Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Άνω - κάτω η παγκόσμια οικονομία, αν φύγει η Ελλάδα απ΄το Ευρώ!

Κάνουν μεγάλο λάθος όσοι πιστεύουν ότι δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζει ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF)

Απευθύνοντας έκκληση στους ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες να «θεσπίσουν επειγόντως μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων», ο κ. Νταλάρα σκιαγραφεί ... ζοφερές καταστάσεις, για πολλούς, σε περίπτωση ελληνικής αποχώρησης από την Ευρωζώνη.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ο κ. Νταλάρα προειδοποιεί:

«Μια ελληνική αποχώρηση θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Επιπλέον, θα βιώναμε την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο γενικός διευθυντής του IIF ζητά ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε αυτό να αναλαμβάνει τη διοχέτευση κεφαλαίων απευθείας στις τράπεζες.

Ο κ. Νταλάρα θεωρεί ακόμη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει μία «πιο ρεαλιστική» προσέγγιση αντιμετώπισης της κρίσης, ώστε η λιτότητα να μην «σκοτώνει» την ανάπτυξη. Σε αυτό το πνεύμα, εκφράζει τη διαφωνία του για τις πολιτικές που αποσκοπούν στη βραχυπρόθεσμη μείωση των ελλειμμάτων, τονίζοντας ότι αυτό θα έπρεπε να είναι μεσοπρόθεσμος στόχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου