Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΟΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ "ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ)


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Σε ένα πολυσέλιδο κείμενο δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την...
αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Ο Πολ Τόμσεν τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας!
Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η... ανάπτυξη και να δημιουργηθούν... νέες θέσεις εργασίας.

Κλειδί για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές για την αύξηση της παραγωγικότητας, και οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.  

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξετασθεί στην αξιολόγηση που άρχισε στην Αθήνα ανάλογα με τα... δημοσιονομικά περιθώρια τονίζει ο κ.Τόμσεν.
Σε ό,τι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους, ο Πολ Τόμσεν αναφέρει ότι αν και θα παραμείνει υψηλό μεσοπρόθεσμα, θα βρίσκεται ξεκάθαρα σε πτωτική τροχιά και σημειώνει την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους προκειμένου αυτό να παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα.«Σε καθαρούς όρους, έχουν δεσμευτεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το χρέος της χώρας από το 124% το 2020 να μειωθεί σημαντικά κάτω από το 110% το 2022, εφόσον η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους» πρόσθεσε.
Σημαντικό όμως είναι ότι στην έκθεση το ΔΝΤπροβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, με ύφεση.... 4,2% το 2013 και επιστροφή σε... θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το... 2014!

Στην έκθεση γίνεται και αποτίμηση-αυτοκριτική του ΔΝΤ του πρώτου προγράμματος όπου ο κ Τόμσεν μιλά για καθυστερήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στη λήψη αποφάσεων...

Εύσημα λοιπόν από το ΔΝΤ για την Ελλάδα και τον... Αντώνη Σαμαρά αφού από το 2014 προβλέπεται ότι θα περάσουμε σε... θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης !


ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ (εδώ) ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου