Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Το πρόγραμμα - φιλέτο του ΟΣΦΠ και οι παγίδες για ΠΑΟ

Το πρόγραμμα - φιλέτο του ΟΣΦΠ και οι παγίδες για ΠΑΟ
Του Παύλου Κουστέρη
Mέχρι τα μέσα Φλεβάρη και τη συμπλήρωση της 19ης αγωνιστικής πολλά θα κριθούν στην υπόθεση-τίτλος.Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε βάσει προγράμματος έχει «χρυσή» ευκαιρία για βαθμολογικό ντεμαράζ και σερί νικών, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολες εξόδους και επικίνδυνα εντός έδρας ματςΣτην «ταλαιπωρημένη» Super League έχουμε συμβιβαστεί με το γεγονός ότι για τη μάχη του τίτλου μάχονται διαχρονικά τα τελευταία χρόνια κατά κανόνα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Κατά τα φαινόμενα, η φετινή σεζόν δεν θα αποτελεί εξαίρεση αφού, με το πέρας των πρώτων 10 αγωνιστικών, οι «αιώνιοι» έχουν διαφορά δύο βαθμών.Οι «ευγένειες» και οι σχετικά χαμηλοί τόνοι που τηρήθηκαν μέχρι σήμερα θα πάνε… περίπατο. Η απόσταση δύο βαθμών μεταξύ τους –υπέρ του «τριφυλλιού»– αναγκάζει την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε να αντιμετωπίζει κάθε ματς από εδώ και στο εξής ως τελικό για να μην ξεφύγει η διαφορά, ενώ και το σύνολο του Ζεσουάλδο Φερέιρα, που στην αφετηρία της σεζόν ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, καλείται να διαχειριστεί τον ρόλο του πρωτοπόρου που θα τον καταδιώκει ο «αιώνιος» αντίπαλος και θα περιμένει το παραμικρό στραβοπάτημα για να περάσει εκείνος στην κορυφή.
Παναθηναϊκός: Επικίνδυνες έξοδοι αλλά και αρκετή ξεκούρασηΠολλά θα κριθούν μέχρι την 19η αγωνιστική. Δηλαδή στα 2/3 του πρωταθλήματος.
Ξεκινώντας από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό είναι εύκολα κατανοητό ότι το πρόγραμμά του δεν περιλαμβάνει αντίπαλο που μπορεί να χαρακτηρίσει ένα ματς απέναντι στους «πράσινους» ντέρμπι, αλλά έχει να βγάλει εις πέρας δύσκολες έδρες, μικρά γήπεδα ίσως να μη βολεύουν την ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα και ματς στην έδρα του με ομάδες που κατά το παρελθόν του έχουν «κόψει» βαθμούς.Ωστόσο, στην απαραίτητη δεύτερη ανάγνωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις ημερομηνίες, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των «πρασίνων» είναι η απόλυτη αφοσίωσή τους στο πρωτάθλημα.
Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κόπωσης από συνεχή ματς, στοιχείο σημαντικό για το σύνολο των περιορισμένων εναλλακτικών λύσεων του Πορτογάλου τεχνικού.
Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού και τα ματς - παγίδες11η αγωνιστική: ΟΦΗ (ΕΝΤΟΣ) 27/11
12η αγωνιστική: ΑΡΗΣ (ΕΚΤΟΣ) 4/12
13η αγωνιστική: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΕΚΤΟΣ) 11/12
14η αγωνιστική: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ. (ΕΝΤΟΣ) 17/12
15η αγωνιστική: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΕΚΤΟΣ) 4/1
16η αγωνιστική: ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΝΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
17η αγωνιστική: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΕΚΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
Εμβόλιμη αγωνιστική: ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ (ΕΝΤΟΣ) 18/1
18η αγωνιστική: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΕΝΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
Εμβόλιμη αγωνιστική: ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΕΝΤΟΣ) 25/1
19η αγωνιστική: ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ (ΕΚΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
Τα δύσκολα για τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας αρχίζουν από την επόμενη εβδομάδα κιόλας, όπου στο «Κλ. Βικελίδης» θα τον περιμένει ο Άρης που δεν έχει κανένα περιθώριο για απώλεια βαθμών. Το ξεκίνημα που έκανε στο πρωτάθλημα ήταν ανάλογο ομάδας που είναι φαβορί για υποβιβασμό και όχι για κάποια που «κυνηγάει» θέση στην 5άδα του πρωταθλήματος και έξοδο στο Europa League. Ο Μίχαλ Πρόμπιερζ δείχνει με το «διπλό» που πέτυχε στην Κρήτη επί του ΟΦΗ ότι προσαρμόζεται με ταχύ ρυθμό στις απαιτήσεις του Άρη και κατά τα φαινόμενα το έργο του Παναθηναϊκού θα είναι δύσκολο. Στις 11/12, μια αγωνιστική μετά την έξοδο στη Θεσσαλονίκη, στη Ν. Σμύρνη θα τον περιμένει ο Πανιώνιος που μπορεί αυτή τη στιγμή να εμφανίζεται… διαλυμένος κατά πολλούς αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, παίζοντας με μια ομάδα με όνομα, ο γηπεδούχος πουλά πολύ ακριβά το τομάρι του.Η επόμενη εκτός έδρας δοκιμασία του «τριφυλλιού», στις 4/1, είναι το Αγρίνιο απέναντι στον Παναιτωλικό που, εκτός από μια «δεμένη» και σκληροτράχηλη ομάδα, διαθέτει πολύ «καυτή» έδρα ενώ και το γήπεδο δεν εξυπηρετεί το στυλ παιχνιδιού του Παναθηναϊκού που χαρακτηρίζεται από αντεπιθέσεις αφού πρόκειται για ένα σχετικά μικρό σε διαστάσεις γήπεδο.
Δύσκολο έργο, θεωρητικά οι «πράσινοι» θα έχουν και στα Γιάννενα κόντρα στον τοπικό ΠΑΣ που εσχάτως προχωρά σε αλλαγή τεχνικού με τον Τάκη Λεμονή να είναι πιθανό να παίρνει το χρίσμα. Ο Έλληνας τεχνικός έχει πολύ θετική παράδοση κόντρα στον Παναθηναϊκό στο να του «κόβει» βαθμούς και η αναμέτρηση αυτή αναμένεται να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον με τα νέα δεδομένα.
Στα θετικά για τον ΠΑΟ είναι ότι έχει «βγάλει» τις δύο πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος (Τούμπα, Καραϊσκάκη.
Πρόγραμμα με αντιπάλους ομάδες κάτω απ' τη μέσηΣτον κατά πολύ ανεβασμένο ψυχολογικά Ολυμπιακό η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή σε ό,τι έχει να κάνει το όνομα και τη δυσκολία των αντιπάλων του μέχρι τη 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις επόμενες 11 αγωνιστικές –συμπεριλαμβανομένων και των εξ αναβολείς αγώνων με Λεβαδειακό και Δόξα Δράμας– οι «ερυθρόλευκοι» έχουν να αντιμετωπίσουν μόλις δύο αντιπάλους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πρώτο μισό της κατάταξης. Οι άλλοι 9 αγώνες είναι με ομάδες που είναι από την 9η θέση και κάτω, ενώ εντός έδρας στην εγγύηση που προσφέρει η δυναμική του «Γ. Καραϊσκάκης» θα αγωνιστεί 6 φορές! Οι ημερομηνίες ωστόσο δεν είναι αυτές που μπορούν να προσφέρουν άνεση για ξεκούραση και συγκέντρωση εξ ολοκλήρου στον θεσμό του πρωταθλήματος.Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε, μετά το σπουδαίο «διπλό» στο «Βελοντρόμ», θα έχει λογικά αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβριο, εφόσον δεν χάσει από την Άρσεναλ στο Φάληρο, γεγονός που σίγουρα χαροποιεί παίκτες, προπονητές, διοίκηση και κόσμο.

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού

11η αγωνιστική: ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡ. (ΕΚΤΟΣ) 27/11
Εμβόλιμη αγωνιστική: ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ (ΕΝΤΟΣ) 30/11
12η αγωνιστική: ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΕΝΤΟΣ) 3/12
Champions League: ΑΡΣΕΝΑΛ (ΕΝΤΟΣ) 6/12
13η αγωνιστική: ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΚΤΟΣ) 11/12
Εμβόλιμη αγωνιστική: ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΕΚΤΟΣ) 14/12
14η αγωνιστική: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΕΝΤΟΣ) 18/12
15η αγωνιστική: ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (ΕΝΤΟΣ) 4/1
16η αγωνιστική: ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ (ΕΚΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
17η αγωνιστική: ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (ΕΝΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
18η αγωνιστική: ΞΑΝΘΗ (ΕΚΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
19η αγωνιστική: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (ΕΝΤΟΣ) Δεν έχει οριστεί ημερομηνία
Το πιο δύσκολο εκτός έδρας ματς για τον πρωταθλητή Ελλάδας είναι εκείνο με την Ξάνθη για τη 18η αγωνιστική, που όμως τότε θα υπάρχει κενό στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις όποιες και αν είναι αυτές και αν υπάρχουν. Το αρνητικό στο πρόγραμμα αυτό είναι ότι από τις 19/11, όταν και διεξήχθη το ντέρμπι, μέχρι και τις 18/12 το σύνολο του Ερνέστο Βαλβέρδε έχει ένα μήνα αγωνιστικών υποχρεώσεων που επιτάσσει ματς ανά τρεις-τέσσερις ημέρες. Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις που έχει στα χέρια του ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού είναι τόσες πολλές που οποιοδήποτε πρόβλημα τραυματισμού, τιμωρίας ή κόπωσης μπορεί να καλυφθεί.
Συμπερασματικά δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι κάλλιστα ένα σερί 11 νικών στο πρωτάθλημα είναι εφικτή περίπτωση για τους μπαρουτοκαπνισμένους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου