97/Παναθηναϊκός - Παναχαϊκή/3-0, 4-0
1981-82/Κόρινθος - Λάρισα/1-0, 1-3
1980-81/Παναιγιάλειος - Ολυμπιακός/0-3, 1-3
1978-79/Παναχαϊκή - ΑΕΚ/3-2, 1-5
1959-60/Ολυμπιακός - Παναιγιάλειος/3-1
1946-47/Ολυμπιακός - Αχιλλέας Πάτρας/4-1
ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΕΖΟΝ/ΖΕΥΓΑΡΙ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
2006-07/Παναθηναϊκός - Λάρισα/1-2
1989-90/Ολυμπιακός - ΟΦΗ/4-2
1986-87/ΟΦΗ - Ηρακλής/1-1 κ.α. 3-1 πεν.
1984-85/Λάρισα - ΠΑΟΚ/4-1
1983-84/Παναθηναϊκός - Λάρισα/2-0
1981-82/Παναθηναϊκός - Λάρισα/1-0
1979-80/Καστοριά - Ηρακλής/5-2
1962-63/Ολυμπιακός - Πιερικός/3-0
1958-59/Ολυμπιακός - Δόξα Δράμας/2-1
1957-58/Ολυμπιακός - Δόξα Δράμας/5-1
1953-54/Ολυμπιακός - Δόξα Δράμας/2-0
pigi-sentragoal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου