Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΑΝ 2 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ...

Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)
Με οικονομικά βαρίδια ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη της βρίσκεται πλέον η ΠΑΕ Πανιώνιος, μετά τον καταλογισμό  αντίστοιχου ποσού ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι... 
"κυανέρυθροι" μετά τις οικονομικές εκρεμμότητες που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν με συνεχείς καθυστερήσεις στις πληρωμές παικτών και υπαλλήλων του συλλόγου καλούνται τώρα να καταβάλουν στην εφορία 2 εκ. ευρώ, οφειλές που αφορούν σε μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Με τις ανάλογες προσαυξήσεις από το 2010 και εντεύθεν.
Παρόλο που οι παράγοντες του Πανιωνίου είχαν να αντιμετωπίσουν εδώ και καιρό το ληξιπρόθεσμο χρέος των 2 εκ. ευρώ, δεν είχαν προχωρήσει σε κανένα διακανονισμό, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί από την Εφορία. Παράλληλα η Εφορία προχώρησε σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών πρώην και νυν παραγόντων της ΠΑΕ σύμφωνα με το Ν.2523 άρθρο 14. Η δέσμευση αφορά τα μέλη που θήτευσαν στις διοικήσεις της ομάδας και ανάμεσά τους οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μέλη του Δ.Σ, διευθύνοντες σύμβουλοι, αλλά και σε βάρος της ίδιας της εταιρείας.
Οι φορολογικές εκρεμμότητες του συλλόγου είναι γνωστές εδώ και τρία χρόνια, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί λύση καθώς η μία διοίκηση επέρρριπτε τις ευθύνες στην άλλη για την οικονομική αιμορραγία και τη μη βιωσιμότητα της ομάδας. Πριν από ενάμισι  μήνα λόγω της οικονομικής τρύπας, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ και ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ομάδας είχαν προχωρήσει σε λευκή απεργία διαμαρτυρόμενοι ότι καθυστερούσαν να τους πληρώσουν. Άγνωστό παραμένει εάν εκτός των οφειλών στην Εφορία υπάρχουν αντίστοιχες οφειλές και σε ασφαλιστικά ταμεία. 
Ενδεικτικό της τραγικής οικονομικής κατάστασης που βιώνει σήμερα η ΠΑΕ Πανιώνιος, αλλά και ο Ερασιτέχνης  είναι η κατάθεση φέτος από τη διοίκηση της ομάδας ελλιπέστατου φακέλου (απαιτούνται -εκτός πολλών άλλων-φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εγγυητική επιστολή κλπ) στο πρωτοβάθμιο όργανο αδειοδότησης της ΕΠΟ, προκειμένου να λάβει το ανάλογο πιστοποιητικό ενημέρωσης για τη συμμετοχή της στη Σούπερ Λίγκα. Μάλιστα δεν ασκήθηκε μετά την απορριπτική απόφαση, ούτε καν έφεση στην επιτροπή εφέσεων αδειοδότησης της Ομοσπονδίας.
   
"Σε συνεννόηση"

Ποιά είναι η θέση του Πανιωνίου; Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, αλλά και του Ερασιτέχνη Βασίλης Τσάβαλος, μιλώντας στην "Ε", δήλωσε: "Είναι σε γνώση μας και είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εμείς δεν δημιουργήσαμε τα χρέη, τα κληρονομήσαμε από την προηγούμενη διοίκηση, όπου πρόεδρος ήταν ο Γεράσιμος Βεντούρης. Πρόκειται για παλαιές οφειλές και για ένα πεντάμηνο δικό μας".
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Πανιώνιος, Κωνσταντίνος Τσακίρης, με αφορμή την πώληση του προπονητικού κέντρου "Απήλιον" στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, προτίθεται να προσφέρει ένα ποσό 750-800.000 ευρώ στην ομάδα της Νέας Σμύρνης, για να καλυφθεί μέρος του χρέους στην Εφορία.
Όσο για τις οφειλές προς τους ποδοσφαιριστές, οι "κυανέρυθροι" περιμένουν την τελευταία δόση από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, προκειμένου να τους δώσουν κάποια χρήματα ως έναντι.
Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ο Πανιώνιος θα μπορεί να κάνει συνολικά 3 μετεγγραφές και 4 ανανεώσεις παικτών πάνω από 24 ετών. Κάτω από αυτό το όριο ηλικίας μπορεί απεριόριστος αριθμός μόνο Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Τις τελευταίες ημέρες παραιτήθηκαν, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παντελής Τσιλαλίδης, ο γ΄ αντιπρόεδρος Νίκος Γκλεζάκος και ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος Λάζαρος Κουτλίδης. Την περασμένη Παρασκευή έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της διοίκησης του Πανιωνίου και ο προπονητής της ομάδας Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, εκείνος όμως για διαφορετικούς λόγους, καθώς δεν είχε ενημερωθεί για ορισμένες σκέψεις και κινήσεις της ΠΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου