Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011


SPIEGEL: ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ      

SPIEGEL: ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Δεν έχουν τέλος τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που θέλουν την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή είτε από μόνη της είτε με τις… κλωτσιές, άσχετα εάν το τελευταίο με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν μπορεί να γίνει. Μάλιστα, οι Γερμανοί προτρέπουν τον Λουκά Παπαδήμο να συνεχίσει τις πολιτικές εξοντωτικής λιτότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τέσσερα διάφορα σενάρια, με βασικό γνώμονα και στα τέσσερα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο εθνικό της νόμισμα:
Α) Η Ελλάδα γυρίζει στη δραχμή και η ευρωζώνη γίνεται πιο σταθερή, καθώς χάνει το πιο αδύναμο μέλος της.
Β) Η Ελλάδα γυρίζει στη δραχμή, με τις οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας να κλυδωνίζονται για ένα μικρό και ελεγχόμενο χρονικό διάστημα.
Γ) Η Ελλάδα γυρίζει στη δραχμή, αλλά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα Ιταλία και Ισπανία, με το EFSF να καλείται να πληρώσει τα… σπασμένα, καθώς το κόστος δανεισμού των δύο αυτών χωρών θα γίνει απαγορευτικό για αρκετά χρόνια.
Δ) Η Ελλάδα γυρίζει στη δραχμή, η οποία υποτιμάται δραματικά έναντι του ευρώ κάτι που ανεβάζει στον… Θεό το χρέος της χώρας και ξεκινάει μπαράζ χρεοκοπίας εταιριών, κάτι που μεταφράζεται σε καταστροφικό μπαράζ για την ευρωζώνη. Το Siegel, πάντως, θεωρεί το τελευταίο σενάριο ακραίο.
Υ.Γ.: Πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη χωρίς καταστροφικές συνέπειες για την Ε.Ε. και η Ανγκελα Μέρκελ δεν το έχει… φροντίσει ήδη; Μάλλον όχι. Οπότε φτάνει πια με την «τρομοκρατία» εις βάρος των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου