Πέμπτη 19 Απριλίου 2012


Όταν Πούσκας και Κότσις έρχονταν στην Αθήνα για τον Εθνικό

Όταν Πούσκας και Κότσις έρχονταν στην Αθήνα για τον Εθνικό
Του Νίκου Μποζιονέλου
Στις αρχές της δεκαετίας του '50 εμφανίστηκε ο πρόεδρος που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα στην ομάδα του Εθνικού, ο Δημήτρης Καρέλλας. Προέβη σε ακριβές μεταγραφές και προσθήκες στην ομάδα και κατέστησε τον Εθνικό υπολογίσιμη δύναμη στην Ελλάδα και διεθνώς (φιλικά παιχνίδια με Ίντερ, Γαλατασαράι κλπ.)
Την περίοδο 1956-57 και ενώ απομένουν τέσσερις αγωνιστικές λίγο πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή και όλοι θεωρούν ότι είναι αγκαλιά με το πρώτο της πρωτάθλημα καθώς έχει εξαιρετική ομάδα και αποδίδει το καλύτερο ποδόσφαιρο στη χώρα.
Παράλληλα, έχει καταφθάσει με μεσολάβηση του Καρέλλα η εθνική Ουγγαρίας και δίνει φιλικά παιχνίδια με τον Εθνικό ενώ οι παίκτες των δύο ομάδων προπονούνται από κοινού.
Η είδηση ότι ο Καρέλλας ετοιμάζεται να κάνει το «μεγάλο κόλπο» της εποχής με την απόκτηση του επιθετικού δίδυμου της εθνικής Ουγγαρίας Φέρεντς Πούσκας και Σάντορ Κότσις, ανησυχεί το τέως… ΠΟΚ, που όχι μόνο δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθούν οι μεταγραφές, αλλά δουλεύει κιόλας στο παρασκήνιο, ώστε ο Εθνικός με τη βοήθεια διαφόρων καλοθελητών να κατηγορηθεί αρχικά για δωροδοκία και τελικά να θεωρηθεί ως «επαγγελματικό σωματείο» και να τιμωρηθεί με τον εξάμηνο αποκλεισμό του από το πρωτάθλημα.
Η καταγγελία δωροδοκίας αφορούσε στον ποδοσφαιριστή της Προοδευτικής Φίλιο, σύμφωνα με την οποία ο Εθνικός επιχείρησε να του προσφέρει χρήματα, ώστε να έχει μειωμένη απόδοση στην μεταξύ τους αναμέτρηση.
Παρά το γεγονός πως όχι μόνο η δωροδοκία δεν αποδείχθηκε ποτέ, αλλά ο ίδιος ο Φίλιος δήλωσε γραπτώς πως ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο, απορώντας μάλιστα πώς εμπλέκεται το όνομά του, στις 20 Μαΐου 1957, η ελληνική ομοσπονδία υπό τις ευλογίες Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ αλλά και της κυβέρνησης πήρε την σκανδαλώδη απόφαση να αποβάλλει τον Εθνικό από το πρωτάθλημα (μηδενίστηκε) με αιτιολογία την «διεξαγωγή φιλικών αγώνων με τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της αυτοεξόριστης εθνικής Ουγγαρίας».
Η τιμωρία θα λήξει (!) με το πέρας των τεσσάρων αγωνιστικών που απέμεναν, αλλά ο τίτλος - ένας ακόμη τίτλος που δικαιωματικά ανήκε στην ομάδα - έχει πλέον χαθεί. Μαζί, έχουν πλέον αποχωρήσει οι Ούγγροι άσσοι από το πειραϊκό λιμάνι, για τη Μαδρίτη, όπου σύντομα γράφουν συνεχόμενες λαμπρές σελίδες δόξας με 5 πρωταθλήματα Ευρώπης με τη φανέλα της «βασίλισσας» Ρεάλ.
Μια μεγάλη - ίσως η μεγαλύτερη- ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου να αλλάξει έγκαιρα ταχύτητα και μοίρα στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα, έχει πετάξει.
Το ημερολόγιο έγραφε 19 Απριλίου 1957, σαν σήμερα δηλαδή, όταν προσγειώθηκαν στην Αθήνα οι Φέρεντς Πούσκας, Σάντορ Κότσις και Γκιούλα Γκρόσιτς, με σκοπό να μεταγραφούν στον Εθνικό, μετά από πρόταση του Καρέλλα.
Εντέλει ο Πούσκας θα περιπλανιέται αποκλεισμένος από τη FIFA ψάχνοντας ομάδα στην Ευρώπη και τον Ιούνιο του 1958 θα καταλήξει στην Ισπανία, όπου θα ενταχθεί στη δύναμη της Ρεάλ Μαδρίτης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου