Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Βρίσκουν "χρυσή τομή" και στο θέμα της ΕΕΑ πολιτεία και ΕΠΟ!

Βρίσκουν "χρυσή τομή" και στο θέμα της ΕΕΑ πολιτεία και ΕΠΟ!

Στη ΓΓΑ πραγματοποιήθηκε χθες δεύτερη συνάντηση παρουσία του Π. Μπιτσαξή και των Σ. Πιλάβιου, Θ. Κουρίδη (ΕΠΟ) και Μ. Αναγνώστου (Σούπερ Λίγκα).
Αιτία, ο νέος αθλητικός νόμος και πρόθεση των δύο πλευρών είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να μη υπάρχουν τριβές στις σχέσεις του ποδοσφαίρου με το κράτος.
Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αποτελούσαν τη μοναδική διαφωνία ενόψει τις σημερινής συζήτησης (12.00) για το νέο αθλητικό νόμο που θα γίνει στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με καλεσμένους του φορείς (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Ένωση Β’ – Γ’ Εθνικής, ΠΣΑΠ κ.α.).
Οι πληροφορίες, πάντως, του SoccerPlus.gr αναφέρουν ότι στο τέλος οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν μια φόρμουλα στη διατύπωση της διάταξης που και τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ να μην «κουρεύει» και να μην θίγει το «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου.
Βρέθηκε η φόρμουλα
Παρά την... κόντρα που είχαν τελικά η ΕΕΑ είναι πολύ πιθανό να χορηγεί πιστοποιητικά συμμετοχής, ενώ το ποδόσφαιρο για να δεχτεί την ύπαρξη της, θα πρέπει στο νόμο να υπάρχει διάταξη που να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επιτροπή απλώς ασκεί “έλεγχο νομιμότητας” και δεν θίγει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Το τελευταίο, έχει να κάνει με τον νόμο του 2006 που αφορά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Σε αυτόν υπήρχαν τρία θέματα, τα οποία δεν μπορούσαν να τα χειρίζονται οι φορείς του ποδοσφαίρου και επενέβαινε η πολιτεία.
Ποια ήταν αυτά τα θέματα;
1) Η δημόσια τάξη
2) Ο έλεγχος της νομιμότητας
3) Τα χρήματα που δίνονται ως χρηματοδότηση στην ΕΠΟ από το κράτος
Στον “έλεγχο της νομιμότητας” θα... κουμπώσουν οι αρμοδιότητες της ΕΕΑ. Αυτό διασφαλίζει δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και δεύτερον ότι δεν κάνει πίσω η πολιτεία.
Οι διαφωνίες...
Νωρίτερα οι δύο πλευρές, είχαν συμφωνήσει σε όλα τα υπόλοιπα θέματα που έμεναν σε εκκρεμότητα επέμεναν, όμως, να διαφωνούν σε ότι έχει να κάνει με την ΕΕΑ.
Η πλευρά του ποδοσφαίρου θέλει να σταματήσουν να χορηγούνται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
Αντιπροτείνεται η διάλυση των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση των διατάξεων του νόμου.
Η πλευρά της πολιτείας δεν το δέχεται για τρεις λόγους: πρώτον διότι θεωρεί ότι η ΕΠΟ έχει ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου των ΠΑΕ, δεύτερον επειδή μόλις πριν από πέντε μήνες υποβίβασε 13 ομάδες χωρίς καμία αντίδραση από την ΕΠΟ και τρίτον επειδή η μη χορήγηση πιστοποιητικού από την ΕΕΑ προβλέπεται στους ελληνικούς νόμους εδώ και 12 χρόνια.
Η πλευρά της ΕΠΟ προσπάθησε να επιβάλει τις θέσεις της με την επίκληση της FIFA, υποστηρίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου