Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

"Βαλτώνουν" τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Την τύχη της “Athens Badminton Cultural Development ΑΕ», της εταιρείας που είχε μισθώσει το θέατρο του Badminton στο Γουδί και υπέβαλε προ μηνών αίτηση για ένταξη στο άρθρο ’99, θα είχαν ακολουθήσει και άλλοι μισθωτές ολυμπιακών εγκαταστάσεων αν δεν είχαν τις πλάτες ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων. Οι τελευταίοι βρίσκονται στα μαχαίρια με τη διοίκηση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) η οποία συγχωνεύθηκε με την Ολυμπιακά Ακίνητα και δεν πληρώνουν τα συμφωνηθέντα μισθώματα στο Ελληνικό (εγκατάσταση κανόε-καγιάκ), στον Αγιο Κοσμά και στο Beach Volley. Μάλιστα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αξιοποιήσει το Ελληνικό, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσφυγή στη διαιτησία της «Πάρκα Αναψυχής και Αθλητισμού Ελληνικού» (συμμετέχουν J&P – ΑΒΑΞ, ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και ΒΙΟΤΕΡ) για το μπάχαλο που ακολούθησε την παραχώρηση του κανόε – καγιάκ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον Αγ. Κοσμά με την πλευρά του μισθωτή (Παρνασσός) να υποστηρίζει εδώ και χρόνια πως η επένδυση «δε βγαίνει» και να ζητεί την αλλαγή συντελεστών ώστε να κατασκευαστεί μικρό εμπορικό κέντρο. Τελικά και εδώ αναμένεται απόφαση της διαιτησίας. Αλλά και στα ολυμπιακά ακίνητα που δεν έχουν εμπλακεί σε προσφυγές, όπως το κλειστό του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, οι διαγωνιστικές διαδικασίες προωθούνται με ρυθμούς χελώνας. Ειδικά για το συγκεκριμένο στάδιο, που προορίζεται για εκθεσιακό κέντρο, υπήρχε ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό ο οποίος ακυρώθηκε. Η δεύτερη απόπειρα παραχώρησης έγινε αφού είχε ξεσπάσει η κρίση της ελληνικής οικονομίας και τώρα ψάχνουν τους υποψηφίους με «το ντουφέκι». 
Οι φήμες περί ισχυρού σχήματος, υπό τους ομίλους Λασκαρίδη, Δ. Ιωάννου, κλπ, που ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Υποτίθεται πως ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, αλλά τα εν λόγω ηχηρά ονόματα από τον τομέα των ξενοδοχείων δεν εμφανίστηκαν... Με ρυθμούς χελώνας προωθείται και ένας ακόμα διαγωνισμός της ΕΤΑ για την παραχώρηση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε ζωηρότατο ενδιαφέρον από Ελλάδα (και Τουρκία!). Μετά από πολλούς μήνες, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου ως προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Και οι επτά υποψήφιοι είχαν περάσει στην τελική φάση και συγκεκριμένα οι: J&P – ΑΒΑΞ, Μοχλός – Πόρτο Καρράς, Lamda Development, Folli Follie – Setur Servis Turistik AS (Τουρκία), Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Κόσμος Γιώτινγκ ΑΕ. Νωρίτερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, αναμένονται οι προσφορές για τα κτήματα Σκάλας Σκοτίνας στην Πιερία και Καλών Νερών στη Μαγνησία. Για το Κτήμα Καλών Νερών, είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός (δύο φάσεων...) από το 2008 που ακυρώθηκε τον περασμένο Μάιο. Προκηρύχθηκε νέος, που θα ολοκληρωθεί σε μία φάση, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου, με στόχο τη μακροχρόνια μίσθωσή του, διάρκειας 50 ετών. Το ακίνητο έχει έκταση 153.611 τ.μ. και βρίσκεται στις ακτές του Παγασητικού κόλπου, σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου.
Προ μηνών είχε ακυρωθεί και ο προηγούμενος διαγωνισμός για το Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας και είχε προκηρυχθεί νέος. Το ακίνητο βρίσκεται στο Δήμο Δίου – Ολύμπου, σε απόσταση 30 χλμ. νότια της Κατερίνης, στο 100ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών. Πρόκειται για παραθαλάσσιο κτήμα εκτάσεως 427.215 τ.μ. και ακτογραμμής μήκους 750 μέτρων περίπου σε τοποθεσία εξαιρετικού φυσικού κάλλους με πολύ καλή διαθεσιμότητα.
Ελεύθερη σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου