Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012



ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3869/2010


Γράφει η Άννα Κορσάνου
(Δικηγόρος)
Αγαπητό Fimotro,
Μετά τη χθεσινή συζήτηση του Υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών διαγράφονται νέα...
δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η σχέση των υπερχρεωμένων πολιτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πρέπει να τονιστεί ότι προς το παρόν πρόκειται για μορφή προτάσεων-συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, δηλαδή δεν έχει λάβει μορφή νόμου, ενώ η οποιαδήποτε κίνηση τίθεται υπό την αίρεση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ρυθμίσεις θέτουν τετραετή περίοδο χάριτος καταβολής ποσού που να μην ξεπερνά το όριο το 30% του εισοδήματός του οφειλέτη, για την ομάδα των μισθωτών και συνταξιούχων με την προϋπόθεση όμως το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ και επιπλέον να έχει μειωθεί κατά 35% από το 2010. Με τον τρόπο αυτό παρατηρούμε ότι υπάρχουν κριτήρια που περιορίζουν τον αριθμό των υπερχρεωμένων που μπορούν να ευνοηθούν. Επιπλέον το δάνειό μας θα παρατείνεται για τέσσερα έτη δηλαδή η περίοδος χάριτος που δίνεται θα προσαυξάνει  στον χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Επίσης κανένας λόγος δεν γίνεται για διαγραφή χρέους
Σε ανέργους και άτομα με αναπηρίες δεν θα υπάρχουν κριτήρια, ενώ θα  μπορούν να πετύχουν και μηδενικές καταβολές.  
Θετικό και αναγκαίο  βήμα είναι η αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές προς Τράπεζες για χρέη έως 200.000 ευρώ έως 31/12/2013.
Αλλαγές επίσης λέγεται ότι θα υπάρξουν και στο νόμο 3869/2010 το λεγόμενο και νόμο Κατσέλη. Ένα από τα βασικά θέματα που ανακύπτουν στη διάρκεια των δύο ετών που ισχύει ο νόμος είναι οι πλέον εξαιρετικά μακρινές δικάσιμοι που δίνονται από τα Ειρηνοδικεία. Καθώς οι πολίτες που προσφεύγουν   είναι χιλιάδες, σωρεύονται στα Ειρηνοδικεία  πληθώρα  αιτήσεων, με αποτέλεσμα να εκδικάζονται υποθέσεις ακόμα και μετά από έξι ή επτά έτη. Το ζήτημα είναι τι γίνεται σε αυτό το διάστημα με την καταβολή των δόσεων. Ήδη σε πολλά Ειρηνοδικεία με τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, δηλαδή της προσωρινής προστασίας της κύριας οικίας έως την εκδίκαση τη υπόθεσης, ο δικαστής καθορίζει ένα πολύ χαμηλό ποσό καταβολής δόσης μέχρι την ημέρα του δικαστηρίου.
Με τις παρούσες προτάσεις του Υπουργείου γίνεται πρόβλεψη καταβολής μικρού ποσού από την κατάθεση της αίτησης έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Ειρηνοδικείο. Γίνεται επίσης προσπάθεια ενίσχυσης του σταδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, του βήματος δηλαδή προτού καταλήξουμε στο Ειρηνοδικείο, το οποίο έως τώρα δεν απέδιδε σημαντικά, έτσι ώστε να βρίσκεται μια λύση μεταξύ Τράπεζας και δανειολήπτη και να μην καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στο Ειρηνοδικείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου