Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο Μοασίρ Μπαρμπόσα, ο Γκίχια και ο… Πάπας


Ο Μοασίρ Μπαρμπόσα, ο Γκίχια και ο… Πάπας
Γιατί τα ματς Βραζιλίας – Ουρουγουάης είναι τόσο ιδιαίτερα; Το ρολόι πάει 63 χρόνια πριν…

Είχε βγει ελάχιστα από την εστία και παρατηρούσε τους αντιπάλους του έτοιμος να επέμβει. Το σουτ είχε τα φάλτσα που χρειάζονταν. Ο τερματοφύλακας έκανε ένα άλμα προς τα πίσω.  Χάιδεψε την μπάλα με τα δάχτυλα και έπεσε στο έδαφος με τη σιγουριά ότι δεν του είχε στήσει κανένα μνησίκακο παιχνίδι. Οταν σηκώθηκε, με τη στέρεη πεποίθηση ότι είχε αλλάξει την πορεία της, την είδε να φλερτάρει με τα δίχτυα του.

Μια εκκωφαντική… σιωπή, ένα γκολ που λειτούργησε για τη Βραζιλία, όπως η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι για τις ΗΠΑ και οδήγησε στο αιώνιο μαρτύριο του Μοασίρ Μπαρμπόσα. Του γκολκίπερ που είχε αναδειχθεί από τους δημοσιογράφους ως ο καλύτερος του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1950 μέχρι να υποπέσει στο αμάρτημα του, για το οποίο… κάηκε στην κόλαση για 50 ολόκληρα χρόνια, μέχρι να επέλθει δηλαδή, «ο δεύτερος θάνατος του», όπως εύστοχα επισημάνθηκε στη νεκρολογία του σε μια βραζιλιάνικη εφημερίδα το 2000.

Ηταν 16 Ιουλίου του 1950 όταν ο Ουρουγουανός Γκίχια χάιδεψε την μπάλα με πειθαρχημένη τρυφερότητα και την έστειλε στο βάθος της εστίας του Βραζιλιάνου γκολκίπερ. Σε μια στιγμή το είδωλο μετατράπηκε σε κτήνος, άρχισε να καταρρέει λες και βρισκόταν σε ρωμαϊκή αρένα με τον όχλο έτοιμο να τον κατασπαράξει. Η Ουρουγουάη νικούσε 2-1 τη Βραζιλία μέσα στο «Μαρακανά» και κατακτούσε για δεύτερη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, την ώρα που στη χώρα της σάμπα για τρεις ημέρες μετρούσαν νεκρούς (άλλοι λένε για έξι, άλλοι για δέκα) από τις αυτοκτονίες.

Μετά το ’50 ο Μπαρμπόσα ήταν ένα απόβλητος που έπρεπε να απορριφθεί αμέσως από τη Βραζιλία. Από τότε δεν κλήθηκε ξανά στη «σελεσάο», συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το 1962, όταν και σε ηλικία 40 ετών αποσύρθηκε από την ενεργό δράση φορώντας τη φανέλα της Κάμπο Γκράντε. Υπέμεινε με τη στωικότητα του Ιώβ τις κραυγές του πλήθους σε κάθε γήπεδο που αγωνιζόταν. Το καταλάβαινε σε κάθε του εμφάνιση, όπως όταν μια ημέρα θέλησε να αγοράσει ψωμί.

«Συνέβη μια βραδιά τη δεκαετία του ‘80. Μπήκα σε ένα σούπερ μάρκετ να αγοράσω ψωμί και κάποιους χυμούς. Είδα μια ηλικιωμένη κυρία να με δείχνει σε ένα παιδί που συνόδευε. Όσο με πλησίαζε άκουγα τι έλεγε για εμένα. “Τον βλέπεις αυτόν; Είναι ο άνθρωπος που έκανε όλη την Βραζιλία να κλάψει”. Στη Βραζιλία η εσχάτη των ποινών για ένα έγκλημα είναι 30 χρόνια κάθειρξη. Πάνε τόσα χρόνια που τιμωρούμαι για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα».

Ο Μπαρμπόσα υπέμενε σαν ανθρώπινο κουρέλι τα πάντα μέχρι και τον θάνατό του… Εκείνο το καταραμένο γκολ για τον Μπαρμπόσα αποδείχθηκε διαβατήριο ευτυχίας για τον Ουρουγουανό σκόρερ, Γκίχια. «Μόνο τρεις άνθρωποι κατάφεραν να σιωπήσουν εντελώς το “Μαρακανά” με μια πράξη τους. Ο Φρανκ Σινάτρα, ο Πάπας Ιωάννης ο Παύλος ο 2ος  και εγώ» θυμόταν αργότερα.

Οι Βραζιλιάνοι εξιλεώθηκαν τρόπον τινά κόντρα στη Νέμεσή τους δύο δεκαετίες μετά, στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό: η ανίκητη τότε «σελεσάο» συνάντησε την Ουρουγουάη στα ημιτελικά, την τιμώρησε με μια άνετη νίκη με 3-1 . Οι Βραζιλιάνοι… καρδιοχτύπησαν καθώς η Ουρογουάη προηγήθηκε στο 19’ με τον Κουμπίγια αλλά στη συνέχεια κλείστηκε στην άμυνα. Η «σελεσάο» απάντησε στο 44’ με τον Κλοντοάλντο, και στο β’ μέρος, απελευθερωμένη από το άγχος πέτυχε άλλα δύο γκολ με τους Ζαϊρζίνιο (76’) και Ριβελίνο (89’).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη σήμερα, κυριαρχεί σαφώς το Βραζιλία – Ουρουγουάη. Εχει… μαλλιάσει η γλώσσα μου (σε BetRadio και Nova) να λέω ότι η επιλογή του Λουίς Φελίπε Σκολάρι για τον πάγκο ήταν η ιδανική. Γουάι; Του χρόνου, Μουντιάλ στην ένδοξη χώρα μας. Θέλουμε τουλάχιστον τελικό. Και με κάτι κόουτς τύπου Μενέζες δεν πηγαίναμε πουθενά! Ο «Φελιπάο» ξέρει τι πρέπει να κάνει: να διορθώσει την άμυνα, να βρει την ιδανική τετράδα πίσω με δύο «σκύλους» στα χαφ και να εξασφαλίζει, ει δυνατόν, το μηδέν πίσω. Οσο για μπροστά; Βραζιλία είσαι, κάποιος θα το βάλει! Όχι με Φρεντ κορυφή, πιθανώς αργότερα με Χουλκ εκεί και κάποιον άλλον στα εξτρέμ. Θα δείξει. Ο απολογισμός σε τρία ματς στον όμιλο ήταν 9-2, τα γκολάκια ήρθαν με την… τρελ0-Ιταλία.

Με την Ουρουγουάη τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η Ουρουγουάη πέρασε επειδή νίκησε τη Νιγηρία, χωρίς να είναι πολύ καλύτερη, και τη δύσμοιρη Ταϊτή. Επιθετικά δεν με εμπνέει. Και επειδή ο αποψινός ημιτελικός είναι… ειδικών συνθηκών, ελέω του παρελθόντος τους, προσπαθώ να βρω απόδοση της προκοπής. Χ ημίχρονο με 1 τελικό; Στέκει ως σενάριο. Under σε τιμές αουτσάιντερ (2.40, πολύ καλό), με πιθανό σκοράκι 2-0. Και πιθανώς 0-0 στο ημίχρονο. Εμπνεύσεις είναι αυτές…

Πάμε και στο μουντιαλικό U20. Είχα «σημειώσει» για απόδοση με ρίσκο το Ουζμπεκιστάν αλλά παραδόξως η τιμή του από χθες πέφτει, άρα ποντάρεται. Δεν… πρωτοτύπησα κιόλας. Εχω την αίσθηση εντέλει ότι η Κροατία θα νικήσει τους Ουζμπέκους και αυτοί, με τη σειρά τους, την τελευταία αγωνιστική, με βαθμό κόντρα στην (ως τότε αδιάφορη) Ουρουγουάη θα προκριθούν. Η Ουρουγουάη σήμερα με τη Νέα Ζηλανδία προσφέρεται και για ποντάρισμα με χάντικαπ αλλά και για γκολ. Αλλα όχι πολλά, οι Νεοζηλανδοί θα το παλέψουν όσο μπορούν. 

Στον άλλο όμιλο, επειδή η Αίγυπτος με εντυπωσίασε στην ήττα της από τη Χιλή και διότι το Ιράκ πήρε τυχερά (και, κατ’ εμέ, ύποπτα) 2-2 με την Αγγλία, ποντάρω αβλεπί τους Αιγύπτιους. Η Χιλή μου άρεσε πολύ στο ματς με την Αίγυπτο, τόσο αφενός την ποντάρω σήμερα με την Αγγλία, αφετέρου που την πρόσθεσα στα bet διαρκείας που έχω στο μυαλό και θα παραθέσω αύριο (για συμμετοχή στον τελικό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου