Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

 
Οι μασκότ είχαν κυριαρχήσει στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου από το μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία με τον διάσημο Willie, αλλά στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους το 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας! Από τότε, όμως, δεν έλειψαν ούτε μια φορά από τα Euro και εμείς κάνουμε μια αναδρομή στο χρόνο ώστε να τις θυμηθούν οι παλιοί και να τις μάθουν οι νεώτεροι…  
EURO 1980 - ΙΤΑΛΙΑ (Pinoccio)
Η πρώτη μασκότ των Euroεμφανίστηκε στην Ιταλία το 1980 και πήρε το όνομα της από το ξύλινο δημιούργημα του Τζεπέτο. Μια μακριά μύτη βαμμένη στα χρώματα της Ιταλίας και ένα χάρτινο καπέλο με την ονομασία του Euro ήταν τα στοιχεία που εμπλούτιζαν το μάλλον φτωχό οπτικό θέαμα.


EURO 1984 - ΓΑΛΛΙΑ (Peno) 
Όπου Γαλλία και ένας πετεινός, αφού εξάλλου πρόκειται για το σύμβολο των «τρικολόρ». Με το 84 στο στήθος και ντυμένος στα χρώματα της Γαλλίας, ο Peno ήταν αναμφίβολα βελτιωμένος αισθητικά σε σύγκριση με τον προκάτοχό του!


EURO 1988 - ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Berni) 
Και κάπου εδώ οι λαγοί κάνουν μια δυναμική εμφάνιση στα πράγματα, με τους Γερμανούς να μας παρουσιάζουν τον Berni που ήταν ντυμένος στα χρώματα των «πάντσερ», φορούσε περικάρπια στα χέρια και μια λευκή κορδέλα στο κεφάλι, ενώ ήταν η πρώτη μασκότ που κλωτσούσε τη μπάλα (οι δυο προηγούμενοι απλά την κρατούσαν).

EURO 1992 - ΣΟΥΗΔΙΑ (Rabbit) 
Οι Σουηδοί όχι μόνο αντέγραψαν το εύρημα των Γερμανών, δεν έβαλαν καν τη φαντασία τους να δουλέψει προκειμένου να της δώσουν ένα σωστό όνομα, αφού την είπαν λαγό…! Η μόνη αλλαγή που έκαναν ήταν στα χρώματα, αλλάζοντας το μαύρο και το κόκκινο σε μπλε και κίτρινο! Τραγικοί…

EURO 1996 - ΑΓΓΛΙΑ (Goliath) 
Από τη Σουηδία πηγαίνουμε στην Αγγλία, η οποία έχει μια αγάπη για τα λιοντάρια και έτσι μετά τον Willie του 1966, γνωρίσαμε τον Goliath στα χρώματα της εθνικής τους ομάδας. Η πρώτη μασκότ ήταν τελικά πιο τυχερή, αφού οι Άγγλοι αποκλείστηκαν στα πέναλτι από τους Γερμανούς στα ημιτελικά της διοργάνωσης…

EURO 2000 - ΟΛΛΑΝΔΙΑ,ΒΕΛΓΙΟ (Benelucky) 
Βαδίζοντας πλέον στη νέα χιλιετία, συναντάμε την πρώτη μασκότ που εκπροσωπούσε δυο χώρες (Ολλανδία και Βέλγιο) και ήταν ουσιαστικά ένα λιοντάρι με ουρά και κέρατα διαβόλου, ενώ η κόμμωση συνδύαζε τα χρώματα στις σημαίες των δυο χωρών! Το όνομα του επιλέχθηκε ώστε να φέρει καλή τύχη σε όσες ομάδες είχαν πάρει μέρος.

EURO 2004 - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Kinas) 
Στην Ελλάδα είναι ζήτημα αν θυμάται κανείς τη μασκότ της Πορτογαλίας -αφού από το πρωί έως το βράδυ βλέπαμε ένα πειρατικό να οδηγεί την εθνική ομάδα στη δόξα- αλλά υπήρχε και λεγόταν Kinas. Ήταν ντυμένος στα χρώματα της διοργανώτριας χώρας, ενώ το όνομα του προερχόταν από το Quinas, ένα εκ των συμβόλων στη σημαία των Πορτογάλων.  

EURO 2008 - ΑΥΣΤΡΙΑ,ΕΛΒΕΤΙΑ (Trix and Flix) 
Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας και της Ελβετίας ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε όχι μία, αλλά δυο μασκότ να αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των χωρών! Βέβαια, το γεγονός ότι ήταν δίδυμα και μάλιστα ντυμένα αντίστροφα σε συνδυασμό με ότι σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τη Warner Bros άλλαξε άρδην τα δεδομένα και τους έδωσε μια φουτουριστική χροιά…  

EURO 2012 - ΟΥΚΡΑΝΙΑ,ΠΟΛΩΝΙΑ (Slavek & Slavko) 
Στο δρόμο που χάραξαν οι μασκότ το 2008 κινήθηκαν και φέτος οι διοργανωτές σε Πολωνία και Ουκρανία. Τα ονόματα των δυο αγοριών κληρώθηκαν από ψηφοφορία στο διαδίκτυο (όπως και πριν από τέσσερα χρόνια), ενώ στο σχεδιασμό διακρίνουμε ξανά τη φουτουριστική ματιά της Warner Bros… Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα αλλάξει στο μέλλον, διότι η έλλειψη έμπνευσης είναι κάτι παραπάνω από εμφανής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου