Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012


Ελσίνκι: Οι αποτυχίες και επιτυχίες της ελληνικής αποστολής

Ελσίνκι: Οι αποτυχίες και επιτυχίες της ελληνικής αποστολής



Το κλίμα επιτυχίας χθες το πρωί με τηνπρόκριση των πέντε γυναικών σε τελικό (Παπαχρήστου, Πέρρα, Πανέτα, Λίκα, Στεργίου) διαδέχθηκε, το απόγευμα, η απογοήτευση για την ελληνική αποστολή αφού τόσο ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος όσο και ο Γερβάσιος Φιλιππίδης στον ακοντισμό δεν κατάφεραν να σφραγίσουν το εισιτήριο για τον τελικό.
Ο Μπανιώτης έμεινε στα 2,19 μ., ύψος που πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια, ενώ είχε τρεις αποτυχημένες στα 2,23 μ. Ο θεσσαλονικιός πρωταθλητής λίγες εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς δεν έπεισε για την αγωνιστική κατάστασή του. Ο Μπανιώτης χαρακτήρισε «κακό» τον αγώνα και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την εμφάνισή του.
Ο ακοντιστής Φιλιππίδης έμεινε πολύ μακριά από την καλύτερη εφετινή επίδοσή του (79.82 μ.) και με καλύτερη βολή στα 72,39 μ. έμεινε τελευταίος (15ος) στο α' προκριματικό γκρουπ. Στον μοναδικό σημερινό τελικό, στα 5000 μ. ο Βρετανός Μο Φάραχ επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί επικρατώντας με 13.29.91. Δεύτερος ήταν ο Γερμανός Αρνε Γκάμπιους (13.31.83) και τρίτος ο Τούργκος Αρικάν Πόλατ Κεμπόι.

Η Τόνια Στεργίου θα είναι το πρώτο μέλος της ελληνικής αποστολής στο Ελσίνκι που θα αγωνισθεί αύριο σε τελικό. Η αθλήτρια του ύψους που προκρίθηκε ως 12η αθλήτρια με άλμα στα 1,87 μ.,έχει εφέτος καλύτερη επίδοση 1,92 μ., και χρειάζεται σίγουρα καλύτερη επίδοση αν θέλει να συνδιάσει τη δεύτερη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό τελικό με μια διάκριση και μια θέση καλύτερη από την 8η που κατέλαβε στη Βαρκελώνη. Στον τελικό θα αγωνιστούν οι εξής αθλήτριες: Μπεϊτία (Ισπανία), Ντεμίρεβα (Βουλγαρία)Γκορντέγεβα (Ρωσία) Γκριν (Σουηδία) Χολόσα (Ουκρανία), Μελφόρτ (Γαλλία),Ανγκελσεν (Νορβηγία), Παλσούτ (Λιθουανία), Βένεβα (Βουλγαρία), Γιάνγκμαρκ(Σουηδία), Στεργίου (ΕΛΛΑΔΑ). Από τον αγώνα θα λείπουν τα μετάλλια του.

Στη δεύτερη ημιτελική σειρά των 400 μ. εμπ. και στον πέμπτο διάδρομο θα αγωνισθεί ο Περικλής Ιακωβάκης, με στόχο την πρόκριση στον τελικό. Κυριότεροι αντίπαλοι, είναι ο ουκρανός χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης του 2010 Στάνισλαβ Μελνίκοφ με 49.49 εφέτος και ο Γερμανός Τόμπιας Γκελ (49.75). Ο νεαρός Σπύρος Παπαδόπουλος θα τρέξει στην πρώτη ημιτελική σειρά των 400 μ. εμπ. και στον δύσκολο πρώτο διάδρομο. Την πρόκριση στον τελικό θα πάρουν οι δύο πρώτοι από κάθε σειρά και οι δύο καλύτεροι χρόνοι.

Εν τω μεταξύ αύριο Πέμπτη αρχίζουν τις προσπάθειές του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πέντε έλληνες αθλητές. Τριπλή συμμετοχή στα προκριματικά του επί κοντώ γυναικών έχει η Ελλάδα με τις Νικόλ Κυριακοπούλου, Στέλλα - Ηρώ Λεδάκη και Κατερίνα Στεφανίδη. Το όριο για τον τελικό είναι 4,45 μ. επίδοση εντός των δυνατοτήτων των ελληνίδων αθλητριών. Η Κυριακοπούλου με μεγαλύτερη εμπειρία και εφετινό ρεκόρ 4,60 μ. αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική ελπίδα. Η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ με 4,71 μ. πριν δύο χρόνια στη Βαρκελώνη ήταν 13η στον τελικό, ενώ πέρυσι αγωνίστηκε και στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Νταεγού. Η Στεφανίδη βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση όπως απέδειξε το 4,51 μ. που πέτυχε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Το βάπτισμα του πυρός σε μεγάλη διοργάνωση θα πάρει η Λεδάκη, η οποία ταξίδεψε στη Φινλανδία έχοντας στις αποσκευές της το 4,50 μ. που πέτυχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Στη δεύτερη παρουσία του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο τριπλουνίστας Δημήτρης Τσιάμης θα διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό. Το όριο πρόκρισης είναι 16,75 μ. Στον (απευθείας) ημιτελικό των 800 μ. θα αγωνισθεί η Ελενα Φιλάνδρα. Η αθλήτρια του κ.Χρήστου Παπαχρήστου με το πρόσφατο 2.00.44 έχει ελπίδας για πρόκριση στον τελικό. Η 28χρονη δρομέας θα τρέξει στην 2η σειρά και έχει τον τρίτο χρόνο, μετά τιςΑρζαμάσαβα (Λευκορωσία - 1.59.00) και Λομπάνοβα (Ουκρανία - 1.59.62). Στον τελικό προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε σειράς και οι δύο καλύτεροι χρόνοι από όλες τις σειρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου