Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Στο… σφυρί ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Αγροτική

* ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ «ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση της κρατικής συμμετοχής -σε μια σειρά ΔΕΚΟ- από 51% που είναι σήμερα στο 34%, διατηρώντας ωστόσο δημόσιο έλεγχο και management.
Όλα αυτά, αρχής γεννωμένης από φέτος με μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση της δημόσιας συμμετοχής στο καζίνο. Όσον αφορά τα «βαριά χαρτιά» του κρατικού χαρτοφυλακίου τα… σπουδαία αναμένονται μέσα το 2012. Συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ, στόχος είναι το Δημόσιο να μειώσει τη συμμετοχή του στο 34% μέσα στο 2012 (σήμερα είναι 51%). Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται επίσης η ανακοίνωση επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης με τον ΟΠΑΠ στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και προγνωστικών, καθώς και η πώληση της κρατικής συμμετοχής (34,7%) του ΟΠΑΠ μέσα στο 2012. Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά.
Το πλάνο του 2011
-Νέα μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ
-Πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνα
-Πώληση της ΛΑΡΚΟ
-Επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας
-Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%
-Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΠΑΠ
-Πρόσκληση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
-Μετοχοποίηση κρατικών λαχείων
-Ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια)
-Επέκταση σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.
Το πλάνο από το 2012 κι έπειτα
Σε πρώτη φάση θα διαχωριστεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το μεν Παρακαταθηκών διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του προκειμένου να χρηματοδοτεί τους δήμους, ενώ το εμπορικό κομμάτι θα πωληθεί εντός του 2012. Παράλληλα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μετεξελιχθεί ως το 2013 και η συμμετοχή του δημοσίου σε αυτό θα μειωθεί. Επίσης, θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής στα ΕΛΤΑ και θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης στο ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διοργάνωσης Ιπποδρομιών Ελλάδος).
Πολύ ψηλά στη λίστα των προς πώληση «ασημικών» βρίσκεται η Αγροτική Τράπεζα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με παράλληλη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται αναδιοργάνωση σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΡΤ, ΕΑΒ, κ.ά., ενώ σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου θα έχουμε ουκ ολίγες καταργήσεις φορέων αλλά και συγχωνεύσεις σε εφορίες, τελωνεία, προξενεία, γραφεία Τύπου, καθώς και μείωση των αστυνομικών τμημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου