Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο άνθρωπος που "ξεγέλασε" το Θεό : Η ιστορία του Όσκαρ Πιστόριους


Ιστορία γράφτηκε χτες στη Νταεγού της Νοτίου Κορέας. Ο Νοτιοαφρικάνος Όσκαρ Πιστόριους αγωνίστηκε στον προκριματικό των 400 μέτρων του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου. Πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα, που αψηφά την ανθρώπινη λογική, καθώς ο Πιστόριους έγινε ο πρώτος αθλητής που παίρνει μέρος στη διοργάνωση, ενώ έχει κινητική αναπηρία! Ο Νοτιοαφρικανός blade runner αγωνίστηκε στην 5η προκριματική σειρά των 400μ. και με χρόνο 45.39 τερμάτισε 3ος, πίσω από τον Κρις Μπράουν (Μπαχάμες) και Μάρτιν Ρούνεϊ (Βρετανία).Μαλιστα εξασφάλισε την πρόκρισή του στα ημιτελικά του αγωνίσματος, ενώ πολύ πιθανό είναι να συμμετάσχει και στη σκυταλοδρομία 4x400μ. Δεν είναι κάτι παράξενο για έναν άνθρωπο που έχει μάθει να κυνηγάει τα όνειρά του χωρίς να υπολογίζει τις δυσκολίες.
Γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1986 ο Πιστόριους έπασχε από εκ γενετής απουσία της περόνης και στα δύο πόδια του. Όταν ήταν μόλις 11 μηνών οι γιατροί αναγκάστηκαν να τον ακρωτηριάσουν κάτω από τα γόνατά του και από τοτε χρησιμοποιεί τεχνητά μέσα που αντικατέστησαν τα άκρα του. Η κλίση του προς των αθλητισμό φάνηκε από νωρίς. Έχει ασχοληθεί με το ράγκμπι, το τένις και το πόλο μέχρι που ένας τραυματισμός στο γόνατο τον οδήγησε στους δρόμους ταχύτητας.
Εκεί άρχισε να καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ. Είναι ο κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στα 100, 200 και 400 μέτρα στην κατηγορία Τ44 (αθλητές με αναπηρία στο ένα πόδι). Στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας κατέκτησε ένα χάλκινο κι ένα χρυσό μετάλλιο ενω στο Πεκίνο ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με τρία χρυσά σε τρία αγωνίσματα.Τότε χαρακτηρίστηκε ως "ογρηγορότερος άνθρωπος χωρίς πόδια". Όμως η πραγματική πρόκληση για τον ίδιο ήταν να αγωνιστέι απέναντι σε αρτιμελείς αθλητές.
Το εμπόδιο της IAAF
\Όταν γνωστοποίησε της προθέσεις του, αντί για στήριξη, ο Πιστόριους επικρίθηκε σκληρά λόγω της άποψης ότι τα τεχνητά μέλη που χρησιμοποιεί του δίνουν πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους αθλητές. Το 2007 η IAAF συμπεριέλαβε στους κανόνες των διοργανωσεων της την απαγόρευση τεχνητών άκρων όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο Πιστόριους και οι υπόλοιποι αθλητές των Παραολυμπιακών. Το Νοέμβριο του 2007 ο Πιστόριους κλήθηκε να πάρει μέρος στις έρευνες του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, για να διαπιστωθεί αν όντως έχει κάποιο πλεονέκτημα. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά με τις έρευνες να δείχνουν ότι χρειάζεται περίπου 25% λιγότερη ενέργεια για να κινηθεί στην ίδια ταχύτητα με έναν αρτιμελή σπρίντερ. Τον Ιανουάριο του 2008 η IAAF του απαγόρευσε ρητά τη συμμετοχή αλλά ο Πιστόριους συνέχισε να προσπαθεί να εκπληρώσει το όνειρό του. Με δική του πρωτοβουλία συμμετείχε σε νέες έρευνες στο Πανεπιστήμιο Ράις του Χιούστον όπου τα αποτελέσματα ήταν χαρμόσυνα για τον νοτιοαφρικανό. Η προσφυγή του στο CAS οδήγησε στην αναίρεση της απόφασης της IAAF καθώς το εργαστήριο της Κολωνίας μέτρησε μόνοι τη μέγιστη ταχύτητα στην ευθεία και δεν υπολόγισε της δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Πιστόριους στην εκκίνηση ή στις στροφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου