Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013



Μαρσέλ Σερντάν: Η συνάντηση με την Εντίθ Πιάφ έγινε ραντεβού θανάτου!


Η Εντίθ και ο Μαρσέλ τον καιρό της ευτυχίας τους που κράτησε λίγο
Το φθινόπωρο του 1949 η Εντίθ Πιάφ, η «χρυσή φωνή» του Γαλλικού τραγουδιού ήταν και πάλι ερωτευμένη. Ο έρωτάς της , από τον προηγούμενο χρόνο, ήταν ο Γάλλος πυγμάχος και παγκόσμιος πρωταθλητής στα μεσαία βάρη Μαρσέλ Σερντάν. Εκείνη για χάρη του έγραψε τους στίχους σε ένα τραγούδι που έμεινε στην ιστορία. Τον «Ύμνο στην αγάπη» . Εκείνος παράτησε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του για χάρη της. Και στο τέλος πλήρωσε την αγάπη του για την Πφιαφ με την ίδια του τη ζωή!
Η αγαπημένη του τραγουδούσε στη Νέα Υόρκη και παρουσίασε τον «Ύμνο στην αγάπη» για πρώτη φορά στις 14 Σεπτεμβρίου 1949. Το τραγούδι αγαπήθηκε κι η Πιάφ όταν τον τραγουδούσε δεν ήταν η υπέροχη τραγουδίστρια, αλλά μια ερωτευμένη γυναίκα που υπέφερε μακριά από τον άντρα που λάτρευε. 
Φεύγοντας για τη Νέα Υόρκη λίγο πριν το μοιραίο
Ο Σερντάν δεν μπορούσε να μείνει άλλο στην Ευρώπη. Μάζεψε τα ρούχα του και με τη δικαιολογία ότι τον Δεκέμβριο θα έπαιζε εκεί για τον παγκόσμιο τίτλο αποφάσισε στις 28 Οκτωβρίου 1949 να πετάξει για τη Νέα Υόρκη. Άδικα η γυναίκα του που έμενε στη Καζανμπλάνκα (ήταν τότε Γαλλική αποικία και το Μαρόκο και η Αλγερία) που ζητούσε να μην ταξιδέψει. Ο «Ύμνος της αγάπης» τον αφορούσε προσωπικά και ήθελε να τον απολαύσει από τα χείλη της Εντίθ…
Ακούστε το L’Hymne à l’amour  
Ζύγισμα πριν τον τελικό του 1948
Μόνο που η ζωή κάνει τα δικά της παιχνίδια. Το αεροπλάνο της «Air France» έπεσε στο νησί Σάο Μιγκουέλ των Αζορών. Σκοτώθηκαν και οι 37 επιβάτες και τα έντεκα μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους φυσικά και ο Σεντάν. Ο «Ύμνος στην αγάπη» λατρεύτηκε από εκατομμύρια κόσμου, πούλησε επίσης εκατομμύρια δίσκους και cd, ακόμα και σήμερα θεωρείται ο ορισμός του ερωτικού τραγουδιού, αλλά ο άμεσα ενδιαφερόμενος ο Μωρίς Σεντάν δεν τον άκουσε ποτέ…
Η αλήθεια και ο μύθος
Ο Σερντάν γεννήθηκε στη Καζαμπλάνκα από Γάλλους γονείς. Μικρός έπαιζε μπάλα, αλλά μια μέρα γύρισε στο μαγαζί του πατέρα του. Είχε παίξει ξύλο με συμμαθητές του. Άφησε πάνω στον πάγκο τρία σπασμένα δόντια, τα δικά του δόντια και του ανακοίνωσε ότι θα μάθει να πυγμαχεί. 
Το στιλ του λατρεύτηκε από τους φίλους της πυγμαχίας, αλλά και τους φίλους της μουσικής που λάτρευαν τη Πιάφ
Το ποιοι έσπασαν τα δόντια του μικρού Μωρίς δεν διέσωσε η ιστορία. Έκαναν όμως μια… καλή πράξη. Γιατί χάρισαν στη πυγμαχία ένα μεγάλο αθλητή και στη Γαλλία το δικαίωμα να καμαρώνει στα δύσκολα χρόνια μετά τον πόλεμο για τον δικό της σούπερ σταρ. 
Ευτυχισμένος λίγο πριν το μοιραίο ατύχημα
Η εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία.
* Το 1947 έγινε Πρωταθλητής Ευρώπης νικώντας τον Βέλγο Σιρίλ Ντελανουά
* Στις 21 Σεπτεμβρίου 1948 στη Νέα Υόρκη νικά τον Τόνι Τζέιλ με νοκ άουτ στον 10ο γύρο και στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Τζέιλ λίγο καιρό πριν είχε νικήσει τον Ρόκι Γκατσιάνο, μια εμβληματική φυσιογνωμία του αμερικάνικου μποξ.
Λέγεται ότι ο Σερντάν είχε τσαντιστεί με τους διοργανωτές που έδωσαν 30.000 δολάρια στον αντίπαλό του και μόλις 10.000 σε αυτόν. Και για να δείξει ποιος είναι το αφεντικό στο ριγκ χτυπούσε αργά και βασανιστικά τον Αμερικανό. Μέχρι που δεν άντεξε, ή τον λυπήθηκε και τον αποτελείωσε…
* Τον Ιούλιο του 1949 χάνει το στέμμα του από τον Τζακ Λα Μότα. Στο 2ο γύρο έπαθε εξάρθρωση ωμοπλάτης, αλλά συνέχισε τον αγώνα. Άντεξε μέχρι τον 10ο γύρο όπου έχασε με τεχνικό νοκ άουτ. 
Το 1948 όταν επέστρεψε στο Παρίσι από τη Νέα Υόρκη ως παγκόσμιος πρωταθλητής τον υποδέχτηκαν περισσότεροι απ' όσοι είχαν υποδεχτεί λίγα χρόνια νωρίτερα τον στρατηγό Λεκλέρ, τον απελευθερωτή της πόλης από τους Γερμανούς!
Η ευκαιρία για να ξαναπάρει πίσω το στέμμα του ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 1949. Δεν πρόλαβε. Ο «Ύμνος στην αγάπη» έγινε «εμβατήριο θλιβερό και πένθιμο» για τον ερωτευμένο πυγμάχο
Η ταινία
Το 1983 ο Κλωντ Λελούς μετέφερε στο κινηματογραφικό πανί την ιστορία αυτή. Το ρόλο του ερωτευμένου πυγμάχου υποδύθηκε ο Μαρσέλ Σεντάν τζούνιορ, ο γιος του δηλαδή και της Εντίθ Πιαφ η Evelyne Bouix. Η ταινία λεγεται «Εντιθ και Μαρσέλ»
O
Μαρσέλ
Σερντάν
σε
αριθμούς
Γεννήθηκε: 22 Ιουλίου 1916 στο Σιντί Μπελ Αμπές της Γαλλικής (τότε) Αλγερίας
Πέθανε: 27 Οκτωβρίου 1949 στο Σάο Μιγκουέλ των Αζορών (33 χρόνων)
Παρατσούκλι: Ο Μαροκινός βομβαρδιστής
Επαγγελματικοί αγώνες: 117
Νίκες: 113
Νόκ Άουτ: 66
Ήττες: 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου