Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τριπλό «ραβασάκι» από την εφορία

Στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να λάβουν «γράμμα» από τις εφορίες χιλιάδες φορολογούμενοι που θα κληθούν να καταβάλλουν την έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά για κατοχή αυτοκινήτου άνω των 1.929 κυβικών, σκάφους και πισίνας.
Πιο συγκεκριμένα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται με τις δηλώσεις των αντίστοιχων οικονομικών ετών 2011 - 2015. Για την επιβολή της εισφοράς, λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς.Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα υπολογίζεται ως εξής:
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.Τέλος επιτηδεύματοςΌλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπορικές κερδοσκοπικές η μη επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ομόρρυθμες, ΕΠΕ, Α.Ε. κ.λπ.) κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών και άλλες θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος που για το 2011 θα είναι 300 ευρώ και από του χρόνου θα φτάσει τα 500 ευρώ .Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι το 2010 είχαν δηλώσει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα θα ειδοποιηθούν από την εφορία να κάνουν διακοπή εργασιών ή διαφορετικά θα πληρώσουν τον φόρο.Πως καταβάλλονται οι δόσεις-Όλα τα ποσά των εισφορών καταβάλλονται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της εισφοράς και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, αντίστοιχα.Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού, παρέχεται έκπτωση 5%.real.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου