Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αν οι ομάδες μας αποκλειστούν, η ευθύνη θα είναι της ΕΠΟ!


Αν οι ομάδες μας αποκλειστούν, η ευθύνη θα είναι της ΕΠΟ! Αν η ΕΠΟ προσφύγει στην UEFA και υπάρξει αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, η ευθύνη θα είναι δική της. Με αυτήν τη φράση ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, τοποθετήθηκε σχετικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που αποτελούν το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδία ενόψει της ψήφισης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Πολιτσμού μιλώντας για τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ είπε ότι δεν θα κάνει πίσω, ωστόσο θα δεχθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να συζητήσει προτάσεις της ΕΠΟ.

Ο Γ. Ιωαννίδης από τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι συμφωνεί με τις αρμοδιότητες της ΕΕΑ, αλλά δεν θα ψηφίσει το άρθρο αν αντιδρά η ΕΠΟ.

O νέος νόμος για τον αθλητισμό θα πάει στην ολομέλεια προς ψήφιση την Τετάρτη 1/2.

Ο διάλογος Γερουλάνου - Ιωαννίδη στη Βουλή για την ΕΕΑ

Iωαννίδης: Ποιος θα δώσει την αδειοδότηση, εδώ είναι όλο το ζητούμενο. Θα σας διαβάσω μόνο αυτό (διάβασε το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 25/1) και δεν θα αναφερθώ αναλυτικά για όλα αυτά που μίλησε ο Υπουργός «στα άρθρα οδηγούνται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού με την ΕΠΟ, λόγω της ψήφισης του νέου αθλητικού νόμου. Η χθεσινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, κ. Μπιτσαξή με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Πιλάβιο, μεγάλωσε το χάσμα των δύο πλευρών για το πιο καυτό θέμα του νομοσχεδίου, που είναι η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΠΟ ζητά να μην έχει η Επιτροπή δικαίωμα χορήγησης ή μη πιστοποιητικού συμμετοχής των ΠΑΕ στο πρωτάθλημα, κάτι που η Γενική Γραμματεία αρνείται. Η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο και η ΕΠΟ είπε ότι θα καλέσει τη FIFA κ.ο.κ.».

Το διάβασα αυτό γιατί είπε «τι καλά είναι». Όλα είναι καλά, το θέμα είναι να υλοποιούνται. Επομένως, σε αυτό το θέμα μπορεί να δώσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το ο.κ. και η Επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ να πει όχι και τελειώνει. Επομένως, θα έχουμε ποιο; Θα πάρει η ομάδα την αδειοδότηση; Όχι, θα πει η ΕΠΟ όχι, τελείωσε. Ανέφερε ο κ. Εμινίδης δύο πόλεις που πράγματι έπεσαν, αλλά έπεσαν με κυβερνητική εντολή……

Γερουλάνος: Εγώ δεν νομίζω ότι μια διάταξη η οποία υφίσταται για δώδεκα χρόνια, ξαφνικά γίνεται κατά του αυτοδιοίκητου. Γιατί για 12 χρόνια αυτή η Επιτροπή δεν ήταν ενάντια στο αυτοδιοίκητο και έγινε χθες; Διότι η Πολιτεία για μια φορά άρχισε να χρησιμοποιεί αυτά που είναι νομίμως στην διάθεσή της; Αν αυτός είναι ο λόγος, τότε αυτό να μου το εξηγήσει η ΦΙΦΑ, η ΟΥΕΦΑ και όποιος θέλει, για να καταλάβω γιατί για 12 χρόνια δεν μιλούσε κανείς.

Η Επιτροπή έχει ένα ρόλο, θα πρέπει να συνεχίσει να τον κανονίζει και αυτό που είμαι απόλυτα διατεθειμένος να κάνω είναι να συζητήσω τα όρια αυτής της Επιτροπής, όπως συζητάμε εδώ τα όρια δημοσίου συμφέροντος. Εδώ όμως είμαστε Βουλή, θα νομοθετήσουμε όχι με βάση το τι λέει στις εφημερίδες η ΕΠΟ αλλά με βάση αυτό που θεωρούμε εμείς σωστό και αν η ΕΠΟ προσφύγει στην ΟΥΕΦΑ και θεωρήσουν οτιδήποτε ότι είναι διαφορετικό, τότε ας πάρουν την ευθύνη να αποκλεισθούν οι ελληνικές ομάδες από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όταν εμείς είμαστε αυτοί που στηρίξαμε το να υπάρχουν οι ελληνικές ομάδες στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Πέρσι την άνοιξη όταν όλος ο κόσμος ήθελε να κλείσουμε το πρωτάθλημα, εμείς εδώ και εγώ προσωπικά εισηγήθηκα στον Πρωθυπουργό να μην φύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στηρίξαμε το αυτοδιοίκητο και το κάναμε εδώ μέσα στη Βουλή και ας έρθει κάποιος να μου πει πως η δική τους συμπεριφορά είναι σεβασμός στο αυτοδιοίκητο όταν αυτός ο οποίος υποστήριξε το αυτοδιοίκητο πιο πολύ από όλους ήμουν εγώ.

Το υπογραμμίζω αυτό, διότι από το να πει κάποιος σε μια κουβέντα αυτό πλήττει το αυτοδιοίκητο μέχρι να πάρει την απόφαση η ΟΥΕΦΑ να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες από τα ελληνικά γήπεδα, η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη και αν αυτοί θέλουν να πάρουν αυτή την ευθύνη ας την πάρουν. Αν είναι επειδή υπάρχει μια Επιτροπή η οποία ελέγχει, αν οι μέτοχοι είναι φερέγγυοι που έχουν πληρώσει τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά τους, ας μου εξηγήσουν εμένα την λογική γιατί η Πολιτεία δεν πρέπει να έχει λόγο σε αυτά τα πράγματα.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παραμένει μετά από 12 χρόνια συνεχίζει την λειτουργία της και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θεσμοθετείτε ακριβώς τι είναι αυτοδιοίκητο και τι είναι η ευθύνη της Πολιτείας.

Εγώ νομίζω ότι στην θέση της ΕΠΟ, αν μπορεί να κοιτάξει δέκα χρόνια μπροστά και δεν θέλει να κοιτάξει μέχρι το επόμενο σαββατοκύριακο, τότε θα έπρεπε να είναι μέσα σε αυτούς που χειροκροτούν αυτή την προσπάθεια που γίνεται στις συζητήσεις αυτή την στιγμή. Θα συζητήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά οι αρχές της Πολιτείας παραμένουν ίδιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου