Της φυλακής τα σίδερα είναι για… ΠΑΟΚτσήδες!
Το έχει η μοίρα του φαίνεται κάποιοι, φορώντας την πειστική μάσκα του προέδρου που θα κάνει τον ΠΑΟΚ τη νούμερο ένα δύναμη στην Ελλάδα προσφέροντας παράλληλα φρούδες ελπίδες στον ταλαιπωρημένο κόσμο του, να καπηλεύονται την αγάπη του προς τον σύλλογο, βρίσκοντας σε αυτόν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργήσουν και το προσωπικό τους συμφέρον.
Με αφορμή τη σύλληψη του Γιώργου Σαχπατζίδη, το Onsports σας θυμίζει τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα προέδρων – μετόχων του «Δικέφαλου» που είχαν μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε, τίποτα περισσότερο παρά επαγγελματίες λαοπλάνοι, όρνεα που μυρίστηκαν… αίμα και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τον «Αετό», ευελπιστώντας να γίνουν - μέσω του ΠΑΟΚ - γαλουχητές μιας ιδέας που εξυπηρετεί τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους!
«Μπάτμαν χωρίς φτερά!
Καταζητούμενος για περισσότερο από έναν χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Γιώργος Μπατατούδης τελικά συνελήφθη στη... Λιβύη τον Ιούνιο του 2010. Εις βάρος του άλλοτε ισχυρού επιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ εκκρεμούσαν πέντε καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ εντοπίστηκε από την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, όπου κατέφυγε οικειοθελώς προκειμένου να ανανεώσει το ελληνικό διαβατήριό του! Πληροφορίες μάλιστα τον ήθελαν να διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένεια Καντάφι (στο παρελθόν άλλωστε είχε επιχειρήσει να εμπλέξει στα διοικητικά του ΠΑΟΚ τον υιό του προέδρου της Λιβύης Αλ Σααντί), αποφεύγοντας γι΄ αυτό το λόγο τη σύλληψη, παρά το γεγονός πως γνώριζαν το «καταφύγιό» του! Όλα αυτά ωστόσο μέχρις ότου εκδόθηκε από την Ελληνική Αστυνομία το διεθνές ένταλμα σύλληψής του το οποίο και εκτελέστηκε από το τοπικό γραφείο της Ιντερπόλ, όταν αιτήθηκε την ανανέωση του διαβατηρίου του.
Ο Μπατατούδης, επονομαζόμενος και «Μπάτμαν» κάθισε περίπου εφτά χρόνια στον προεδρικό θώκο του «Δικέφαλου», ενώ η πορεία του ήταν ανάλογη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας με την αναρρίχηση στην κορυφή και την κατακόρυφη πτώση που ακολούθησε των περιπετειών του με τη Δικαιοσύνη.
Τον Δεκέμβριο του 1996 ο κ. Μπατατούδης καθίσταται απόλυτος κυρίαρχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, κουβαλώντας τη φήμη του ισχυρού επιχειρηματία που θα μπορούσε να τα βάλει με το κατεστημένο της Αθήνας, ενώ εφτά χρόνια αργότερα είχε δαπανήσει, άσκοπα τις περισσότερες φορές, δισεκατομμύρια δραχμές και εκατομμύρια ευρώ, αλλά και κατακτήσει δύο Κύπελλα (2001, 2003), φέρνοντας παράλληλα στην Τούμπα τόσο τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, όσο και ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας όπως οι Βρύζας, Φραντζέσκος, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Οκκάς και Καφές. Παρόλα αυτά μετά τα τέσσερα πρώτα χρόνια προεδρίας του θα έρθει σε ρήξη με τους οπαδούς (παραλαμβάνει ακόμα και φάκελο με μια σφαίρα μέσα, ενώ πυρπολείται το αυτοκίνητο το δικό του και των συνεργατών του Γιώργου Κασιμάτη, Χρήστου Γκροζούδη) καθώς γι αυτούς ήταν πάντα ο άνθρωπος που ανέβηκε από την Αθήνα για να χρησιμοποιήσει τον ΠΑΟΚ ως όχημα των παράπλευρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.
Το όραμά του Μπατατούδη ήταν να εισάγει τον ΠΑΟΚ στο Χρηματιστήριο με κινήσεις που, όπως θρυλούνταν, γνώριζε καλύτερα από τον καθένα. Κάτι που προσπάθησε να πετύχει δις μέσω της εισηγμένης εταιρείας Νηματεμπορική (την πρώτη) και τη δεύτερη έπειτα από τη συγχώνευση της επίσης εισηγμένης Οινέργα με την εταιρεία Άθλος που κατείχε το 70% των μετοχών της μακεδονικής ΠΑΕ. Από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών προέκυψε μια νέα που ονομάστηκε Ιntersat και η οποία, εκτός από τις μετοχές του ΠΑΟΚ, είχε στην κατοχή ακίνητα και ξενοδοχεία σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα ο Έλληνας πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας άλλαξε τη δραστηριότητά της, σκοπεύοντας να εισβάλει με αυτήν στον τομέα της ψηφιακής τηλεόρασης, αφού είχε ήδη εξασφαλίσει άδεια εκπομπής.
Οι μετοχές των δύο εταιρειών του έκαναν τρελές… κούρσες στην εποχή ακμής του χρηματιστηρίου (ενδεικτικά αναφέρεται πως η μετοχή της «Νηματεμπορικής» ξεκίνησε από το μηδέν και ξεπέρασε στις 40.000 δραχμές, ενώ της «Ιντερσάτ» ξεκίνησε από τις 100 δραχμές και σε σύντομο διάστημα ξεπέρασε τις 5.500 δραχμές), ωστόσο για κακή του τύχη η πτώση του ΧΑΑ παρέσυρε τον ίδιο και μαζί του και όλο τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ σε οικονομικό (και όχι μόνο) αδιέξοδο.
Ο «Μπάτμαν» ήταν και επίσημα καταζητούμενος από τον Μάρτιο του 2009, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης του είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2001 έκλεισε σύμβαση με εταιρεία δικών του συμφερόντων στην οποία παραχώρησε το αποκλειστικό δικαίωμα μετάδοσης των αγώνων του ΠΑΟΚ για πέντε χρόνια, έναντι 1,3 δισ. δραχμών ετησίως, γνωρίζοντας πως η αξία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εκτιμούνταν τη δεδομένη περίοδο στην αγορά πολύ υψηλότερα (περίπου στα 3 δισ. δραχμές ετησίως). Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μάλιστα φέρεται να πούλησε διαδοχικά τα δικαιώματα σε άλλες εταιρείες, μερίδιο των οποίων είχε ο ίδιος, με αποτέλεσμα τα χρήματα να καταλήξουν σε εταιρεία όπου είχε τον απόλυτο έλεγχο και να μηνυθεί για αυτό, τόσο από εξωδιοικητικούς παράγοντες του «Δικέφαλου» (το αδίκημα παραγράφηκε...), όσο και από μικρομετόχους των εταιρειών του.
Ο Μπατατούδης, ο οποίος, σημειωτέον, δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ ο δικηγόρος του είχε δηλώσει πως ο εντολέας του «ζημιώθηκε κατά 11 δισ. δραχμές εξαιτίας της ενασχόλησής του με τον ΠΑΟΚ». Ακολούθως καταδικάστηκε ερήμην άλλες τέσσερις φορές για μη καταβολή εσόδων στο Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από τους ισολογισμούς της επταετίας 1996-2003, άφησε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ συνολικά χρέη ύψους 24.218.050,23 ευρώ!
Αφού κατέστρεψε και την ΚΑΕ την οποία αγόρασε πριν την αφήσει στη… μοίρα της, ενώ προσπάθησε ανεπιτυχώς να ανακατασκευάσει την Τούμπα, οι μετοχές του ΠΑΟΚ ήταν το τελευταίο του χαρτί για… ρευστό και… ανάκαμψη.
Έχοντας όμως ήδη απαξιώσει την ΠΑΕ, στις υποχρεώσεις της οποίας αδυνατούσε να ανταπεξέλθει και με τον κόσμο εναντίον του, υποχρεώθηκε να τεθεί στο περιθώριο, ώστε να αναλάβει τη διοίκηση μία επιτροπή διορισμένη από το πρωτοδικείο, πριν παραδώσει τα ηνία της ομάδας έναντι μόλις ενός εκατομμυρίου ευρώ και τις μετοχές του στους Βασίλη Παγώνη, Γιάννη Γούμενο (της διοίκησης του πρωτοδικείου) παραμονές Χριστουγέννων του 2003. Οι υπογραφές μάλιστα στο συμφωνητικό της παραχώρησης, αξίζει να σημειωθεί πως έπεσαν στο πολιτικό γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οδό Μητροπόλεως…
Να περάσει ο επόμενος…
Ο Γιάννης Γούμενος φαίνεται πως δεν «κληρονόμησε» μόνο τις μετοχές του ΠΑΟΚ από τον Μπατατούδη, αλλά και τη… συνήθεια να παραμελεί τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο επί 2,5 χρόνια πρόεδρος των Θεσσαλονικιών συνελήφθη στις αρχές του χρόνου (4 Ιανουαρίου) στο σπίτι του στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για χρέη ύψους 1.045.670 ευρώ μόνο από την εταιρεία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Α.Ε. στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος την περίοδο 2004-2010.
Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 98 του ποινικού κώδικα για εγκλήματα τελούμενα κατ' εξακολούθηση, καθώς και του νέου τροποποιημένου νόμου 3943/11 περί μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, την ίδια ώρα που στα ποινικά δικαστήρια της συμπρωτεύουσας εκκρεμούν σε βάρος του υποθέσεις για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος από την εποχή που ήταν μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Ο Γούμενος ανέλαβε τα ηνία του «Δικέφαλου» τον Ιούνιο του 2004 μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια (τον Οκτώβριο του 2003) λόγω καταδίκης του από το Τριμελές Εφετείο Κοζάνης για απάτη σε βάρος επενδυτών μέσω της χρηματιστηριακής που διατηρούσε, της «Βορειοελλαδικής ΑΧΕΠΕΥ». Υπόθεση για την οποία δικαιώθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ωστόσο μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έγινε το «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2005 να δεχθεί επίθεση έξω από το σπίτι του. Η αστυνομία συνέλαβε εφτά άτομα τα οποία καταδικάστηκαν, κάτι όμως που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, αναγκάζοντας τον Γούμενο να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες.
Κάπως έτσι δεν άργησε ο καιρός που με τη διαχείρισή του, τα χρέη «έπνιξαν» τον σύλλογο τον οποίο και άφησε καταχρεωμένο με 32 εκατ. ευρώ!
Ο Γούμενος, με τον συνέταιρό του στη χρηματιστηριακή, Βασίλη Παγώνη, ανέλαβαν τις τύχες της εταιρείας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Α.Ε. (ιδρύθηκε το 1979 και εδρεύει στο Λάκκωμα Χαλκιδικής), στην οποία μέχρι τότε ήταν μέτοχοι της μειοψηφίας, τον Ιούνιο του 2004, χρονιά που τα ανοίγματά της πλησίαζαν τα 35 εκατ. ευρώ. Στην περίοδο της... ακμής της είχε υπό την αιγίδα της τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο, δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς (τον ομώνυμο και τον «Ανατολικό»), τυπογραφείο, δύο βιβλιοπωλεία (σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα), αίθουσα τέχνης, αλλά και αποθήκη διακίνησης ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, ωστόσο τα χρόνια που ακολούθησαν (περίπου πέντε) εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι, διεκδικώντας δικαστικά πάνω από 700.000 ευρώ…
Ο Σαχπατζίδης, το Βατοπέδι, ο Άκης και ο… Μοράτι!
Τελευταίος που προστέθηκε στη λίστα των… παραγόντων του ΠΑΟΚ που είχαν προβλήματα με την ελληνική δικαιοσύνη, δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Σαχπατζίδη ο οποίος συνελήφθη για την υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και φέρεται να εμπλέκεται σε αρκετές υποθέσεις ανάμεσα στις οποίες του Βατοπεδίου, της offshore Torcaso Ιnvestments Ltd, αλλά και του σκανδάλου των υποβρυχίων, ενώ σε βάρος του προκύπτουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η περίφημη Torcaso Ιnvestments Ltd, γύρω από την οποία είχε στηθεί επί μία δεκαετία ένας χορός μεταβιβάσεων ακινήτων - μαζί και αυτά που αποκτήθηκαν από τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη - φέρεται να σχετίζεται με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ ενδέχεται να είναι και η άκρη του νήματος στο σκάνδαλο με τις μίζες των υποβρυχίων. Την ίδια ώρα που ο Κατερινιώτης επιχειρηματίας χαρακτηρίζεται από την Εξεταστική Επιτροπή ως «παρένθετο πρόσωπο», τον πραγματικό ρόλο του διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ για τα χρήματα που έχει διακινήσει προκύπτουν πληροφορίες ότι «εντάσσονται στις τιμωρούμενες από τις διατάξεις του Ν. 3691- 2008 πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα». Σωστές ή όχι; Θα αποδειχθεί από την έρευνα των δικαστικών αρχών...
Ο Σαχπατζίδης διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην Υπουργό, ωστόσο είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο για αρκετά χρόνια μετά και τον εκδιωγμό του από το εκδοτικό συγκρότημα των εφημερίδων «Μακεδονία»-«Θεσσαλονίκη» του επιχειρηματία Τζον Ρήγα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Ο τελευταίος μάλιστα κινήθηκε και νομικά εναντίον του, θεωρώντας τον υπαίτιο για «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της εταιρείας.
Το όνομα του 60χρονου άνδρα αναδύθηκε και πάλι στην επιφάνεια στα τέλη του 2008, όταν μετά το άνοιγμα κάποιων τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου στο πλαίσιο της έρευνας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, φέρεται να διαπιστώθηκε μεταφορά και καταθέσεις σε λογαριασμούς του χρηματικών ποσών ύψους 3,3 εκατ. ευρώ που θεωρήθηκαν από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ως μη αιτιολογημένες.
Το ποσό μάλιστα του 1,8 εκατ. είχε κατατεθεί στις 28-5-2008 από τη Μονή Βατοπεδίου σε τραπεζικό λογαριασμό του γιου του, Δημήτρη Σαχπατζίδη, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Γιώργο είναι μέλη του σημερινού Δ.Σ. του ΠΑΟΚ. Τότε μάλιστα, κληθείς να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να δικαιολογήσει τις συναλλαγές του με τη Μονή, εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης της offshore Torcaso με έδρα την Κύπρο από το 2006, ισχυριζόμενος πως δεν ήξερε ποιοι ήταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες, ενώ αγόρασε την εταιρία μετά από σχετική σύσταση του προέδρου της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι!
Το πόρισμα ωστόσο φέρεται να ήταν… καταπέλτης εναντίον του Σαχπατζίδη, τονίζοντας πως δικαιούχος της εταιρίας είναι ο πρώτος ξάδελφος του Τσοχατζόπουλου Νικόλαος Ζήγρας, ενώ σε αυτό περιγράφονται όχι μόνο όλες οι «σκιερές» αγοραπωλησίες και κινήσεις λογαριασμών του, αλλά και η… ιδιαίτερη σχέση του τόσο με τη Μονή Βατοπεδίου, όσο και με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ο Σαχπατζίδης ο οποίος αρέσκεται στην πολυτέλεια, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του ΠΑΟΚ στον οποίο έχει βάλει από το περασμένο καλοκαίρι 1 εκατ. ευρώ (ποσό που δικαιολογείται απόλυτα από τα εισοδήματά του), έχοντας παράλληλα αποκτήσει το 18% των μετοχών του συλλόγου με απολύτως νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες μάλιστα, έχουν ελεγχθεί από τον Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού...
Ο ίδιος δηλώνει μέσω του περιβάλλοντός του πως δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή στην υπόθεση και πλέον το λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη για να διαπιστωθεί αν έχει δίκιο ή όχι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου