Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

"Δεν είναι αντρίκειο να φεύγεις από την Εθνική"
"Δεν είναι αντρίκειο να φεύγεις από την Εθνική"
Ο Μιχάλης Σηφάκης πήρε θέση για τις αποχωρήσεις διεθνών παικτών από την Εθνική ομάδα, τονίζοντας ότι δεν είναι αντρίκειο και πρόσθεσε ότι η παρουσία στη γαλανόλευκη είναι διέξοδος από τη μιζέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σηφάκη στο «Εθνοσπόρ»:
Τι δυσκολίες κρύβει το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, ποια είναι τα «όπλα» που διαθέτουν οι Ισραηλινοί και πώς αντιμετωπίζονται;
"Δεν χρειάζεται να πω εγώ πόσο δύσκολο είναι το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ. Αποδεικνύεται από τη θέση που έχουν οι αντίπαλοί μας στη βαθμολογία. Διεκδικούν κι αυτοί την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Είναι επιθετική ομάδα και σίγουρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ομως και εμείς πάντα βρίσκουμε λύσεις. Το ζητούμενο είναι να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί. Η έδρα δεν λέει τίποτα, είμαστε μαθημένοι. Στόχος μας είναι οι τρεις βαθμοί για να παραμείνουμε στην πρώτη θέση του ομίλου. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κίνητρο".
Σας απασχολεί η ακατάλληλη ώρα έναρξης του ματς (σ.σ.: 4 μ.μ.);
"Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να παίζεις κάτω απ΄ αυτές τις θερμοκρασίες, αλλά αυτό δεν θα είναι δικαιολογία. Και οι δύο ομάδες θα παίξουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Να μην «κουβαλάμε» μπάλα για να μην καταναλώνουμε ενέργεια άσκοπα".
Το «Μπλούμφιλντ» θεωρείται «καυτή» έδρα. Σου προκαλεί ανησυχία;
"Είναι χαρά μας να παίζουμε σε γεμάτα γήπεδα. Αποτελεί επιπλέον κίνητρο, ειδικά για εμάς που δεν το ζούμε συχνά στο ελληνικό πρωτάθλημα".
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει δύσκολο φθινόπωρο, αλλά έχει και το πλεονέκτημα της πρωτιάς. Πού θα κριθεί η πρόκριση;
"Το δύσκολο στην προκριματική φάση δεν είναι μόνο να φτάσεις στην πρώτη θέση, αλλά και να διατηρηθείς σ΄ αυτή. Πρέπει να έχουμε διάρκεια για να καταφέρουμε στο τέλος αυτής της πορείας να υλοποιήσουμε τον στόχο μας.
Πράγματι το πρόγραμμα δεν είναι εύκολο. Τη συγκεκριμένη στιγμή προέχουν τα παιχνίδια με το Ισραήλ και τη Λετονία. Θα είναι ιδανικό να πετύχουμε τρεις νίκες στα τέσσερα ματς που απομένουν και κυρίως να μην ηττηθούμε από τους υπόλοιπους διεκδικητές των δύο πρώτων θέσεων. Οι νίκες είναι που δίνουν πλεονέκτημα και στη βαθμολογία αλλά και στην ψυχολογία".
Οι νίκες έρχονται μόνο με γκολ και η ομάδα εμφάνισε στη Βοσνία κάποια κενά, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επίθεση. Προβληματίζεσαι;
"Έχω διαφορετική άποψη. Στη Βοσνία και γκολ πετύχαμε, που κατά τη γνώμη μου κακώς δεν μέτρησε, και κάποιες ευκαιρίες κάναμε. Εχουμε γρήγορους παίκτες και θα κάνουμε φάσεις και στους υπόλοιπους αγώνες.
Υπήρξαν και στιγμές που κινδυνεύσαμε στο Σαράγεβο. Επειδή ο Σάντος εξομοίωσε την Βοσνία με το Ισραήλ, πώς θα αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις στο «Μπλούμφιλντ»;
Απειληθήκαμε μόνο από «στημένες» φάσεις. Πράγματι πρέπει να προσέξουμε αυτό το κομμάτι. Το στυλ του Ισραήλ πλησιάζει αυτό της Βοσνίας, που έβγαινε οργανωμένα στην επίθεση. Αν προετοιμαστούμε σωστά θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες".
Θα είναι αποτυχία για την ελληνική ομάδα να μην προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2012;
"Ούτε που θέλουμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να μείνουμε εκτός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Εχουμε στρέψει την προσοχή μας στην 1η και στη 2η θέση και δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Εχουμε νοοτροπία νικητή και πάντα παίζουμε με στόχο τη νίκη".
Ενώ ήσουν στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο τελικά δεν αγωνίστηκες διότι είχες έναν τραυματισμό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Πιστεύεις ότι η μοίρα κάτι σου χρωστάει;
"Προέχει η συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στην τελική φάση του Euro και μετά ακολουθούν οι προσωπικές μου φιλοδοξίες. Αν το καλό της ομάδας είναι να παίξω εγώ στα τελικά, τότε ας γίνει..."
Ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός από τις πρώτες στιγμές κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κρίση με τη φυγή ορισμένων παικτών. Πώς κρίνεις τις αποχωρήσεις;
"Εμένα η γνώμη μου είναι ότι ουδείς αναντικατάστατος. Οι ομάδες πρέπει να προχωρούν για να επιβιώνουν. Το να κρίνω είναι το πιο εύκολο πράγμα και γι΄ αυτό δεν θα το κάνω".
Εσύ θα αποχωρούσες από την Εθνική ομάδα για αγωνιστικούς λόγους, επειδή δηλαδή δεν παίζεις ή δεν έχεις τον χρόνο συμμετοχής που επιθυμείς;
"Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου δεν δικαιούσαι να αποχωρείς για αγωνιστικούς λόγους. Είναι εγωιστικό και όχι αντρίκειο. Είτε παίζω είτε όχι, εγώ βλέπω το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ως διέξοδο από τη μιζέρια του ελληνικού ποδοσφαίρου".
Ποια θεωρείς την πιο σημαντική αλλαγή που επέφερε στον αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ο Πορτογάλος προπονητής;
"Το σπουδαιότερο είναι η ελπίδα και το κίνητρο που απέκτησε κάθε Ελληνας παίκτης για να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα. Οποιοι διακρίνονται με τους συλλόγους τους αμέσως αποκτούν το δικαίωμα της ευκαιρίας στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Μ΄ αυτό τον τρόπο αυξάνεται και ο ανταγωνισμός, άρα είναι ένα κέρδος".
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πριν από τον Σάντος η Εθνική ήταν ένα κλειστό κλαμπ;
"Ναι, κατά κάποιον τρόπο ήταν κλειστό κλαμπ στο παρελθόν".
Νομίζεις ότι ανέλαβε «βαρύ» φορτίο και αναπόφευκτα γίνονται συγκρίσεις;
"Ο Σάντος δουλεύει στη χώρα μας πολλά χρόνια. Ξέρει τη νοοτροπία μας και δεν έχει να φοβηθεί τα σχόλια ή τη σύγκριση. Από την πρώτη μέρα που ήρθε, έχει περάσει τη δική του φιλοσοφία και μας τη μεταδίδει. Θα πρέπει πάντως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από το παρελθόν, γιατί αν μένουμε εκεί δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ καλύτεροι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου