Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013


ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΦΤΕΡΩΤΟΥ»ΓΙΑΤΡΟΥ




ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ-ΜΟΝΑΧΟ 1972-Η «ΘΡΥΛΙΚΗ»ΚΟΥΡΣΑ.

-Του Αντώνη Αντωνόπουλου

Στη φαρέτρα των αναμνήσεων μου η εικόνα παραμένει αναλλοίωτη. Μαθητής του Γυμνασίου στη Πύλο, στο καφενείο του πατέρα μου στο χωριό Ρωμανός παρακολουθούσα τους ολυμπιακούς αγώνες στο Μόναχο το 1972(Με ενδιάμεσα θλιβερά γεγονότα την αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια των Παλαιστινίων σε βάρος Ισραηλινών αθλητών).Οι κόντρες μεταξύ του Σοβιετικού σπρίντερ Βαλερί Μπορζόφ και του δικού μας «Φτερωτού» γιατρού Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, έγραφαν τότε ιστορία ,και η προσμονή της κούρσας των 100 μέτρων στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, μας είχε καρφωμένους στην τηλεοπτική οθόνη και την περιμέναμε με αγωνία. Το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο ήταν ο Σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ παρά την παρουσία των τριών Αμερικανών Ρόμπινσον,Τέιλορ και Χάρτ.Στα προκριματικά όμως τον καλύτερο χρόνο (10.24) έκανε ο τότε φοιτητής της οδοντιατρικής στη Θεσσαλονίκη Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Πρόβλημα τραυματισμού τον θέτει νοκ αουτ από τα ημιτελικά ,που αν έτρεχε με βάσει το 10.24 στο τελικό θα του έδινε το ασημένιο μετάλλιο. Λίγη ώρα πριν την κούρσα των ημιτελικών ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1968 στα 400 μέτρα   Λι Εβανς παρατήρησε με ανησυχία ότι κανείς από τους τρίς συμπατριώτες του σπρίντερ δεν βρισκόταν στο στάδιο. Οι τρεις Αμερικανοί μαζί με τον προπονητή τους Σταν Ραιτ έφυγαν από τα δωμάτια τους χαλαροί και μόλις έφτασαν στη πύλη του Ολυμπιακού χωριού παρατήρησαν σε μια τηλεόραση ότι οι 100ρηδες εκαναν ζέσταμα. Πίστεψαν ότι ήταν βίντεο από τα προκριματικά. Παρά την …κούρσα που έκανε με αυτοκίνητο αμερικάνος εργαζόμενος στο τηλεοπτικό κανάλι ABC οι Ρομπινσον και Χάρτ δεν πρόλαβαν την κούρσα των ημιτελικών. Ο Τέιλορ  που πρόλαβε με την ψυχή στο στόμα, πήρε την πρόκριση και το ασημένιο μετάλλιο με τον ίδιο χρόνο του Παπαγεωργόπουλου(10.24)Το χρυσό μετάλλιο ο Μπορζόφ με 10.14 και το χάλκινο ο Τζαμαικανός Μίλερ με 10.33.Λίγα χρόνια αργότερα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μόναχο ο Παπαγεωργόπουλος τερματίζει στα 60 μέτρα 2ος με χρόνο (6.67)με πρώτο ποιόν άλλο τον σοβιετικό Βαλερί Μπορζόφ με χρόνο (6.58)
ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ
Στον απόηχο της λαμπρής αθλητικής καριέρας του ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κέρδισε την αγάπη αλλά και την επιλογή του κόσμου της γενέτειρας του Θεσσαλονίκης που τον εξέλεξε  κατ επανάληψη βουλευτή για να διατελέσει και Υφυπουργός αθλητισμού, πριν επιλέξει να γίνει Δήμαρχος. Στο δια ταύτα ο «Φτερωτός» γιατρός κηλιδώνει την σπουδαία διαδρομή και το όνομα του με βαρύ στίγμα. Επί μήνες τώρα κατηγορούμενος μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια για υπεξαίρεση 51,4 εκ ευρώ!!! Ο εισαγγελέας της πολύκροτης δίκης κ. Χαλντούπης ενώ επισήμανε πως ο γραμματέας Λεμούσιας κρατούσε στο χέρι τον πρώην Δήμαρχο, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι και οι δύο για ηθική αυτουργία και υπεξαίρεση.
Είναι αρκετά τα παραδείγματα στην μικρή αλλά ευλογημένη ράτσα μας, ανθρώπων προικισμένων που το άστρο τους έλαμψε εκτυφλωτικά. Την επιτυχία, την δημοσιότητα, την αναγνώριση μπορεί να την κατακτήσεις και να σηκώσεις ψηλά το όνομα σου. Το δύσκολο είναι να το διαχειριστείς και να το κρατήσεις επίσης ψηλά πεντακάθαρο. Έχει μεγάλο κόστος όταν μάλιστα είσαι μέσα στο…μέλι. Όπως λέει ο εισαγγελέας και όχι εγώ ,έτσι φαίνεται να την πάτησε και ο Παπαγεωργόπουλος, για να αμαυρώσει το όνομα και την διαδρομή του .Κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου