Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Έρχεται το χαράτσι της ΔΕΗ - Οι προθεσμιες, Ποιοί το πληρώνουν, πως να το υπολογίσετε-

Έρχεται το χαράτσι της ΔΕΗ - Οι προθεσμιες, Ποιοί το πληρώνουν, πως να το υπολογίσετε-


Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα αρχίσουν πιθανότατα να αποστέλλονται μέσω των λογαριασμών της
ΔΕΗ, τα πρώτα σημειώματα που αφορούν το ειδικό τέλος ακινήτων.Οι πρώτοι 190.000 λογαριασμοί αποστέλλονται την ερχόμενη Δευτέρα.
Η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” θα έχει τελικά την πιο σκληρή μορφή απ' αυτές που είχαν συζητηθεί καθώς προβλέπει:
- Την πληρωμή ολόκληρου του ποσού που θα αναγράφεται, δηλαδή και το ρεύμα και το χαράτσι μαζί.
-Ο καταναλωτής, ο ιδιοκτήτης ή ο ενοικιαστής, θα πρέπει να εξοφλίσει το ποσό μέσα σε διάστημα 40 ημερών στη ΔΕΗ.
-Αν δεν το κάνει τότε προβλέπεται η άμεση έκδοση διαταγής διακοπής του ρεύματος.
-Αν περάσουν οι 40 ημέρες η πληρωμή δεν γίνεται στη ΔΕΗ, αλλά στην εφορία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να πάρει τη σχετική βεβαίωση από την ΔΟΥ και με αυτή τη βεβαίωση να πάει στη ΔΕΗ και να κάνει αίτηση επανασύνδεσης του ρεύματος.
-Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει πάροχο ρεύματος , να φύγει δηλαδή από τη ΔΕΗ και να πάει σε άλλη εταιρία ρεύματος θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει το χαράτσι
-Η μόνη υποχώρηση που κάνει το υπουργείο είναι ότι όσοι δικαιούνται απαλλαγή, μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι πολύτεκνοι κλπ μπορούν να στέλνουν sms μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου (30/11) για να απαλλαγούν.
Να θυμίσουμε πως εξαιρείται το 35% των κοινόχρηστων χώρων των ξενοδοχείων και απαλλάσσονται όσοι έχουν βιομηχανικό τιμολόγιο και αγροτική κτηνοτροφική χρήση. Αν υπάρχει κάποια βιομηχανία που δεν έχει απαλλαγεί από το τέλος, μπορεί να πάει στην αρμόδια ΔΟΥ και να της επιστραφούν τα χρήματα αφού προσκομίσει πιστοποιητικό. Υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης ακινήτου και αν το ρολόι είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε πρέπει να το πληρώσει και να το συμψηφίσει με τα ενοίκια.

Πως να το προυπολογίσετε
Έχοντας μπροστά μας έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, ανατρέχουμε στην πάνω αριστερή πλευρά όπου και αναγράφονται τα στοιχεία για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.). Εκεί θα δούμε ότι αναγράφονται αρχικά τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου (τμ), εν συνεχεία η ΤΙΜΗ ΖΩΝΗΣ και ακριβώς δίπλα η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ (στο κείμενο της ρύθμισης αναφέρεται ως «συντελεστής παλαιότητας»).

1 σχόλιο: