Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

"Δεν έχει γίνει ακόμα οικονομική εξυγίανση..."

"Δεν έχει γίνει ακόμα οικονομική εξυγίανση..."
Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Θόδωρος Ζαγοράκης, με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ να παραδέχεται ότι δεν έχει επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ και τα περιθώρια για τον σύλλογο έχουν στενέψει.
Ο ισχυρός άνδρας των Θεσσαλονικέων τόνισε ότι το μπάτζετ θα πρέπει να μειωθεί για να υπάρξει βιωσιμότητα και στόχος είναι η δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας αλλά με μικρότερο κόστος από το τωρινό.
Αναλυτικά:
Η αρχική τοποθέτηση του Ζαγοράκη: «Ο σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τους στόχους της νέας διοίκησης Είχα την τιμή να ηγούμαι της τελευταίας τετραετίας. Θα ξεκινήσω από τη στιγμή που ανέλαβα. Παραλάβαμε μια ομάδα που δεν ήταν υπολογίσιμη στο ελληνικό πρωτάθλημα, το ίδιο και στην Ευρώπη που δεν συμμετείχε καν και στην ουσία μια ομάδα δίχως προοπτική. Παραλάβαμε μια Τούμπα που δεν έπαιρνε καν άδεια, ένα ΠΑΟΚ δίχως αθλητικό κέντρο και ακαδημίες που υπολειτουργούσαν. Παραλάβαμε με συνολικά έσοδα 8.000.000 ευρώ, ζημίες της σεζόν 2006-907 2,7 εκ. ευρώ.
Από την 150η θέση έχουμε φτάσει στην 73η, 72η και ταυτόχρονα είναι η ελληνική ομάδα με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών. Παράλληλα δημιουργήσαμε υπεραξία στην ομάδα. Στην Τούμπα, τουρνικέ που δεν υπήρχαν, κερκίδες στη Θύρα 7,8 αγωνιστικός χώρος, γραφεία, με αποτέλεσμα να πάρουμε άδεια Champions League. Η Τούμπα μπορεί να φιλοξενήσει παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ, όλα αυτά στοίχησαν πάνω από 2 εκ ευρώ. Δημιουργήσαμε προπονητικό κέντρο, αύξηση εσόδων από 8 εκ στα 23. Συνολικές χρήσεις τις τετραετίας 2,7. Χωρίς να επιβαρύνουμε την καθαρή θέση, δημιουργήσαμε όλα όσα προανέφερα.
Αυτά τα νούμερα έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, δύο φορές από το ΣΔΟΕ, για να ξέρει ο κόσμος που πήγαν τα λεφτά. Θα θέλω να διαβαστούν τα συμπεράσματα από τους ορκωτούς λογιστές, είναι μέχρι και τη χρήση του 2011. Έχουμε υποχρέωση να λέμε όλα τα οικονομικά».
Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Άλκης Μαυροφρύδης, παρουσίασε τα σημεία:
«Για το συμπέρασμα 1 αφορά την ελλειπή της λογιστικής και ελέγχου. Μέχρι τον Μάιο πιστεύω πως θα έχει λυθεί.
Ο αριθμός 2 αφορά κάποιες τυπικές παραβ'ασεις του 08' και 09'. Εχουν λυθεί αυτά
Το 3 είναι για μεταφορά υλικών. Πιστεύω πως θα λυθεί και αυτό.
Στο 4 στην επαλήθευση λογαριασμός και προκαταβολών πιστώσεων το συμπέρασμα που βγάζει ο λογιστής είναι αυθαίρετο. Δεν υπάρχει θέμα.
Στο θέμα καταμέτρησης του λογιστικού υπολοίπου, αυτό θα το πάω μαζί με το 6 και 7 που είναι το ίδιο θέμα. Εχει γίνει καταμέτρηση και από το ΣΔΟΕ και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα
Στο θέμα ταμείο εισητηρίων και υπήρξαν κάποιες μικροδιαφορές εκεί.
Το θέμα 8 και 9 είναι θέματα που αφορούν ταμειακές διευκολύνσεις πρώην μέλους του δ.σ. που έχει αποχωρήσει. Είχε διευκολύνει την ΠΑΕ με 2,5 εκ. ευρώ. Από την στιγμή που παραιτήθηκε το υπόλοιπο του είχε γυρίσει αρνητικό. Η ΠΑΕ έχει διευθετήσει το θέμα και δεν νομίζω πως θα προκύψει πρόβλημα.
Στο 10 είναι θέμα προκύπτει από το ότι η ΠΑΕ έχει δύο συστήματα παρακολούθησης εισιτηρίων. Είναι θέμα σε διερέυνηση. Αναφέρεται σε ένα ποσό 50.000 μέσα στην διετία, το συγκρίνουμε περίπου στα 20.000.000 ευρώ που ήταν το συνολικό ποσό. Αρα το ποσό αυτό είναι μικρό.
Για το θέμα 11 είναι και αυτό αυθαίρετο. Υπάρχει αύξηση και τα τελευταία χρόνια από πλευράς ΕΠΟ και Ουέφα το θέμα της επιτήρησης του γηπέδου είναι πιεστικό και έτσι τα έξοδα είναι περισσότερα».
Και ο Θοδωρής Ζαγοράκης συνέχισε: «Να συνεχίσουμε για το μέλλον. Για να θέσουμε τους στόχους, πρέπει να λάβουμε υπόψη της οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Καταλαβαίνουμε πού βρίσκεται η χώρα μας και τους κανόνες που επιβάλει η ΟΥΕΦΑ. Εκεί επικετρώνουμε το βάρος μας. Έχουμε στόχο να κάνουμε κινήσεις αναδιοργάνωσης και να δημιουργήσουμε συνθήκες για περισσότερα έσοδα. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις και πρέπει να τις υλοποιήσουμε, τα περιθώρια έχουν στενέψει».
Για τα έξοδα και τις πηγές εσόδων: «Για να πετύχουμε το στόχο και να έχουμε εύρυθμη λειτουργία, έχουμε κάνει ένα καινούργιο οργανόγραμμα με καινούργιες αρμοδιότητες. Είμαστε στη φάση να δούμε πως θα στελεχωθεί αυτή η οργάνωση. Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε εκ των ενόντων, επαναξιολογώντας το υπάρχον δυναμικό μας. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δε μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, θα καταφύγουμε σε εξωτερικές συνεργασίες. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία συστημάτων εσωτερικού ελέγχου. Εχουμε προχωρήσει σε θέματα προϋπολογισμού.
Καθορίζοντας ποσοτικούς στόχους, στις επόμενες χρήσεις, προτεραιότητά μας ειναι να έχουμε ισοσκελισμένες χρήσεις και θέλουμε τα έξοδα του ποδοσφαιρικού τμήματος, να είναι κάτω από το 70% των εξόδων. Θα πρέπει να συνδυάσουμε τις ενέργειές μας.
Έχουμε τέσσερις πηγές εσόδων. Τα εισιτήρια, τις χορηγίες που παίζει ρόλο η οικονομική συγκυρία, που μας κάνει να αλλάξουμε προσανατολισμό και μας κάνει να στραφούμε σε εταιρείες του εξωτερικού. Ένας άλλος τομέας είναι τα προϊόντα και η ΠΑΕ τώρα θα απεγκλωβιστεί από τη συμφωνία με την PUMA. Η τέταρτη πηγή εσόδων είναι η πώληση ποδοσφαιριστών. Εδώ πρέπει να γίνει μία οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης των Ακαδημιών και όπου είναι δυνατό να γίνεται πώληση παίκτη.
Γίνεται μία προσπάθεια περιορισμού των εξόδων. Με αναπροσδιορισμό του κόστους του ποδοσφαιρικού μας τμήματος και των εξόδων της διοικητικής λειτουργίας. Τον τελευταίο ενάμιση χρονο έχουν επιβαρυνθεί τα έξοδα με τη νέα φορολογία των συμβολαίων των παικτών. Είναι ένα επιπλέον βάρος που σηκώνει η ΠΑΕ και πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των όλων στόχων που αφορούν το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Υπάρχει το θέμα των φόρων, έχουν γίνει ενέργειες, πιστεύω πως σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις. Θα πρεπει να επικεντρωθούμε και στο θέμα της προσέλκυσης κεφαλαίων. Πρέπει να γίνει με μεθοδικό τρόπο, στρεφόμενοι στις ξένες αγορές, που πρέπει να τα προσεγγίσουμε λίγο διαφορετικά. Ελπίζω θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».
Για το εάν τελικά γινόταν εξυγίανση ή ανάπτυξη: «Δεν έγινε οικονομική εξυγίανση και αποφασίσαμε να κάνουμε ανάπτυξη, που θα φέρει στο μέλλον εξυγίανση. Πλέον δε μπορούμε και δεν υπάρχει η δυνατότητα βάσει κανονισμών της ΟΥΕΦΑ να μην κάνουμε εξυγίανση. Είναι επιτακτική ανάγκη.
Προτιμούσαμε και το ήθελαν όλοι αυτό, να βλέπουν μία ομάδα να πρωταγωνιστεί. Κάποια άλλα πράγματα πήγαν πίσω. Ταυτόχρονα και τα δύο δε μπορούσαν να γίνουν. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μία προίκα 5 ετών για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θεωρητικά, με εύκολες κληρώσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να περάσεις. Και αυτά είναι έσοδα. Υπάρχουν όμως ληξιπρόθεσμα χρέη που πρέπει να πληρωθούν.
Λέγαμε το καλοκαίρι ότι πρέπει να μειωθεί το μπάτζετ. Να μειώσουμε τα ληξιπρόθεσμα. Εγώ έβλεπα δεξιά και αριστερά, ότι παίρνουμε παίκτες που δε μπορούσε να πλησιάσει ο ΠΑΟΚ. Ελεγα ότι πρέπει να κάνουμε μία ομάδα το ίδιο ανταγωνιστική με μικρότερο κόστος. Βρύζας και Κωνσταντινίδης θα σας μιλήσουν Πέμπτη ή Παρασκευή θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, έχουν συγκεκριμένο μπάτζετ που έχουν να κινηθούν. Εκεί θα καθίσω και εγώ κάτω και θα κάνω ερωτήσεις».
Για τον Βιολίδη και σε σχέση με την σχέση που έχει με τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και το εάν δημιουργείται ηθικό θέμα με τα χρήματα που δόθηκαν για διευκολύνσεις: «Το ότι δάνεισε για ένα προσωπικό πρόβλημα με εγγυητή εμένα και τα γύρισε σε ένα μηνα, με εγγυητή εμένα, δε νομίζω ότι είναι τόσο μείζον θέμα. Αν θέλετε ναι, λάθος μου. Γιατί δεν τον καλείτε να πει και αυτός κάποια πράγματα. Ούτε υποστηρικτής θα γίνω του κ. Βιολίδη ούτε τίποτα. Και ίσως ήταν λάθος σε μία δύσκολη στιγμή να δανειστεί λεφτά.
Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην πληρωθούν αυτά τα λεφτά, οσο είμαι εδώ; Ξεχάστε το. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της ΠΑΕ. Αν δε γίνει αυτό, εδώ θα είμαστε να ξαναπούμε. Αυτά που λέει ο κ. Μαυροφρύδης έχουν συζητηθεί και στο Δ.Σ».
Μαυροφρύδης: «Εχει κάνει η ΠΑΕ ένα συμφωνητικό που αναγνωρίζει το χρέος. Μάλιστα, έχει δεσμεύσει και τις μετοχές του, που τιμούνται πάνω από 300.000 ευρώ. Οταν γινονταν οικονομικοί έλεγχοι συζητιούνται με την εταιρεία. Π.χ., λέει σε μία από τις διαπιστώσεις του για μία επιταγή 93.000 που δεν πληρώθηκε δύο φορές, αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί πληρώθηκε μία φορά. Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Είναι δική του εκτίμηση χωρίς να την επαληθεύσει. Από ότι ξέρω και το λέει και το πόρισμα, κατά διαστήματα ο Βιολίδης είχε διευκολύνει την ΠΑΕ. Τα έχει πάρει πίσω και οφείλει στην ΠΑΕ, περίπου 237.000 ευρω.
Για την αδειοδότηση: «Από το καλοκαίρι φωνάζουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Πρέπει να κάνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα, να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά με μικρότερο κόστος. Υπάρχει η δυνατότητα. Η ομάδα απέκτησε ένα στοιχείο που δεν το είχε πριν. Το μέταλλο. Μπαίνουν παιδιά μέσα και μπολιάζονται άμεσα. Όταν λέγαμε πριν ότι δίνουμε βάρος στις ακαδημίες, το εννοούσαμε. Δεν κάναμε οικονομική εξυγίανση. Κοιτάξαμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό αγωνιστικό τμήμα. Για την αδειοδότηση, είπαμε τι συμβαίνει με το οικονομικό. Για την ΟΥΕΦΑ, για τα ληξιπρόθεσμα, εμείς διοικούμε και έχουμε το άγχος για να έχει συνέχεια η ομάδα. Αν χρειαστεί να πουλήσουμε θα γίνει. Στο ποσό που θέλει ΠΑΟΚ όμως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου