Του Αι Γιαννιού σήμερα και… η αποψινή νύχτα θα είναι μεγάλη, καθώς θα χαρακτή στη μνήμη μας, αλλά και θα γραφτεί στα πρακτικά, ως η νύχτα που έφερε το χιόνι και στο λεκανοπέδιο Αττικής. Μπορεί το χθεσινό ξέσπασμα του καιρού στο λεκανοπέδιο Αττικής, το οποίο έδωσε χιονόνερο στα πεδινά της Αττικής και χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά, να κράτησε μόνο λίγες ώρες , αφού το μεσημέρι ο καιρός βελτιώθηκε αισθητά, ωστόσο από σήμερα το βράδυ, περιμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού, αυτή τη φόρα σημαντικότερη. Το κυρίως πιάτο, ΕΡΧΕΤΑΙ!!! Ο πρωινός ήλιος που επικρατεί τόσο στην Αττική , όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύντομα θα δώσει τη θέση του στο λευκό επισκέπτη. Η νέα κακοκαιρία, θα αρχίσει από τα Βορειοανατολικά της χώρας, χωρίς όμως ωστόσο να γίνει ιδιαίτερα αισθητή , σε αντίθεση με τα Ανατολικά και Νότια τμήματα της χώρας.
Η κακοκαιρία αυτή, δεν θα επηρεάσει όλη τη χώρα. Ο καιρός τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες 2 ημέρες, θα διατηρηθεί πολύ καλός σε όλη τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, όπου θα έχουμε ηλιοφάνεια αλλά πολύ κρύο. Πάμε να δούμε τώρα σε ποιες περιοχές περιμένουμε την κακοκαιρία. Από τις επόμενες ώρες, θα αρχίσει να συννεφιάζει από τα Βορειοανατολικά της χώρας. Με εξαίρεση λοιπόν λίγες ώρες από τη σημερινή ημέρα, η περιοχή της Θράκης και τα Ανατολικότερα τμήματα της Μακεδονίας, θα προλάβουν να δουν πολύ λίγες τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις, οι οποίες όμως γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Όμως στο Βόρειο Αιγαίο, ο καιρός θα επιδεινωθεί, καθώς θα πέσει χιόνι σε Λήμνο, Χίο, Σάμο και Σαμοθράκη.
Όσο θα πηγαίνουμε μέσα στην ημέρα, τα φαινόμενα θα επεκτείνονται στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα. Έτσι, σταδιακά θα συννεφιάσει στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Μέχρι το βράδυ, θα σημειωθεί αρχικά χιονόνερο στα πεδινά των παραπάνω περιοχών, ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Από τη νύχτα όμως, θα το γυρίσει σε χιόνι ακόμη και στα πεδινά. Οι άνεμοι, που αρχικά θα είναι γενικά ασθενείς, αναμένεται να στραφούν σε Βορειοανατολικούς και να ενισχυθούν στο Αιγαίο στα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το απόγευμα και μετά. Το κρύο στη χώρα μας έως και την Πέμπτη θα είναι τσουχτερό.
Τα χιόνια περιμένουμε να έχουν αξιόλογη ένταση, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δημιουργήσουν προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο της Ανατολικής χώρας, ενώ θα πέφτει πυκνό χιόνι και κατά μήκος της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν σημαντικά από την επέλαση του χιονιά, είναι : οι Σποράδες, η Ανατολική Φθιώτιδα, η Βοιωτία, Εύβοια, η Βορειοδυτική – Βόρεια και Ανατολική Αττική, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Σε αυτές τις περιοχές, τα χιόνια θα είναι ισχυρά ακόμη και στα πεδινά. Να κάνουμε και δυο αξιοσημείωτες αναφορές: Α) Αναμένεται να χιονίσει και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Κρήτης. Β) Θα πέσει χιόνι και το κέντρο της Αθήνας.
Πάμε λοιπόν να δούμε λίγο καλυτέρα το Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ: Μεγάλο το καιρικό ενδιαφέρον για το Νομό μας, αφού για ακόμη μια φόρα ο λευκός επισκέπτης μας κλείνει πονηρά το μάτι. Ο πρωινός ήλιος που επικρατεί, αναμένεται να δώσει σταδιακά τη θέση του σε νεφώσεις οι οποίες θα αυξηθούν και το βράδυ, θα πέσει χιόνι στα ορεινά, ενώ χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά. Με την αλλαγή της ημέρας, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τα χιόνια θα κατηφορίσουν στα Βόρεια προάστια των Αθηνών, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πλέον, θα πέσει χιόνι σε όλο το Νομό Αττικής.
Αύριο Τρίτη, περιμένουμε την έλευση της κύριας κακοκαιρίας σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας, όπου θα σημειώνονται όλη την ημέρα ισχυρές χιονοπτώσεις και στα πεδινά. Τα χιόνια θα φτάσουν και στην Αθήνα, ενώ στο σύνολο του Νομού Αττικής, στρωμένο χιόνι θα δούμε στα Βορειοδυτικά, Βόρεια, Κεντρικά και Ανατολικά τμήματα του Νομού. Στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, δεν αναμένεται να το στρώσει, ωστόσο το χιόνι θα πέφτει κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας. Ελαφρώς παραπονεμένοι, θα μείνουν οι κάτοικοι των Νοτιότερων τμημάτων του Ν. Αττικής, όπως η ακτογραμμή της Σαρωνίδας, το Λαύριο και το Σούνιο, καθώς η μάχη μεταξύ χιονόνερου και χιονιού θα είναι σκληρή, με αποτέλεσμα οι όποιες χιονοπτώσεις στις εκεί περιοχές, να λάβουν παροδικό χαρακτήρα.