Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

H EΠΟ δίνει αδειοδοτήσεις, ενώ οι παίκτες ειναι απλήρωτοι

H EΠΟ δίνει αδειοδοτήσεις, ενώ οι παίκτες ειναι απλήρωτοι
Συνέντευξη στον Θάνο Μπλούνα
Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Στ. Γιαννακόπουλος, επισκέφθηκε τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο και του παρέδωσε τη «μαύρη βίβλο».
Ετσι ονομάστηκε, λόγω των αποτελεσμάτων, η έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στην οποία συμμετείχαν 3.357 ποδοσφαιριστές ανάμεσά τους 505 από την Ελλάδα.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιαννακόπουλος δήλωσε βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη.
Πράγματι, μετέχοντας στην ίδια έρευνα με χώρες που θεωρητικά έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο το ποδόσφαιρο, το ελληνικό βρίσκεται στην πρώτη θέση πολλών αρνητικών κατηγοριών.
Είναι στη δεύτερη θέση, πίσω από το Μαυροβούνιο, στην κατηγορία των πληρωμών με καθυστέρηση.
Είναι στη δεύτερη θέση, πίσω από το Καζαχστάν, στην κατηγορία των ποδοσφαιριστών που αναγκάζονται να προπονούνται μόνοι τους.
Είναι στην πρώτη θέση στην κατηγορία της βίας προς τους ποδοσφαιριστές.
Είναι στην τρίτη θέση, πίσω από τη Ρωσία και το Καζαχστάν, στο θέμα των στημένων αγώνων.
Η Μαρία Τσιγώνη, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΠΣΑΠ και μέλος του Δ. Σ. της FIFPro -της πανευρωπαϊκής ένωσης ποδοσφαιριστών- μιλά στην «Κ» για τη «μαύρη βίβλο» του ποδοσφαίρου και το κλίμα φόβου που επικρατεί ανάμεσα σε παίκτες που φαίνεται να γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις...
-Ποιοι ποδοσφαιριστές συμμετείχαν στην έρευνα; Yπήρχε δισταγμός εκ μέρους τους;
"H πλειονότητα των ποδοσφαιριστών που απάντησε στα ερωτηματολόγια ανήκουν σε ομάδες της Super League, λιγότεροι σε ομάδες της Football League και ακόμα λιγότεροι συμμετέχουν από τη Football League 2.
Πήγα η ίδια μαζί με τον κ. Πούλιο, γενικό γραμματέα του ΠΣΑΠ, στ’ αποδυτήρια και δίναμε τα ερωτηματολόγια στα οποία απαντούσαν ανώνυμα και χωρίς να αναφέρονται οι ομάδες.
Στην αρχή οι παίκτες φοβόντουσαν, αλλά όταν τους εξηγήσαμε ότι υπάρχει ανωνυμία χαλάρωναν και συμμετείχαν. Κάποιοι φοβόντουσαν να απαντήσουν ακόμα και ανώνυμα και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί όταν ζει κάποιος άσχημα, υπάρχει ψυχολογική πίεση και φόβος.
Ανάμεσα στις ομάδες συμμετείχαν παίκτες από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ".
«Σιγή ιχθύος»
Πώς εξηγείτε ότι οι φορείς του ποδοσφαίρου δεν έχουν αντιδράσει επισήμως στα αποτελέσματα της έρευνας;
"Θα έπρεπε να υπάρχει μια αντίδραση. Για να μη σχολιάζεται, σημαίνει ότι αληθεύει. Η ΕΠΟ δεν έχει πει τίποτα απολύτως. Kρατά σιγήν ιχθύος".
Πώς θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της έρευνας;
"Θα γίνουν συναντήσεις FIFPro και UEFA, έχει ήδη ενημερωθεί και η FIFA. H UEFA μπορεί να πιέσει την ομοσπονδία και να ζητήσει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Αυτό που συμπεραίνω είναι ότι το σύστημα αδειοδότησης δεν λειτουργεί!
Η έρευνα αφορούσε τη σεζόν 2010-2011 και ποσοστό 67% δεν είχε πληρωθεί στην ώρα του. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για την αδειοδότηση. Να είναι και εκπρόσωπος των παικτών μέσα στις επιτροπές και μετά να φέρουμε όλοι μαζί την ευθύνη".
«Δεν υπάρχει προστασία του ποδοσφαιριστή»
Σημαντικά στοιχεία για τα «καυτά» θέματα βίας, διαφθοράς και καθυστέρησης πληρωμών στο ελληνικό ποδόσφαιρο παραθέτει η κ. Τσιγώνη.
– Πώς λειτουργεί το σύστημα που επηρεάζει ποδοσφαιριστές;
"Οταν ο παίκτης είναι απλήρωτος, θα δεχθεί πιέσεις. Η Γιουροπόλ σε συνέδριο που έγινε στο Ισραήλ για τα στημένα παιχνίδια είχε πει ότι στη Γερμανία είχαν ξεκινήσει έρευνες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από οίκους ανοχής και από εκεί οδηγήθηκαν στα στημένα παιχνίδια. Πρόκειται για υπόκοσμο με πολλά λεφτά. Αν ο παίκτης αρνηθεί να συνεργαστεί, δέχεται απειλές ότι θα του σπάσουν τα πόδια και άλλα τέτοια".
– Yπάρχει στην Ελλάδα προστασία ώστε να προχωρήσει ο ποδοσφαιριστής σε καταγγελία;
"Δεν υπάρχει προστασία του ποδοσφαιριστή. Eάν βγει και πει ότι συμμετείχε σε στημένο αγώνα θα τιμωρηθεί πρώτα αυτός. Μόνο ανώνυμα μπορεί να γίνει καταγγελία, γι’ αυτό η UEFA έχει δημιουργήσει γραμμή καταγγελιών. Εμείς στον ΠΣΑΠ έχουμε «κόκκινη γραμμή καταγγελιών» που συνδέεται με τη FIFPro και από εκεί πηγαίνει στην UEFA".
– Σας περιέγραψαν Ελληνες ποδοσφαιριστές τις εμπειρίες τους με τα στημένα παιχνίδια;
"Υπήρξαν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ήθελαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτά που υφίστανται. Tελικά, μίλησε μόνο ένας και είπε ότι τον πλησίασαν από τη διοίκηση για να στήσει αγώνα, αλλά δεν το δέχτηκε. Και επειδή δεν το δέχτηκε, η διοίκηση του έκανε τη ζωή «κατάμαυρη». Από όσους μας είπαν για περιπτώσεις στημένων αγώνων, κανείς δεν δέχτηκε ότι συμμετείχε.
Μας είπαν ότι γνώριζαν κάποιες ομάδες που συμμετείχαν στα στημένα. Είναι ομάδες που είχαν ακουστεί αρκετά το περασμένο καλοκαίρι. Ο ανενεργός ποδοσφαιριστής μιλά πιο εύκολα. Ο ενεργός δύσκολα θα μιλήσει επωνύμως, γιατί φοβάται τις συνέπειες".
– Αφού οι ποδοσφαιριστές δεν πληρώνονται στην ώρα τους πώς οι ομάδες ξεπερνούν τους ελέγχους;
"Η ΑΕΚ ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον έλεγχο της UEFA. Εδώ τι γίνεται; Ζητούν από τους ποδοσφαιριστές να υπογράψουν χαρτιά ότι έχουν πληρωθεί. Αν δεν υπογράψουν, δε θα τους βάλουν να παίξουν.
Πέρυσι μου είχε τύχει αλλοδαπός παίκτης που του είχαν δώσει ένα χαρτί να υπογράψει ότι έχει πληρωθεί, ενώ δεν είχε. Οταν με ρώτησε, του είπα να μην το υπογράψει. Μετά με πήραν από την ομάδα και μου είπαν ότι κάνω κακό στον ποδοσφαιριστή. Τον κράταγαν στο γραφείο μέχρι να υπογράψει".
– Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σ’ έναν ποδοσφαιριστή;
"Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν παίκτες που δεν πληρώνονται και προπονούνται μόνοι τους. Είτε επειδή η ΠΑΕ θέλει να κάνει λύση του συμβολαίου ή μείωση αποδοχών ή νέο συμβόλαιο.
Η νοοτροπία του προέδρου-αφέντη πρέπει να αλλάξει. Οταν πριν από μερικές μέρες στις Βρυξέλλες, προβλήθηκε το βίντεο της Μαύρης Βίβλου με τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα που ήταν τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα από κάθε άλλη χώρα, πολλοί παρευρισκόμενοι με γνώριζαν, γύρισαν και με κοίταξαν. Ντράπηκα, πραγματικά…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου