Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΕΧΕΙ... ΠΑΤΕΡΑ Η ΕΠΩΔΥΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ "ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ"!

Γράφει ο Στέλιος Σαρέσκος
(από το Έθνος της Κυριακής)
Την εποχη των «παχιών αγελάδων», τότε που η πολυμετοχικότητα έμοιαζε στιβαρή και τα κεφάλαιά της «ανεξάντλητα», ο τότε πρόεδρος του ΠΑΟ Ν. Πατέρας ξόδεψε σαν να μην υπήρχε αύριο καταφέρνοντας ακριβώς αυτό: να υποθηκευτεί το...
μέλλον της άλλοτε πιο «νοικοκυρεμένης» ΠΑΕ της χώρας σε σημείο να αντιμετωπίζει πλέον το σοβαρό ενδεχόμενο αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και την προοπτικής μιας πρωτοφανούς αγωνιστικής συρρίκνωσης. Το «πάρτι» της πολυμετοχικής εποχής μπορεί να κορυφώθηκε με την κατάκτηση ενός νταμπλ, το 2010, όμως μόλις μερικούς μήνες μετά, όσοι γνώριζαν την κατάσταση της ΠΑΕ, εξέπεμπαν SOS αντιλαμβανόμενοι ότι ο κίνδυνος δεν περιοριζοταν σε ένα απλό οικονομικό «άνοιγμα».

Με την οικειοθελή απομάκρυνση του Ν. Πατέρα, η πλευρά του μεγαλομετόχου Γ. Βαρδινογιάννη προώθησε τον μετριοπαθή Δ. Γόντικα στη διοίκηση της ΠΑΕ, ακριβώς για να μπει φρένο στις σπατάλες αλλά και για να σχεδιαστεί ένα πλάνο εξυγίανσης. Ωστόσο, η ύφεση βάθαινε πέρα κι από τις προβλέψεις της... τρόικας ενώ η απώλεια του περσινού τίτλου και ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την έτσι κι αλλιώς δυσεπίλυτη εξίσωση.

Πρωτόγνωρες θυσίες
Τα σημερινά δεδομένα, με το έλλειμμα να τρέχει προς τα 27,5 εκατ. ευρώ για το ερχόμενο τετράμηνο, τους μετόχους να μένουν αποστασιοποιημένοι στην επικείμενη αύξηση του Μ.Κ. (ακόμα κι αν γίνει πράξη η αναγγελία του Ανδρ. Βγενόπουλου για το 1,5 εκατ. ευρώ που του αναλογεί) και τους Αραβες άφαντους, επιβάλλουν πρωτόγνωρες θυσίες για να έρθουν τα... κάτω ? πάνω! Το πλάνο με το απαισιόδοξο σενάριο, αυτό που θέλει την ομάδα να μένει αβοήθητη και τη νέα αύξηση να κλείνει με μηδενική προσφορά, απαιτεί γενναίες αποφάσεις: Πωλήσεις πρωτοκλασάτων, με πρώτο και καλύτερο τον Σεμπάστιαν Λέτο, νέο ψαλίδισμα του μπάτζετ συμβολαίων σε ύψος 20%-30%, προώθηση παιδιών από την Golden Team και βαθιές περικοπές στα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας. Κι αν η ομάδα δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα, τότε είναι που η αγωνία του Δ. Γόντικα για το πλάνο της οικονομικής εξυγίανσης θα φτάσει στα ύψη.

Με εξαίρεση αυτά που υπογράφηκαν στο ξεκίνημα (Βύντρα) και στη διάρκεια της περιόδου (Χριστοδουλόπουλος), οι αποδοχές των... ακριβοπληρωμένων δεν θα ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ ή, αν προτιμάτε, τις 580.000 ευρώ μεικτά! Οπότε θεωρείται απίθανο να μείνουν στην Παιανία οι περισσότεροι εξ όσων λήγουν τα συμβόλαιά τους. Οι Σιμάο, Καντέ θ' ακολουθήσουν τον «δρόμο» του Νίνη, ο Κουίνσι θ' αναζητήσει την τύχη του σε άλλο πρωτάθλημα, αφού ο ΠΑΟ θα πρέπει να πληρώσει τη ρήτρα των 3 εκατ. ευρώ στην Αλ Αχλί για να τον κρατήσει, ο Ρούντολφ θα επιστρέψει στην Τζένοα, οι Σεϊταρίδης, Μελίσση, Λεοντίου, Δημούτσος σε κάθε περίπτωση θ' αποχωρήσουν, το ίδιο θα συμβεί μάλλον και με τον Λαγό και θα καταβληθεί προσπάθεια για τους Σαριέγκι, Σπυρόπουλο, Πετρόπουλο, Κλέιτον ν' ανανεώσουν, λίγο-πολύ με τις σημερινές αποδοχές τους, που κυμαίνονται από 150.000 μέχρι 300.000 ευρώ.

Σε «ειδική κατηγορία» εντάσσονται οι Καραγκούνης, Κατσουράνης, με τον πρώτο να θέλει να μείνει για ακόμα έναν χρόνο, αλλά είναι άγνωστο αν αποδεχθεί μείωση της τάξης του 60% στο συμβόλαιο που υπέγραψε το 2009 ή αν αναλάβει πόστο στο ποδοσφαιρικό τμήμα με ακόμα μικρότερες αποδοχές, και τον δεύτερο να προετοιμάζεται για ανάλογο «κούρεμα» στον ετήσιο μισθό του χωρίς ν' αποκλείεται και συμφωνία των δύο πλευρών για λύση της συνεργασίας τους αν έρθει προσφορά ύψους 1 εκατ. ευρώ από ξένο σύλλογο...

Από τους υπόλοιπους, τουλάχιστον τρεις, οι Λέτο, Μπουμσόνγκ, Πλεσί, θα προωθηθούν στην αγορά για πώληση, με την ελπίδα ότι ο Αργεντινός θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων που διαθέτουν την ευχέρεια να πληρώσουν 6-7 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν. Στην ίδια λίστα ενδέχεται να προστεθεί και ο Καπίνο, αν επιβεβαιωθεί επίσημα η διάθεση ιταλικών ομάδων να τον πάρουν από τα 18 του στο Καμπιονάτο.

Το αισιόδοξο σενάριο
Το «μνημόνιο 2», αυτό που εμπεριέχει το αισιόδοξο σενάριο και θέλει να καλύπτονται τα 15 εκατ. ευρώ της αύξησης, θα δώσει σημαντική ανάσα, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Με το ποσό αυτό θα καλυφθεί περίπου το 80%-90% των οφειλών προς τους παίκτες και μέλη του προπονητικού τιμ, αλλά θα χρειαστούν περίπου άλλα τόσα για να πειστεί η ΟΥΕΦΑ ότι η σεζόν 2012-13 θα κυλήσει χωρίς τις ίδιες δυσκολίες για τις υποχρεώσεις προς τους ποδοσφαιριστές, ανεξάρτητα από το όποιο μπόνους έχει να λαμβάνει ο σύλλογος για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το τελευταίο που μπορεί να επικαλεστεί ο ΠΑΟ τον Ιούνιο, εφόσον έχει κερδίσει τον τίτλο, είναι ότι ποντάρει στα 10-15 εκατ. ευρώ του Τσάμπιονς Λιγκ, χρήματα που θ' αρχίσει να εισπράττει στο τέλος Οκτωβρίου. Οι «πράσινοι» θα πρέπει να έχουν πειστική απάντηση στο ερώτημα «πώς θ' αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας μέχρι τότε;»...Οι όποιοι επενδυτές δεν θα μπορούν, όσο κι αν θέλουν, να ξοδέψουν επιπλέον 10, 15, 20 ή 30 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, αφού κάτι τέτοιο θα έρθει σε πλήρη αντίθεση με το financial fair play.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» που σχεδόν «πατάει» ο ΠΑΟ, και δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να υπάρχει τρόπος αποφυγής του, είναι η υπομονή των ξένων παικτών. Τα καλά αποτελέσματα έχουν βάλει στην άκρη τη δυσαρέσκεια αρκετών παικτών για τη στάση πληρωμών. Ο κίνδυνος των προσφυγών, όσο η κατάσταση μένει αμετάβλητη, γίνεται όλο και πιο ορατός και η επιλογή των διακανονισμών, στην περίπτωση που συγκεντρωθεί κάποιο ποσό στην αύξηση Μ.Κ., απλώς θα διογκώσει τα χρέη της επόμενης χρονιάς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου